Bloklarda yazdığımız yazı ve bilgiler öylesine kabarıyorki zamanla bu yazıları bulmak okumak hem zor hemde zaman alıcı oluyor.Bunu kolaylaştırmanın tek yolu bloğunuza arayıp bulma gadgeti eklemenizdir.Benim bloklarda aradığınız konu ile ilgili bir bilgi arıyorsanız konu başlığını yazarak kolayca bulabilirsiniz.Benden sizleri uyarması...Gadgetleri inceleyerek buloğunuzuda güncel tutun.
Sahil arılığımızdaki zaman zaman yapmamız gereken çalışmaları akşama doğru serinlik oluşunca veya sıcak azalınca yapmaya çalışıyoruz.Çünkü;Burada yapılacak iş hiçde az değil.Güve Kontrolünü yaptık.Kovanlara her kovana 2 şer ceviz yaprağı koyduk.Cevizin yaprağı bileşik yaprak olduğu için çokludur.Tane olarak değil,yaprak sapının daldan koparıldığı yerden itibaren düşünülürse bileşik yaprakda 5-6 tane yaprak bulunuyor.Biz bu tür yaprakdan 2 tane koyduk.Evde Vişne nektarı hazırlandı.Hazırlanan nektarda kullanılan vişne 40 kg.kadar kullanılan şekerde 25-30 kg.dı.Bunun posası olan şekerli atığıda arıların önüne kekde kullandığımız kaplarla verdik.Biranda arıda sıcakla oluşan sıtresi arının yendiğine şahit oldum.Arılar bugün sahildede olsa hırçın değillerdi.Oldukça sakinlerdi.
Ayrıca ASSALE arıcılıkdan gelen ana arıların gayet güzel şekilde yumurta attıklarınıda gördüm.Bakalım kafkas arısı sıcakla ne yapacak.Ama kim ne dersin sahil arılığımda iyi gelişen arıların çoğuda kafkas ana arılardan ürettiğim analardı...Bir kısmıda italyan meleziydi.Şimdi bazı bloklarda görüyorum.Kafkaslar sıcakla gelişmez vs. gibi bilgiler...Bir kere şu gerçeği gayet iyi biliyorum...Kafkas arısı bala geçince italyan gibi kovan ile ballık arasına ızgara istemiyor.Izgarasız kaliteli ve sırlanmış petek ballar almak mümkün...İnsanlarımızın petek bala olan ilgiside o kadar iyiki...Süzerek bal ile uğraşmak yerine petek satmak o kadar güzel ki...Sırlanmış peteği kovandan alıp,tartıyorsun ve kg ı 2... veya 3.. TL lik fiatlarla satıyorsun.Bu yıl peteği kilogramı 25 TL fiatla satmayı düşünüyorum.Tabiki nasip olursa...- Kısa haberlerimiz böyle...Yarın sahil arılığına invert şurup hazırlayacağım.Burdan bal kesmeyeceğim için bu arıların yaz içindede hem bal yapmalarını hemde yumurta atış hızlarını kesmeden devam ettirmelerini istiyorum.Bu günlerde sahilde hiç polen gelmiyor kovanlara...10 Ağustos gibi son defa bu arılığa kek yapıp vermeli ve kendi haline bırakmalıyım.Çünkü;Akdenizde arıların kışa girmelerine tam 3,5- 4 ay kadar zamanları var.Bu zaman içinde yeterince gelişeceklerini düşünüyorum.Gelişmeyen kovanlar olursa onlarıda ballık arılarımızdan takviye petek yardımı ile normal bir duruma getiririz.
Haberler böyleydi.Şimdilik hoşça kalın.
Hayati İNAL
Yorumlar
Blog adresim:
http://karamursellikovanciadem.blogspot.com/