Ana içeriğe atla

ÇAM KOŞNİLİ

  1.                           Çam koşnili henüz Akdeniz bölgesinde faaliyetine tam geçemedi.Hava çok sıcak...Böceğin faaliyetini engelliyor.Genelde de bölgemiz ve muğla civarı koşnilin salgı yapması eylül sonu gibi aktif olmakta.Bundan dolayıda çama giden arıcıların kovanları ya çok zayıflamakda,yada  iyi yöneltilmezse sönmektedir.Bu bakımdan çam balına gidecek arıcı kovanına çam koşnili başlayana kadar destek vererek yavruda kalmasını,kovanın güçlü durmasını sağlamalıdır.
  2. Çam koşnili,yada basra böceği bölgemizin böceğidir.Bu böceğin gelişimi ve yaygınlaştırılması için yunanistan büyük projeler yürütmekte,iflasda olmasına rağmen büyük kaynaklar ayırmaktadır.Çünkü:Dünya koşnil balının %90 ı Türkiye % 10 uda Yunanistan tarafından üretilir.Bu böcek sonbaharın nemli çiğsi yağan dönemlerini çok sever.Bu dönemde iyi yayılır.Buna mukabil,erken ilkbaharda mart ve nisan başındada zaman zaman koşnil ortaya çıkar.Ülkemizin bu koşnile sahip çıkarak yaygınlaştırma çalışması yapması bir elzemdir.Tüm arıcılar e devlet Bimer servisini kullanarak çam koşnilinin tüm ülkeye yaygınlaştırılması ve bal üretiminin artırılması için devletden istekde bulunmalıdır.Ben bugün bunu gerçekleştirdim.Sıra sizlerde.Haydi çam koşnilini yaşayabileceği tüm bölgelere yayarak ülkemizin bal verimini artırmalıyız.•
  3.        Türkiye ve Yunanistan’da yaşamaktadır. • Ülkemizde Muğla, Çanakkale, İzmir, Antalya, Balıkesir, Denizli, Milas, Bergama, Edremit’te çam koşnil bölgeleri bulunur.. • Kızılçam, Sarıçam ve fıstıkçamında faaliyet göstermektedirler.
  4. Biyolojisi • Dişi böcek Mayıs ayında, salgıladığı mumlu madde ile kesemsi bir yuva yapar. • Yuvaya 200-300 adet yumurta koyar. • Dişiler yumurta koyduktan sonra ölürler. • 6-7 hafta sonra yumurtalar açılarak yavrular çıkar.
  5. Biyolojisi • Genç larvalar ağaç dallarına yerleşirler ve beslenmelerini sürdürürler. • Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında salgı yaparlar. • Kışı salgıladıkları mum altında geçirirler. • Yılda bir kez döllenirler.
  6. Çam Balı Üretimi • Çam Pamuklu Koşnili %20 protein ve %80 karbonhidrat içeren bitki özsuyunu delici-emici yapıdaki ağzıyla emer. • Fazla karbonhidratı dışkı olarak atar. • Bal arıları bu artıkları toplayarak bal haline getirir ve petek gözüne depolarlar.
  7. Çam Balının Özellikleri • İçerisinde polen bulunmaz. • Uzun süre kristalleşmez. • Kolay pazarlanmaktadır. • Koyu siyah renktedirler. • Bir miktar çam balı suda eritilip üzerine saf alkol damlatılırsa yumurta akı kıvamında tortu oluşur. • Dekstrin içeriği yüksek olduğu için kış besini olarak kovanda bırakılmaz.




Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov