Ana içeriğe atla

BİLGİYİ KOLAY BULMA

Bloklarda yazdığımız yazı ve bilgiler öylesine kabarıyorki zamanla bu yazıları bulmak okumak hem zor hemde zaman alıcı oluyor.Bunu kolaylaştırmanın tek yolu bloğunuza arayıp bulma gadgeti eklemenizdir.Benim bloklarda aradığınız konu ile ilgili bir bilgi arıyorsanız konu başlığını yazarak kolayca bulabilirsiniz.Benden sizleri uyarması...Gadgetleri inceleyerek buloğunuzuda güncel tutun.
Sahil arılığımızdaki zaman zaman yapmamız gereken çalışmaları akşama doğru serinlik oluşunca veya sıcak azalınca yapmaya çalışıyoruz.Çünkü;Burada yapılacak iş hiçde az değil.Güve Kontrolünü yaptık.Kovanlara her kovana 2 şer ceviz yaprağı koyduk.Cevizin yaprağı bileşik yaprak olduğu için çokludur.Tane olarak değil,yaprak sapının daldan koparıldığı yerden itibaren düşünülürse bileşik yaprakda 5-6 tane yaprak bulunuyor.Biz bu tür yaprakdan 2 tane koyduk.Evde Vişne nektarı hazırlandı.Hazırlanan nektarda kullanılan vişne 40 kg.kadar kullanılan şekerde 25-30 kg.dı.Bunun posası olan şekerli atığıda arıların önüne kekde kullandığımız kaplarla verdik.Biranda arıda sıcakla oluşan sıtresi arının yendiğine şahit oldum.Arılar bugün sahildede olsa hırçın değillerdi.Oldukça sakinlerdi.
Ayrıca ASSALE arıcılıkdan gelen ana arıların gayet güzel şekilde yumurta attıklarınıda gördüm.Bakalım kafkas arısı sıcakla ne yapacak.Ama kim ne dersin sahil arılığımda iyi gelişen arıların çoğuda kafkas ana arılardan ürettiğim analardı...Bir kısmıda italyan meleziydi.Şimdi bazı bloklarda görüyorum.Kafkaslar sıcakla gelişmez vs. gibi bilgiler...Bir kere şu gerçeği gayet iyi biliyorum...Kafkas arısı bala geçince italyan gibi kovan ile ballık arasına ızgara istemiyor.Izgarasız kaliteli ve sırlanmış petek ballar almak mümkün...İnsanlarımızın petek bala olan ilgiside o kadar iyiki...Süzerek bal ile uğraşmak yerine petek satmak o kadar güzel ki...Sırlanmış peteği kovandan alıp,tartıyorsun ve kg ı 2... veya 3.. TL lik fiatlarla satıyorsun.Bu yıl peteği kilogramı 25 TL fiatla satmayı düşünüyorum.Tabiki nasip olursa...
  • Kısa haberlerimiz böyle...Yarın sahil arılığına invert şurup hazırlayacağım.Burdan bal kesmeyeceğim için bu arıların yaz içindede hem bal yapmalarını hemde yumurta atış hızlarını kesmeden devam ettirmelerini istiyorum.Bu günlerde sahilde hiç polen gelmiyor kovanlara...10 Ağustos gibi son defa bu arılığa kek yapıp vermeli ve kendi haline bırakmalıyım.Çünkü;Akdenizde arıların kışa girmelerine tam 3,5- 4 ay kadar zamanları var.Bu zaman içinde yeterince gelişeceklerini düşünüyorum.Gelişmeyen kovanlar olursa onlarıda ballık arılarımızdan takviye petek yardımı ile normal bir duruma getiririz.
    Haberler böyleydi.Şimdilik hoşça kalın.
    Hayati İNAL

Yorumlar

İlhami Uyar dedi ki…
Sayın Hocam kolay gelsin,iyi çalışmalar.
adem yamak dedi ki…
Mayıs ayında üretilen ana arıların kaliteli oldukları söyleniyor.Şu anda ana arıya olan ihtiyaçlarımızı karşılmaka için ana satın alıyoruz.çok kişi bu mevsimde üretilen ana arıların kışı çıkardıklarını fakat yazın arılar ya ana değiştirir yada randuman vermez diyorlar.Bu konuda bilgisi olan varsa yazılarınızı bekliyoruz.

Blog adresim:
http://karamursellikovanciadem.blogspot.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov