Ana içeriğe atla

İLK BAKIM VE ŞERBETLEME



,
Mevsim bakımlarına geçtik.Bugün arılığa ilk şerbeti verdik.Miktarca kovan başı 250 gr kadar...Amaç,çıta çıkarıp kontrol yapamayacağınız dönemde açıp şerbet verip kapama en güzel bakım yöntemidir.Bugün arılıkda olduğum vakit sıcaklık termometrede 18 dereceyi gösteriyordu.Arılar pek uçmuyordu.Ama şerbetleme başlayınca arı uçuş miktarı artmaya başladı.Bu şerbetlemeye kontrol şerbetlemeside denir.Yani kovanın sönüp sönmediği yaşıyorsa bir miktar şerbetleme desteği...Haftaya Antalya 20 dereceleri görebilir.Hava ısısı 20 dereceyi bulduğu anda kovanlar kontrol edilip üstleri  kovan içinden plastik naylon ile kaplanacak.Böyle olunca hava giriş ve çıkışı alt polenliklerden olacağı için arı sağlıklı olacaktır.Bu kış arılar için Antalya'da yaşadığımız en büyük sıkıntı otsu bitkilerin sonbahar kuraklığından dolayı yetişmemesi.Aralık 15 den beri mükemmel kar ve yağmurlar aldık.Ama mevsimin soğuk geçmesi kış döneminde arılara polen sağlayan otsu bitkilerin yetişmesini sağlayamadı.Bu kış lalelere kadar otsu bitkilerden arının faydalanacağı yok gibi.
Bu durum durum biraz olumsuzluk gibi gözüksede arı iyi günde polen getirebiliyor.Bu bakımdan erken bahar diyerek adlandırdığımız dönem polen ve nektar akışının başlamasını işaret etmektedir.Bölgemizde erken bahar Hamsin dönemi olarak adlandırılan 31 Ocak 21 Mart arasındaki dönemin ilk 15 gününü ifade eder.
Velhasıl bugün ilk şerbetleme ile mevsime merhaba dedik.Hayırlısı mevladan diyerek devam edeceğiz inşallah...


Bu resim  2016 Şubat sonu gibi...
 Bu kış çok iyi yağmur ve kar aldık.Ülkemiz şehirlerinin su ihtiyaçlarını karşılayan baraj ve göletlerdeki doluluk oranı karlar erimeden %70 leri buldu.Bahar dönemine kadar alacağımız kar ve yağmurlar inşallah daha bereketli mevsimleri yaşamamıza vesile olacaktır.Hayat Güneş,Hava ((Oksijen ve Azot) ve sudan ibaret.Bugün pazartesi.16ocak 2017...Antalya güzel yağmurlar aldı.Buna mukabil havada ayaz ve soğuk yok...Bu erken baharın müjdecisi gibi.Zehmerinin son 2 haftasını yaşıyoruz.31 Ocak hamsinle birlikte inşallah arılar yavaşdan harekete geçeceklerdir...Her olayın hayırlısı olması dileklerimle...

Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov