Ana içeriğe atla

RAMAZAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN

Oruçla, teravih namazıyla, okuduğumuz, dinlediğimiz ve hayatımıza rehber edindiğimiz Kur’an’la hemhal olarak geçirdiğimiz bir Ramazan Ayını geride bıraktık. Bu kutlu ayda nefis muhasebesi yaparak dindarlığımızı yeniledik, muhtaç olan insanlara elimizi, soframızı ve gönlümüzü açarak İslam ve insan kardeşliğini yaşadık. Ramazan Ayı tüm feyiz ve bereketiyle bizi sıkıca kucakladı, günaha ve yanlış işlere bulaştırdığımız ellerimizden tutarak bizi Rahman olan Allah’ın rahmet ve mağfiret dergâhına götürdü. İçimizdeki ibadet aşkı, insan sevgisi, fakire ve yardıma muhtaç olana el uzatma isteği her zamankinden daha coşkulu şekilde davranışlarımıza yansıdı. Şimdi de aynı his ve heyecanla Ramazan Bayramını idrak etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Ramazan Bayramı, milletçe birlik ve kardeşlik içinde bayramın coşkusunu yaşamak, sevinci ve kederi paylaşmak demektir. Öyleyse bu bayramda büyüklerimizi, annemizi, babamızı, yakınlarımızı, komşularımız ve dostlarımızı ziyaret edelim. Bencilliği, kin ve nefreti içimizden söküp atalım, dargınlıklara son verelim. Kendimiz için ne istiyorsak aynısını yanı başımızdaki kardeşimiz için de istemedikçe olgun mü’min olamayacağımızı bir kez daha hatırlayalım. Ramazan ayı boyunca kazandığımız güzel alışkanlıkları sürdürme, vazgeçtiğimiz kötü huy ve davranışlara bir daha asla dönmeme kararımızı yineleyelim. Sadece yakınlarımızı, eş, dost ve arkadaşlarımızı değil, çocuk yuvalarında bayram sevinci yaşamayı bekleyen yavrularımızı, huzur evlerinde evlatlarının yolunu gözleyen yaşlılarımızı, türlü dert ve hastalıklarla mücadele eden kardeşlerimizi de ziyaret ederek bayramın sevinç ve mutluluğunu onlara da taşıyalım.

Hepimizin Hz. Adem’den geldiğini, onun da topraktan yaratıldığını hatırdan hiç çıkarmayan biz Müslümanlar, bütün insanlığı büyük bir aile gibi görürüz. Bunun için de, dünyanın neresinde olursa olsun, haksızlığa uğrayanların feryat ve âhı, akıttığı gözyaşı, dökülen bir damla kanı bizleri derinden üzer, insanlığın huzuru ve geleceği adına hep endişeye sevk eder.

Bugün, gerek nice kötü emellerin ve çıkarların sonucu olarak bütün dünyayı tehdit eden terör ve savaş, gerek ilahi nimetlerin, çevrenin ve kaynakların hoyratça kullanımı, mutlu bir şekilde yaşamamız için yaratılan cennet dünyamızı ve vatanlarımızı, yoksulluğun ve bunalımın egemen olduğu, umut ve güvenin tükendiği mekanlara dönüştürdü. Yüce Rabbimizin verdiği nimet ve imkanları hak ve adaletle paylaşamadığımız için, O’nun insana özgü olarak yücelttiği insanlık onurunu yeterince koruyamadık. İmanî ve ahlakî erdemlerin sıkça konuşulduğu bu yüzyılda böylesi fiili durumdan büyük ıstırap ve mahcubiyet duymaktayız.

İslam bütün insanlığı Yüce Yaratan’ın varlığını ve birliğini tanımaya, bu bağlılık içinde üstün insanî ve ahlakî değerleri hayata geçirmeye, toplumda karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı huzur ve güveni hakim kılmaya davet etmektedir. İslam, hem gönül dünyamızda hem de toplum hayatımızda barışın, sevgi ve huzurun kaynağı, birlik ve bütünlüğümüzün harcıdır. Bunun için de asırlardır bu coğrafyada farklı inanış, dil, renk, ırk ve kültürlere mensup bizler, bir arada huzur ve barış içinde birlikte yaşadık; ülkenin birliği, milletin dirliği uğruna omuz omuza mücadele verdik. Ne var ki, bu bayrama Vatanımızın bütünlüğü, milletimizin birlik ve beraberliği için görev yaparken şehit olan yavrularımızın acısı yüreklerimizi yakarak hüzünle giriyoruz. Onları ve bütün şehitlerimizi Mübarek Ramazan Bayramı vesilesiyle milletçe rahmetle ya’d ediyor, başta şehitlerimizin yakınları olmak üzere bütün milletimize başsağlığı diliyorum.

Bu duygular içinde milletimizin, yurt dışındaki vatandaş ve soydaşlarımız ile tüm İslâm âleminin Ramazan Bayramını kutluyor, Bayramın tüm insanlığa huzur ve mutluluk getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.Prf.Dr.Ali BARDAKOĞLU DİYANET İŞLERİ BAŞKANI (Diyanet yayınlarından alınmıştır.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov