Ana içeriğe atla

VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ VE NİSAN YAĞMURLARI

Bu yıl Antalya nisan yağışlarını çok iyi aldı.Kışın kuraklık etkisini tam silemedi,ama yinede yağışlar çok iyiydi.Allaha şükürler olsunki havalar mevsimlere uygun olarak geçer.
Arılara gelince fena değiller.Havaların hafifçe soğuk geçişi yavru atışını yavaşlattı.Bundan dolayı normal gözüküyor.Varroa mücadelesinde hedefi tam 12'den vurmuş gibi gözüküyorum.Varroalı arı ve kovan görünmüyor.Şu kekik yağı harika bir ilaç.Kekik yağı su ile karıştırıp süspansiyon hazırlıyorum.Hazırladığım süspansiyonu haftada bir basit bir cam sil pompası ile çalkalanarak 2-3 pompa kovana uyguluyorum.Bu uygulama 4-7 gün aralığında 3 kez uygulandımı Kovanda varroa biti falan kalmıyor.Süspansiyon bir su bardağı suya 10 gr.kekik yağı ilekarıştırılarak hazırlanıyor.Bu uygulama ile birlikte viks vaporup sürerek takviye yapmakda mümkün.Bilhassa varroa ileri bir boyutda ise viks takviyesi şart ... Viks ve kekik yağının ortak yanı timol bulundurması.Timol genel olarak kekik ve buna benzer bitkilerde bulunuyor. Sert kokusu varroayı kovandan ve arının üzerinden ayrılmaya zorluyor.Değerli arıcı dostları ben bu uygulamayla rahatlamış durumdayım.Ancak bu size kullanmayı tavsiye anlamına gelmesin.Takdir sizlerin.Birçok firmada kekik yağı takviyeli arı varroa ilaçları üreterek piyasaya sürmüş durumdalar..Fakat edindiğim tecrübem diyorki;Her türlü doğal veya veteriner ilaçlar ana arının verimliliğini etkiliyor.Bazen bu etkileşim olumlu,çoğu zamanda olumsuz oluyor.

Tekrar iyi haberlerle buluşmak ve yazışmak dileğiyle.

Yorumlar

devinim bahcemiz dedi ki…
merhaba
varroa bitinin türkiye de bütün arı ırklarının verimini bozan bir hastalık olduğunu ve ilaçlamanın da ürünü yani balı kanserojen hale getirdiğini öğrendiğimde çok çok üzülmüştüm.. kekik yağı ile bu sorunu tamamen çözdüğünüzü söylüyorsunuz.. eğer öyleyse elinize sağlık.. bu yöntem size mi ait..yani ziraat fakulteleri ile işbirliği yaptınızmı..merak ettim.. tekrar elinize sağlık..
Arıcı 07 dedi ki…
Bu yöntem kendime ait.Ancak;Varroa ile mücadelede kullanılan ilaçların kimyasal yapısını tedavide kullanılan kimyasal maddeleri inceledim.Dolayısıyla kekikde bulunan timin maddesi varroa ile mücadelede kullanılan temel madde.Bundan faydalanarak bitkilerin yapısını internet ortamında inceledim.Kovanlarımda hiç çekinmeden kullandım %100 sonuç elde ettim.Şunuda denemeniz mümkün.Vicks ile(1kutu)10 gr kekik yağını karıştırıp çıtaların üzerine sürersenizde tam sonuç almanız mümkün.Yardımcı olabildiysem mutlu olurum.İyi günler.
Arıcı 07 dedi ki…
Bu yöntem kendime ait.Ancak;Varroa ile mücadelede kullanılan ilaçların kimyasal yapısını tedavide kullanılan kimyasal maddeleri inceledim.Dolayısıyla kekikde bulunan timin maddesi varroa ile mücadelede kullanılan temel madde.Bundan faydalanarak bitkilerin yapısını internet ortamında inceledim.Kovanlarımda hiç çekinmeden kullandım %100 sonuç elde ettim.Şunuda denemeniz mümkün.Vicks ile(1kutu)10 gr kekik yağını karıştırıp çıtaların üzerine sürersenizde tam sonuç almanız mümkün.Yardımcı olabildiysem mutlu olurum.İyi günler.
fatih güneş dedi ki…
valla kardeş tamda kekik yağı almaya gidecektim attardan google da arama yapayım dedim sen çıktım çok güzel bir hizmet etmişssin.Bu sene kimyasal mücadele yaptım biraz sanki varroada direnç gelişir gibi oldu bende bu kekik yağını bir deneyim demiştim bizden hızlı olanlar varmış:)

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov