Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte...
Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz;
1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur.
2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir.
3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu normal olarak algılanamaz.Yabancı işçiler kolaylıkla kovana girer.Yağmacılık yapma girişiminde bulunurlar.Bu durumda kovan korunamaz.Arılar iyi gelişemez.Kovan terk edilir.
4-Yaylalarda güz dönemi aç kalan sarıca arılar kovanların balını ve besinlerini yağmalar.Sarı arıya karşı bal arısı direnemez.Kovan sarı arılarca işgal edilirse zayıf olan koloni kovan terki yapar.Güz döneminde sahil bölgelerdeki eşek arılarıda kovanları sıkıştırır.Eşek arısının baskınına uğrayan kolonide terk yapar.
5-Hava sıcaklığı galvanizli saçla kaplanmış kovanlar için bir tehdittir.İç kısmına strosfor konulmalıdır.Ayrıca kovan kapağının yan tahtası 10 cm civarında olmalıdır.Üst tarafı dar olan kapaklardan kovan içie sıcak etki ederse arı kovan tabanına iner.Bakımsız kalan peteklerdeki kapalı ve açık yavrular ölür.Bu durum adi yavru çürüğü sebebi olup,kovan terkinede sebeb olabilir.
6-Hepsini toparlayacak olursak;kovan terkinin ana sebebi açlık stresi ve dış kovan tehdidi olarak ön plana çıkar.
Güncelleme:30.08.2016-Hayati İNAL
Hayati İNAL
Yorumlar
Kendi iklim bölgeniz de olsa deneme yaparak bilgilerinizi pekiştiriyorsunuz paylaşımlarınız için teşekkürler.