Arıcı 07-ANTALYA
Arıcı dostlar;
Bal sezonunu kapatanlar,yada kapatmak üzere olanlar kış girmeden arılarını güçlendirmek isteyenler....Yada benim gibi 12 ayı ılık bölgede yaşayanlar...Artık arılara kek verme zamanı geldi.
Birçok arıcı kek denen bu sert karışıma para veriyor.Bende ihtiyacım olunca kolayca yapıyorum.Hemde yorulmadan...
Şimdi,kolay ve basit keki anlatalım.Her arıcı istediği miktarda yapabilir.Tek kuralı var.Kullanacağınız şeker miktarının 1/4 oranında su kullanılacak.Yani 1 kg şeker için 250 gr yada 250 ml su.50 kg şeker için 12,5 litre su.Önce suyu kaynatıyoruz.Üstüne şekeri azar azar dökerek eritiyoruz.Yani karıştırarak şekerin erimesini sağlıyoruz.Bu işlem kullanacağımız şeker bitinceye kadar devam edecek.Şekerin tümü eritip kaynamaya başladığı zaman iş bitiyor.Bu sırada keki isterseniz inverte dönüştürüyorsunuz.İçine bir miktar az oranda limon tuzu yada limon suyu koymanız yeter.Dikkat taşırıp dökmeyin.
İş bitince az soğuyunca kekleri satın aldığınız dondurma kaplarına bir maşrapa ile dökün.Kaplarda soğuyup sertleşmesini bekleyin.Soğuyunca sert bir yapıya kavuşacaktır.Ancak kek yaptığınız kapta bırakırsanız sertleşeceği için almakta arıya vermekte çok zorlanırsınız.Bundan dolayı ılık iken plastik dondurma kaplarına 250,500 yada 1 litrelik miktarlarda koyarsanız arıya vermek kolay olacaktır.
İyi günlerde kullanmanız dileğiyle...
NOT:Bir sonraki yazım polen tuzağının varovadaki etkisi üzerine olacak.
Yorumlar