Ana içeriğe atla

ANALARIN SIKINTISI

Bal sezonu sonu olağan olan ana kayıplarının sıkıntısını yaşadım yine.Arılarım yaylada birazca uzun kalınca (10 Eylüle Kadar) arılar numunelik bile olsa erkek arı bırakmamışlar.Bu bakımdan bey yetişdirme şansım olmadı.Öyle olunca birçok yere uzandık.Ama çözümü yine yakında bulduk.Ana arı üreticisi arkadaşım İbrahim ALBAYRAK(TLF:0532 414 95 53)imdadımıza yetişti.kendine ayırdığı yedek ana arılardan BEKVAST cinsi 5 ana arıyı bugün teslim etti.Akşam üstü iftar önü fazla zaman olmayınca anaları kovanlara verme işini yarına bıraktık.Ancak yaptığım incelemede 10 ekime kadar iyi erkek arı çıkacak gibi...Belki 3-5 ana yetiştirebilirim.
Yarın biraz yorucu çalışmak zorundayız.Çünkü:Arılarımıza ikinci Kekleme ve üçüncü Forbeevar uygulamasını yapmalıyız.Bayram arası arılara pek zaman ayırma şansımız olmayacak.29 günlük Ramazanın ardından BAYRAM yapma hakkımızı paylaşmadan hayırlısıyla kendime ayırmak isterim.
Arılarımızın en büyük sıkıntısı polen yetersizliği.Maalesef iyi yağmur nasip olmadı bizim çevreye...Sabredeceğiz.Hayırlısı Allahdan diyelim.Başka çare varmı? ARICI 07

Yorumlar

Bu ne biçim anacı,madem kendisine ayırdı niye sana verdi.


Ben kendime ayırdıgım anaarıyı kimseye vermem.

Buna gıcık oluyorum kendime ayırdıydım sana vereyim,hiç yenilmiyor ama yiyenler var.
Arıcı 07 dedi ki…
Ali Bey;Bana vermedi,Kendisi 2 gün önceye kadar arılarıyla birlikte Burdur'daydı.İnsanlar bütün sahip olduklarını dostlarıyla ve arkadaşlarıyla paylaşmıyorlar.Ben ondan isteyerek zorla aldım.Bunun yanında Gıcık kelimesi Türkçede hoş olmayan bir kelime.Sizdende 5 adet karniyol istemiştim.Demekki bu kadar keskin olduğunuza göre dikkate almadınız.Canınız sağolsun.
Benim gıcık olduklarım,genelde köylerde bal satıp,kim bal isterse bal yok ama bakıyım diyenler bir.Ama her zaman o kişilerde bal olur bunu taktik olarak kullanırlar.

İkincisi sen şimdi hem kendime ayırdım diyeceksin,sonrada vereceksin bence aynı şeyi yapıyorlar,bunlarada gıcık olurum.

Benden karniyol istedin bize gelen karniyolların dışardan gelenlerini bile nasıl paylaştıgımız görüldü.

Ürettiklerimizden zaten elimde 5 tane yok.Bir hafta trakyaya girmedim yaklaşık 40 anaarı yagmalandı yada açlıktan kutuları terketti.Karniyolların almanyadan gelenlerinden hiç anaarı üretemeyenler arkadaşlar bile oldu.Çünkü geç geldiler.Şu an 60 civarı kovanım var bir tane bile yedek anaarım yok.Bazı kovanlarıda iptal etmeyi düşünüyorum brleştirme yapacam duruma göre.

Birde buckfast dediginiz anaarının damızlıklarını dışarıya vermediler suyunun suyudur onlar.

Gördüğüm kadarıyla siz çok saf kaplisiniz biri bir şey dedimi hemen inanıyorsunuz,yoksa ben size niye gıcık olayımki,sizi sevmesem bu yazıları yaamam,ne halin varsa gör derim.Yazılarım uyarı içindir.

Gıcık olmanın karşılıgı, istenmeyen şeyleri yapanları sevmemek bana göre.
Arıcı 07 dedi ki…
Teşekkürler Cankardeşim.Saf doğal ve temizsin.İncittiysem affola.Belki insan sarraflığın benden daha iyisin.Bende az tanımam insanları,ama dediğin gibi fazla saf olabilirim.Yinede senden allah razı olsun.Fikirlerini sevgini dostluğunu birbirimizi yüz yüze görmesek bile paylaşmaya her zaman hazırım.Yağmalamayı önlemenin en güzel yanı ince kıyılmış soğanları kovan önlerine ve çevreye dağıtmak.Böylece arılar bal vge kek kokusunu alamadıkları için daha sakin olacaklardır diye düşünüyorum.Bende yağmalamaya karşı bunu uyguluyorum.Şu ana kadar hiç bir yağmalama pozisyonu olmadı.Ama soğan uygulamayı yapmadan önce iki kovan zayiatı verdim.Haydi Koca TÜRK, ALİ TÜRK Allaha emanet ol.

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov