Ana içeriğe atla

SÜKUT ALTIN-(Yazı sonuna makale eklenerek yenilenmiştir.)

                   Ana arılarla ilgili bir makale kaleme aldık.Bir tartışma ortamı açarak arıcılar arasında menfatimizi koruma açısından,yanlışlarımızdan dönelim istedik...Sanki yanlışı biz arıcılar yapıyoruzya...Bizi elimizde olmadan yanlışa yönlendirenler yok değilmi?
                  Aslında çok şey var...Ama anladım ki bu iş büyük bir pazar,Hani ben yabani bir kaz olsam,avcının  önünde dönüp dönüp uçsam...Zaten yaptığımızda bu...
                  Arıcılar;bir kere profosyonelleşmeli...Amatör sevgi sevda ile arıcılık yapılmaz...Çünkü;Arıcılık zor zanaat,masraflı iş...İşi bilmezsek iflas yakın.Hele birde geleceğini harcamış bir dünyada yaşıyorsak;Ümitle krizler geçecek diye bekliyorsak,birde 27 kg balın tenekesine  100 Tl ye müşteri bulamuyorsak,çok şey yazmak yerine akıllı olmak en iyisi..Arıcı mutlaka bilgili olacak...Kendisinden iyi bilenden faydalanacak...Herşeyden önemlisi, kovanların en iyi gelişen ve bal yapanlarını dikkatlice takip edip,inceleyerek,o arılardan ana üretecek...Çare yok...Ana arı mutlaka üretilecek...Balın kilosu ortada. Ana arı 20 tl'den başlıyor..........Sonumu suni dölleme olunca 300-500 gibi uçuk rakamlar bile telaffuz edenleri duyuyorum.Zatende gerçek sorun kaliteli ana bulamamada.Ana üreten çoğu arı ve işletmeler  saf ana bulundurmak zorunda...Nereden sağlıyacaklar? Ya Devletden yada ithal...Türkiye'de sadece Kafkas ana arısı saf olarak bulunuyor.Onun işletmeleri var.(.Diğerlerinin olup olmadığı hakkında bilgi sahibi değilim.)Öyle olunca ana arı üretim iznine bağlı çoğu işletme kafkas arı üretiyor.Anadolu arısı kayboluyor.Gezginci arıcılık yapan işletmelerde hepimiz melezleşmeyi hızlandırıyoruz.Birde en eski yöntem olan deneme yanılmayı tercih ediyorsak işimiz harap...
                Biz arıcılar zaman zaman ana arıda satın almalıyız.Ama bölgelerde kaliteli üretim yapan işletmeler bölgeye uygun ana üretse bu sorun kalmayacak.Onlarda kolayı çözüm seçmişler.Ülkemizde sadece kafkas arısıyla ilgili detaylı çalışma yapılıyor.    http://www.ardahanaricilik.gov.tr/defaults.asp?id=67          Bu linki tıklayıp incelerseniz  kafkasla ilgili herbilgiye ulaşabilirsiniz.
                  Yalnız şu sorunu göz ardı edemeyiz.Ülkemizin;Akdeniz,Ege,Marmara,Batı veOrta Karadeniz ile Güney Doğu Anadolu bölgelerinin çoğu yeri ılıman iklim kuşağında.Ilıman iklim kuşağında arılar salkıma yatmıyor.Neredeyse 12 ay uçuşda...O zaman nasıl ana kullanmalı...12 ayın çoğunda yumurta atan ana kullanmak mecburiyetindeyim.Çünkü;Kafkas genel olarak sezon bitimiyle yumurtayı azaltıyor.Sonbahar girişinde bir kafkas anası 500 bile yumurta atmıyor...Kışa ERKEN GİRİYOR.Arıda yıl boyu uçuş ve çalışmadaysa kışa gelmeden kovanlar 3-5 çıtaya düşüyor.Ayrıca Anadolu nektarca çok zengin.Arılardan neredeyse 6-7 ay bal almak mümkün.Muğla'da,Fethiye'de,Marmaris'de Aydın civarında kasım sonuna kadar çam balı hasadı devam ediyor.Zayıflayan kovanla nasıl arıya bal ürettireceğiz.Muğla arısı küçük yapısı çok üreme ve hızlı gelişme yanında 12 ay yumurta atma özelliği ile çama uygun...Ama ana arısını kendiniz üretmeye mecbursunuz.Muğla anası üreten kuruluş varmı?Ülkemizin en önemli bal kaynağı burası Balın %50-60 ınıda buradan üretiyoruz.Çoğu arıcı çamda arıya yumurta attırmaya çözümü bulmuş...Tek çare...Arınız çam balındaysa kendinide nüfus olarak koruması gerekiyorsa,keki yaz sonunda kovana ekleyeceksiniz...Kek petek üstüne konunca yavru atmaya devam...
                   İşin özü;Arıcıya en büyük destek teşvik desteği değil.Nasıl kafkas arısı üretim ve gen merkezi kurulmuşsa,ülkemize uygun başka bir ana üretim gen merkezi kurulmak zorunda.Kurulmazsa ne olur?Bir şey olmaz.Kolaycılar kafkas arı üretim ve gen merkezinden damızlık ana arıyı kolayca alırlar.Heryerde kafkas ana arısı üretilir.Çünkü;Saf başka ana üretilmediği için ve ithalatda pahalı olduğu için ana arı üreten işletmeler bunu üretme mecburiyetinde kalırlar.Ben ne yaparım.Kendime,bölgeme uygun ana arıyı bulup onu üretirim.Onu kullanırım.Ana arıyı kolayca üreten arıcılar sorun yaşamazlar.Sorunu yaşayacaklar,bu işi becereyemeyenler olacaktır.
                  Sonuç olarak;Değerine bal satamayıp 15 kg bal fiatına ana arı alamazsınız.O zaman işe hile karışır.Zatende karışıyor.Yoksa balın tenekesi 100 tl,Ana arı da 100 tl. olamaz. Arıcı kaliteli ana arıyı almalıda,elinde kaliteli arıdan anada üretmelide,kışı iyi çıkaran baharı iyi değerlendiren yeterli bal veren kovanlarınızı işaretleyin.Eğer melez değilse atadan gelme anadoluya ait arılardan bulabilirseniz zaten sorunda yaşamazsınız.Kafkas kadar bal yaptıramazsınız ama baharda da kovana 10 kg toz şeker vermek zorundada kalmazsınız.
         Bilirsiniz,''Deveye sormuşlar; Boynun neden eğri'' diye ...Cevabıda bilirsiniz basit''Nerem doğru ki'' demiş.Bizim Türkiyede Arıcılıkda, Arıcılarda böyle...''Adamın karnı doysunda sucuk do....etinden olsun '' anlayışı maalesef üzülerek yazıyorumki  gelişiyor.İlerki günlerde Arıcı birlikleri ve üyeleri ile ilgili bir yazı kaleme alacağım.Kimler üye,arıcı olmayanlar bu birliklerde ne iş yapar?Silah alabilmek tutkularını giderebilmek için arıcıyım diyenler...Hobi halinde arıcılık yapıpda bloklarda palavra kesenler...Bloklarda hiç arıcılık katkısı yapmayıpda dost ve arkadaşlarının adlarını ekleyerek onları kayıranlar...Velhasıl bu ülkede deve olmayan kaldımı ki...Sağlık Bakanımız H1N1 ile ilgili açıklama yapıyor,Başbakanımızda başka bir şey söylüyor...Basında tiraj,reklam ve para kazanma amacıyla bu haberi körüklüyor...Dünyada ve Türkiyede bu mevsimsel hastalıklardan ölenlerin çoğu zaten her zaman olmakda...Ama birileri bunu ticari kazanca dönüştürerek kullanıyor.Niye Amerikada,Avrupada ve Türkiye'de borsalarda ilaç firmaları tavan yapıyor..?Cevaplamak isteyen var mı?
                   Hülasa,hayat karmaşık bir olaylar zinciri gibi akıp gidiyor...Sözün özü  hepimize kolay gelsin.Dirlik,birlik ve ülkemizin bereketi bol olsun.
Not:Yeni size etki edecek ve ses getirecek yazımız yakında...

Yorumlar

ali dedi ki…
hocam arı çamda çalışırkenmi kek vermek gerekiyor. yoksa çam balı bittikten sonramı. çamda arı yavruyu kesşyor çözüm nedir acaba.
Arıcı 07 dedi ki…
ALİ;Arı çam balında bal toplarken naylon torba içine konmuş olan kek bıçakla hafifçe kenarından kesilerek verilmeli...Çam balındayken arı keksiz bırakılmamalıdır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov