Ana içeriğe atla

ARILAR BAYRAMDA

Bugün öğleden sonra arılıkda çalıştık.Bolcada resim çektik.50 kadar değişik resim çekmişiz.Tüm kovanları açarak kontrolden geçirdik.Çünkü;Arılar petek örmeye başladılar.Bu durumu fırsat bilerek petek isteği olanı peteklendirdik.
Arılarımızın başının belası olan Eşek arıları ile mücadelede epey mesafe aldık.Artık eşek arılarını sorun olmakdan çıkardım.Fare yapıştırıcısını kartona sürüp üzerine biraz et veya kıyma koyup bırakırsanız bal arılarıda konuyor ama eşek arılarını hallediyor.Yapışan kalıyor.Ayrıca zirai mücadele ilacı satan mağazalardan kokusuz toz böcek ilaçlarındanda alıp kasapdan alacağınız kemik ciğer ve sadakat gibi ürünlerin üzerine ekip kovanların ön kısmına bolca koyun.Et kokusuna eşek arıları köpek gibi saldırıyor.Sonrada toz ilaç onları hallediyor.Yuvalarına kadar giden toz ilaç kökünden kazıyor.

Arılar tam pürüene yapıştılar.hem polen hemde nektar toplamadalar.Bizde bu arada Karniyol ana arı üretme çabasına devam ediyoruz.Dün yaptığımız transferlerde 10 kadar tutmuş.Bugünde yine 30 kadar daha transfer yaptık.Kışa girerken hedefimiz en az 30 karniol anaya sahip olmak.İnşallah başarırız.Güçlü kovanların analarını değiştirip karniola çevireceğim.Amacım bu olacak.



Arıların çevresindeki püreen sahası oldukça geniş.Bizim arılarsa 300 metrelik bir alanda yayılıyor.O kadar mesafede o kadar çok pürüen ağacı varki...Yalnız büyüyen çam ağaçları altında kalan pürüenli saha kayboluyor.Çamın gölgesinde hiçbir ağaç barınamıyor.Birileri şu Orman bakanlığını uyarsa veya onlara anlatsada ülkemize ekonomik katkı sağlıyacak arıların bal yapabişleceği ağaç türlerine ağırlık verilse diyorum.Akdenizde bile bir çam ağacı büyüyüp kerestelik hale gelinceye kadar 100 yıl gerekli.Onları korumak için yapılan ekme,koruma,yangından koruma,zirai mücadele hesaplanırsa çam ağacından Orman bakanlığı zarar eder.




Böyle oluncaya kadar ıhlamur kestane,Akasya okaliptüs v.b gibi bölgelere göre ağaç türleri seçilerek ormanlık alanlarımız ayrıca ekonomik olarakda vatandaşa katkı yapacak hale getirilmeli diye düşünüyorum.



Sizlere çektiğim bu pürüen ve orman resimleri ile veda ediyorum.











Arılığımızdan bir görüntü.









Arılığın uç noktası...









Arılığım...Toplam 150 kadar arımız pürüenlere çalışıyor.








































































Hayati İNAL

Yorumlar

Çam konusundaki düşüncelerinize katılıyorum. Yıllarca ugraşıyorsunuz çamı yetiştirebilmek için bir yangın yok olup gidiyorlar. Benim bulundugum bölgede meşelikler var, her 5 senede bir makdağ denilen nöbetleşe kesimler olur. Her kesimden 5 sene sonra meşe eski 5 senelik durumunu hep yakalar. Çamdan orman işletmnesi ne kazanıyor ve amaç nedir bende anlamış degilim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov