Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Ekim 31, 2008 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

ÇAM BALI NASIL OLUR?

Bu yazıyı ve çam balı konusunu değerli arıcı dostum Cengiz Baharın bilgi isteği üzerine yazıyorum.Konu çam balının oluşumu; Değerli dostlar,çam balı nemli ve yazın serin olduğu dönemde çamlardaki basra böceğinin oluşturduğu pamuk gibi beyazımsı liflerden arıların toplaması ile elde edilen bir baldır.Mineral bakımından zengin olup,bilhassa Avrupada tutulan bal çeşitlerindendir.Bu yıl çam basrası Fethiye ve Muğla bölgesinde Eylül ayının sonunda hafifden başladı.Ekim ayının 15 inden sonra basra zirve yaptı.Ancak basrada arı çok çalıştığı için çabuk yıpranıyor.İşçiler çok zayiat veriyor.Basra balına giden 9-10 çıta kovanlar mevsim sonunda 3-4 çıtaya düşüyorlar.Çok zayıflıyorlar.Çok zayıflayınca kışın zayiat oranı artıyor.Arı ilkbahardada geç topluyor.Olumsuzluklarıda bunlar... Ben bu yıl çam balına gitmedim.Geçen yılda basra olmadı.2006 da gittim.Zayıf basra olmasına rağmen 1 ayda 300 kg bal almıştım.Bu yıl geç olduğu için gitmedim.Zaten arılarım şu anda 5-6 çıta civarında.Bu ar