Ana içeriğe atla

ÇÖZEMEDİĞİMİZ VE ÇÖZEMEYECEĞİMİZ... (KUTSAL TOPRAKLARDA ŞEYTANIN TAŞLANDIĞI ŞU GÜNLERE DİKKAT.KENDİNİZİ KORUYUN.ŞEYTAN EN ÇOK MÜBAREK ZAMANLARI SEVER)

Bir feryattır gidiyor.Herkes feryatta.Çözümcülerde kapışmış feryat ediyor.Peki ne olacak böyle...Bir toplumda bazılarınında işleri yolunda değilmidir?Onlar niye feryat eder? İşleri tıkırında ..Feryat edenler uyanmasın,işlerimiz bozulmasın anlayışı varya....Onlarda o anlayışla feryatta...Bizim FERHAT ne yapar? o da aşağıda...
Kış geldi.Arılar bakım ister.Kışlık,kışönü biraz destek gerek.Akdeniz kuşağındada 3 ay destek gerek.BAL SATILMAZ.Ya fiatı pahalı,veya biz şeker koymuşuz.Balımız kalitesiz.ALLAHINI SEVERSENİZ ŞU MEMLEKETDE ARIYI GÖRMEDEN BAL ÜRETENLER BALIN KİLOSUNU marketlerde 8-10 tl'ye sattığı sürece sırtımız yerden kalkmaz.Peki bunlara ne yapmalıyız?Ortak tavrımız ne olmalı?Bir tek blogda bunlara değinen yok.3-5 arısı olan kurmuş bir blog,koymuş blog listelerine kendisi gibi dost ve arkadaşlarını magazin haber yapıp yazıyorlar.Arkalarında bir sürüde yıldızlı yorumcu yazıyor,çözüyor.Ne iyi ya.Hiç tepki koyan yok.Bizim Arıcı birlikleri ne alemde.Hiç üyesi olmayan arıcı birliğine sorsanız 250 den az üyesi olanı sanmıyorum.Antalya'da Telefonla bilgi aldım .1000'i geçtiğini ve bu sayının arıcıların yarısı ancak olduğunu söylüyorlar.Bana görede bu sayılar çok abartılı.1000 arıcının 50 şer kovanı olsa 50.000 kovan arı.10 kg bal alsak eder 500.000 kg.Tek kelime ile saçma.Nerde bu bal...Henüz Antalya'da bal pazarı yok.Pazar oluşturamadık.Aslında üretilen ürünün pazarı olur.Tüccarda gelir bu pazarda ihale ile balı alır.Dünyanın bir çok ülkesi bu işi böyle yapıyor.Her üründe.Bizde yok.Çünkü;Bozan kendimiziz.(((Çevremdeki çiftçiler,baharla patates,fasulye ve değişik sebze üretir.Hale gönderir,çoğu kezde tüccarı buldumu evinde satar.Aramaz 3ü 5i...Çünkü;Günlük kazancına bakar...Ülke KDV kaybetmiş,vergi kaçakçılığı oluşmuş umurundamı...O vatandaşlık duygusu ve sorumluluğu,benliği gelişmemişki...Kime sorsak sonyıllarda tepkili olduğumuz Amerikanın en büyük özelliği vatandaşlık sorumluluğunun gelişmesi.Tabiki herkesinde yapması gerekenler var.Başta kanun koyucularının.adaletli ve toplanabilir vergi sistemi.Koca ülkeyi yüklemişiz,petrole,Otomobile,Gsm hatlarına ... peşin vergiye...Vatandaşın tıslamaya hali kalmamış...)))
Arıcılar birliğin üye olan arıcılar üye olurken arı sayılarını belgelemeli...Bu sabit olamaz ama %60-70 yakın olur.Bilhassa içimize kaydolanların bir kısmıda Ruhsatlı tabanca alabilmek için bu birliğe kaydolmuş.Yarın bu tür birisi toplumsal olaya karışsa,silah ihtiyacı olan arıcıyada kanun değişikliğine gidilerek silah ruhsatı verilmez.Haklarımızı hakedenlerle paylaşalım.Yapmayanlarla değil.Dostlar sorunlar büyük...Dağıtmadan kısaca bağlı olduğumuz birliğimize iyi destek vermeliyiz.Birliklerde tüm arıcılarının ballarını satmalı,adam kayırılmamalı.Çok duyuyorum.Bir çok birlik yöneticisi böyle bir uygulamadan uzak.Çözüm;Biz arıcılar ürettiğimiz balın kalitelisini üretmeli ve ortak birlikler kanalıyla ihale usulü satmalıyız.Her arıcı bir tüccar bulup bal satmaya kaltımı aramızda rekabet oluşur biz arıcılar kaybederiz.Bugün olduğu gibi.Balımızı birliklerimiz kanalıyla satalım.Ülkemizde kdv ve vergi kaçağı oluşmasın.Böylece ülkemizede devletimizede sahip çıkmış oluruz.
Ülkemizin yetiştirdiği ve kendisini yetiştiren değerli arıcılarımızda var.Onların bir kısmıyla bu bloglar sayesinde tanıştık.Arıcılığımız için çaba gösteren emek sarfeden tüm arıcı ve arıcı birliklerine teşekkür ederim.Emek veren bilgi sarfeden yardımcı olandan ALLAH razı olsun.Biz arıcılar kendimize çeki düzen verelim.İyi teşkilatlanalım.Bal pazarlarını oluşturalım.Ballarımız ihale ile satılsın.Bizde kazanalım.Ülkemizde
Yazmak istediğim çok şey var.Ancak Bayramdan sonra konular halinde yazacağım.Benim blog magazin sayfası olmayacak.Sorunlarımızı paylaşacağım.
Bazı bloglardada yanlış yazı yazan blog sahiplerine yorumlarla yanlışı yazılıyor.Adam işin kolayını biliyorya yorumu red ediyor.Dikkate almıyor.Halbuki yorumu yayınlasa ve altınada hatasını kabul edip bir teşekkür yazısı koysa büyüyecek.O küçük ve ufak adam olmayı tercih ediyor.
Şu kutsal ve mübarek günler...Şeytanın insana musallat olduğu günler...Kutsal topraklarda taşlanıyor,sıkıştırılıyor,nefesini alabilen şeytan çevre müslüman ülkelere dağılıyor.Şu günler ya sabır diyoruz.Hoşgörüyü elden bırakmıyoruz.Küçük büyük herkese saygı ve sevgiyi ihmal etmiyoruz.Yaptığımız ve yapacağımnız hayırları gizli veriyoruz.Size bir örnek vereyim.Komşunuz çok fakir.Ona bir kurbanlık hediye etmek istiyorsunuz.Ama incinmesin diyerek nasıl kabul ettireyim diye düşünüyorsunuz.Aslında çok kolay.Çünkü;İbadetin ve yapılan yardım ve hayırların gizlisi makbuldür.Hayır gören bu hayrın altında ezilmesin diye...Şöyle olmalı; Ona bir tanıdığınızın yardım yapacak birisini aradığını ve kendisi kanalıyla bu yardımı ulaştırmasını istediğini söylüyoruz.Yani komşumuzdan gerçeği gizliyoruz.O bu yardım altında ezilmesin diye...Kolayca yardımı kabul edecektir.Sizede Allah razı olsun diyecektir.İşte böyle...Yazımızı burada noktalarken;
Şimdiden TÜM ARICILARIMIZIN BAYRAMI mübarek olsun.Kalın sağlıcakla.Bayramdan sonra yazmak dileğiyle.Hayırlı,sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyorum.


Yorumlar

İlhami Uyar dedi ki…
Değerli hocam öğretmenler gününüzü tebrik eder saygılar sunarım.
Arıcı 07 dedi ki…
Sağol ilhami bey.Hiç sevmediğim palavraların kesildiği gün desek daha doğru olur.
bekir dedi ki…
abi agzına emegine saglık cok şahane yerlere dokunmuşsun mesajın yerine gider inş..ayrıca kurban bayramın kutlu olsun saglıklı mutlu günler
AHMET HANCI dedi ki…
hayati bey bloglara yanlış bildiğimiz şeyleri yazdığımızda bloglarda hoşa gitmeyen yorumlar yayımlanmıyor.
Arıcı 07 dedi ki…
Çoğu blok sahibinin amacı zaten bilgi sahibi olmak değilki.İş olsun,maaşsız yazarlık yapmak.Ahmet bey,Siz onlara değer vermeyin.Öyle yapanblok cuların adlarını ve yanlışlarını yayınlayalım.Öğrenmek erdemliliktir.ben yanlış biliyorsam vede birisi beni uyarıyorsa ona ALLAH razı olsun derim.Bana doğruyu öğrettiği için.Allah yardımcımız olsun.
Ülkemizde birlikler birlik değildir ki bir iş yapsınlar.
Sanla arıcılıkta yazıp çizenler arıcı değil ki, kaç tane arıcı var yada geçmişleri kaç yıldır ki.
Kitaplardan yaz babam yaz, bir yerden gelişmiş ülkeleri yazarken, bir yerden de geleneklerini bırakmamak arıcılığa köstektir. Bilim ayağında da bir sürü sakatlık vardır, yani ziraat bölümünü seçenler bu iş sevda olduğu için değil de ilerde açıkta kalmayayım diye seçilen bölümdür. Tabi adam zoraki bu bölümü bitirdiğinde sevip istemediği işte ne kadar başarılı olup bir ülkeye yön verecek ki.
Birliklerimiz birlik olsa arıcılarını madur edip, bal tüccarlarının eline düşürmez.
Biz Gebze bal üreticileri birliğinde 25 kişiyiz ve her kurulumuzda acayip tartışmalar olur. Birkaç arkadaşımız derki bal paketleme tesisi kuralım. Hadi kuralım bakalım, paketleme tesisini isteyenler biz elimizi taşın altına koyuyoruz sizde koyun derler, bende derimki karar verilsin bende varım kişi başına 2000 lira koyduğumuzda 50 binlira eder. 50 binde devlet Avrupa birliği fonundan teşvik verdi, 100 bin liraya bizim tesis hazır.

Şimdi bizim başkan söz alır, derki tesis hazır kimin balı var , sırayla sorar. Kimse satabileceği yayla çiçek balını ve kestane balını paketlemeye vermiyor ama Trakya balı olanlar miktar belirtiyor. Sonuçta o kadar az bal varki, 25 üyeden 10 ton bile bal toplayamıyoruz.

Şimdi başkan başlıyor, bu tesisimizin yeri kira ve ruhsat alacağınız için öyle dandik bir işyeri olmamalı, her tarafı fayans kaplı ve planı ve projesi dahi ruhsatlı bir binadan olmalı. Böyle bir tesise bir gıda mühendisi birde veteriner gerekiyor çalıştırlmak için. Hadi işçi almayalım bir bekçimiz olsun dedigimizde karşımıza çıkan miktar yıllık 30 bin lira civarında. Yani eski parayla tesisi kurduk giderleri bir yılda 30 milyar buda en düşük olanı.
Elde işlemeye bal yok, tesiste çalışanlar var ve bir sürü masraf.

Gelelim Arı yetiştiricileri birliğine , ben Kocaeli arıcılar birliğinede üyeyim. Bildiğim kadarıyla 500 üzeri üye var. Fakat bal konusunda icraat oradada yok, ayrıca bazı yasal sınırlarda var diye biliyorum. Birliklerimizin yetkisi var gibi ama yoktur, devlet sizi muhatap almak için birlik olun diyor oluyorsun bu seferde sınırlı yetkiler içinde bir şey yapılamıyor.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim, hoşça kalın.


Not.Arıcı gerçek arıcıysa, Kovan sayısı önemli degildir. Benim 2 kovanım olmasıda 100 kovanım olmasıda benim arıcılık bilgilerimi etkilemez.Sonuçta kişilerin paylaşımlarına bakılacak.
Orhan ÖNDER dedi ki…
Hocam yazdıklarınıza katılıyorum.Havan da su dövmek derler ya yazılanlar çizilenler ne kadar çözüm gerçekleştirmiş diye baktığımızda malesef sonuç üzücü.Genelde hep laf üretmişiz.Üzerinde dorduğunuz gibi en önemli sorun pazarlama ki ekonominin en önemli çarkıdır.Üretici balı pazarlayamadıktan sonra ülke arıcılığı gelişemez.Zengin floramızın ürettiği nektar denizlere akar gider bizde bakarız...
Bayramınız kutlu olsun.Rabbim hayırlara vesile etsin...
Arıcı 07 dedi ki…
Ali Bey,Gebze'de hiç de yokmuşsunuz.Başkana söyle de,silah tabanca almak isteyenleri kaydetsin.Yıllık 100 tl para alırsınız.Bizim Antalya'da üye 1000'i geçmiş.Bende buna şaşırdım.Senin dediğin gibi bunlar birliğe kayıt olalımda... üyeliğimiz olsun amacındalar gibi...
İlhami Uyar dedi ki…
Değerli hocam bayramınızı kutlar sevdiklerinizle beraber nice bayramlar dilerim.
ariciahmet dedi ki…
Hayatı bey hayrlı seneler
Hocam bloglara bıraz takdınız gibi geliyor bana ,her blog arı uzmanı olduğumuz içi açilmiyorki mesela ben mahallemizin web sitesi var http://www.buyukkoysoguksu.com/ordan tıklayarak bana ulaşır bal satışıma yardımcı olur diye açtım ama bu blog sayesinde çok eyler oğrendim.
Gelelim sahte bala
karadenizde ençok arıcısı olan ordudur pıyasada satılan peteklı balların yarısında fazlası ordulu aricilar tarafından üretiliyor bal mevsiminde arisina şeker takvıyesi yapmayan kaç arıcı var .
Bak burda ordulu arıcı dostlarımızı eleştirmiyorum bu arz talep meselesi arıcı balı satarken şeker vermedim demiyor satan da şeker takviyeli olduğunu biliyor ama zavallı alıcı peteği görünce tamam bu hakıkı bal deyıp alıyor .
şimdi gelde çık bakalım bu işin içinden.

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov