Ana içeriğe atla

ÇAM BALI NASIL OLUR?

Bu yazıyı ve çam balı konusunu değerli arıcı dostum Cengiz Baharın bilgi isteği üzerine yazıyorum.Konu çam balının oluşumu;
Değerli dostlar,çam balı nemli ve yazın serin olduğu dönemde çamlardaki basra böceğinin oluşturduğu pamuk gibi beyazımsı liflerden arıların toplaması ile elde edilen bir baldır.Mineral bakımından zengin olup,bilhassa Avrupada tutulan bal çeşitlerindendir.Bu yıl çam basrası Fethiye ve Muğla bölgesinde Eylül ayının sonunda hafifden başladı.Ekim ayının 15 inden sonra basra zirve yaptı.Ancak basrada arı çok çalıştığı için çabuk yıpranıyor.İşçiler çok zayiat veriyor.Basra balına giden 9-10 çıta kovanlar mevsim sonunda 3-4 çıtaya düşüyorlar.Çok zayıflıyorlar.Çok zayıflayınca kışın zayiat oranı artıyor.Arı ilkbahardada geç topluyor.Olumsuzluklarıda bunlar...
Ben bu yıl çam balına gitmedim.Geçen yılda basra olmadı.2006 da gittim.Zayıf basra olmasına rağmen 1 ayda 300 kg bal almıştım.Bu yıl geç olduğu için gitmedim.Zaten arılarım şu anda 5-6 çıta civarında.Bu arılar ile ekimde bala gitseydim,İlkbaharda baldan aldığım para arı almaya yetmezdi.Çünkü;Ekimde basraya giden arı kasımda 3 çıta dönse önü kış...Nasıl toplarız o arıyı...Nasıl kış sonucu arının durumu nasıl olur?

İşte CENGİZ'İM durum böyle...Ben bu yıl ömrüm olursa arılarımı çiçek balına hazırladım.Amacım bu...İlk baharda arılarım iyi olursa önce önce Turunçgil çiçeğinden bal almak isterim(Portakal Balı)Durumlar böyle...Tekrar farklı konularda buluşmak dileğiyle...Merak ettiklerinizi eğer biliyorsak yazıya dökmeye hazırız.Hoşça kalın...

Yorumlar

Üzeyir Okkan dedi ki…
Hayati bey aynı olayları bizde meşe balında yaşıyoruz.Temmuz ve Ağustos aylarında bizde basra çok fazla oluyor,bal konusunda problem yok çok güzel bal alıyoruz,fakat dediğiniz gibi arı çok yıpranıyor,15-20 çıta arı Ağustos sonunda7-8 çıtaya düşüyor,o zamanda arıyı kışa hazırlamak için çok uğraşıyoruz.
İyi çalışmalar kolay gelsin.
cengizbahar dedi ki…
Hayati bey,
İlginize teşekkür ederim. Çam arıyı azaltıyor. Ama gezginci arıcılar çoğunlukla çama gidiyorlar. Örneğin benim arıcı öğrencim, yazın Niğde , sonbaharda Muğla'ya gidiyor. Kışı Tarsus'da geçiriyor. Tabii ilkbahardada portakaldan bal alıyor. Gitgel bir sürüde kamyon parası veriyor. Çadırda evinden ayrı kalıyor. Dün telefon eden Erzincanlı bir arıcı şu an Bodrum, Gümüşlükte çamda olduğunu söyledi. Bu kişiler nasıl başarılı olabiliyor?
Arıcı 07 dedi ki…
Başarılı olamazsın demedim cengiz bey..Elbet başarılı olacak...Siz bu işin en önemli ayağındasınız...Analar senelik değişirse elbet başarı gelecek.Ben bu yıl çamdan 1000 kg bal alabilirdim.Ancak çam balına gideceğiz diye bal hasadından sonra yaylada(Rakım 1500m)çok kaldım.Güz beslemesinede geçmedim.Öyle olunca arı çıta sayısı bakımından güçden düştü...Birde ben yalnızım.Yanımda en az iki kişi daha olmalıki her yere gidebileceksin.Ben yalnızlıkdan dolayı Korkuteliye kendi köyüme bu yılda çakılı kaldım.Olay böyle...
Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki…
hocam
malum bizim bölgede çam abalı olmaz
bu konuda bilgimiz yok idi
bizi bilgilendirmiş oldun

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov