Ana içeriğe atla

DÜN KOVAN İÇİ ÇALIŞMASI YAPTIM





Uzunca bir aralıkdan sonra dün bu arılıkda ilk defa arılarla çalışmalara başladık.Arılığımda kovanlar 4 sıra halinde duruyor.Dün bütün kovanları açıp kontrolden geçirdim.Bir kısım kovanlarda arıların kovan terki yaşadığını gördüm.Sebebinide biliyorum.Sarıca arılar.Ancak çözüm üretemedik.Zayıf kovanlara giren sarıca arılar kovanları halletmişler.Bundan dolayı kovan terkleri oluşmuş.
Bu sorunuda göz ardı etmeyeceğiz.Bu durumu nasip olursa önümüzdeki yıllar yaşamamalıyım.2 yıladan beri tek çıta arıdan arı üretme çalışmam tam 100%100 verimli oldu diyemiyorum.Çünkü:Zayıf kovanlarla çalışmanın zorluğu ve dezavantajlarını aşmak zor.Bunun içinde bir çözüm üreteceğiz.Kullanmadığımız atıl durumda olan kovanların ballıklarını düzenleme ile 3 lü kovana dönüştüreceğim.Bu şekilde 40 üç lü kovan hazırlarsam,bu 120 kovana denk gelecek.Hem 120 kovanla uğraşma taşıma işim olmayacak,hemde zayıf kovanlardaki arı zayiatını önlemiş olacağım.
Bizim arılığın sahasındaki kiriş bitkileri iyi geliştiler.Şubat ayının 15 i gibi açmaya başlarlar.Ama gelişimleri şimdilik süper görünüyor.Arılarımız bu sahada Nisan Başına kadar kalacak.Nisandan itibaren nasip olursa turunçgiller açıyor.Mevsimin ilk balını hasat etmeliyim.Nisanın sonu gibi.
Dün bütün kovanlar açıldı.Kovanlardaki arıların zayıf olduğu ve yumurtasız olduklarıda görüldü.Sonbahar girişi olan kasım ayında verilen keklerin güçlü kovanlarda bittiği zayıflardada azaldığı görüldü.Bal durumlarıda gayet iyiydi.Yinede keksiz kovan yok.Kekini bitirenlere poşetlerden kesilerek parça kekler verildi.
Arılığımızın manzarası harika...Buraya hiç doyamıyorum.Burada hiç sıkılmıyorum.1 ay sonra şubat gelince hep burada zaman geçirmeye başlarım.Aşağıdaki kovandada görüldüğü gibi bu yıl yavru çürüğüde bir hayli arılıkda sorun yarattı.Yavru çürüğü sebebiyle 10 civarı bir arımız söndü.Bu açıdan kontrollü gitmek gerekiyor.20 lik 1 şişe fumıdıl B aldım.1,5 kg pudra şeker ile karıştırdım.Zaman zaman güçlü kovanlara vede yavru çürüğü gördüğüm kovanların komşularına bu pudra karışımını uyguluyorum.Arı hemen pudra şekeri yiyerek kovanları temizliyor.
Önümüzdeki günler meteoroloji sitesi bizim bölgeyi yağışlı gösteriyor.Ocak içinde iyi havalarda açık şerbetlemeye başlayacağım.Ocak içinde bir kez şubadın başındada bir kez açık şerbetleme yapacağım.Çünkü:Arılığıma yakın hiç arı yok.Tarla usulü besleme ilk başlangıç olarak iyi.Arı kovan dışından birşeyler getirmeye başlayınca ana arıda yumurtaya başlıyor.Bu açıdan 2 kez tarla usulü besleme yapmayı planlıyorum.
Bu arada kovanlardaki eksikler boş kovanların bakım ve onarımı çıtaların hazırlanması işlerinede başlayacağız.Kışı iyi değerlendirmek gerek...
Hoşça kalın ...Türkiyenin arıcıları...







Arıcı 07-Antalya
Arıcı 07-Toroslarda
Hayati İNAL

Yorumlar

adem yamak dedi ki…
çalışmanda başarılar.dilerim. yavru çürüklüğüne en güzel çözüm fazla çıtaları almak ve ali türkün yaptığı gibi kasım sonu şerbetle bloke ettirmek. antalya sıcak olduğu için devamlı yumurtlarsa sorun olur bizim burdan giden arkadaşlar vardı aynı sorunla karşılaştılar.elinizde püren balı varmı antalyada yeğenim var benden bal istedi bende kalmadı sizde olduğunu ve 25 tl ye sattığınızı söyledim.abimin ev telefonu..0242 3448521. bu telefondan arayıp o adrese 1 kg püren balı götürebilirmisiniz.ücretini size orda ödeyecekler.belki başka isteyende olur nasip kısmet. adem yamak. 02624528010 0541 4548010.cillymy
BOZKIR KARTALI dedi ki…
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum..
Adsız dedi ki…
MHBA Hayati bey,iyi çalışmalar.
Ben kovanlarımı fındık farelerinden ve sarıcaarılarından korumak için, kullandığım saçlar var,sağdece arıların girebileceği için tasarlanmış girişleri var. Size de onlardan kullanmanızı öneririm.
Girişleri 7 mm. ( Sarıcaarılar bu girişlerden içeriye giremiyor..). Ekim - Nisan 15'ne kadar bu saçları kullanıyorum.Oğlum eve dönünce resimlerini koyduracam. SALICAKLA KALIN.... .
Adsız dedi ki…
MHBA HAYATİ BEY,İYİ ÇALIŞMALAR

Ben kovanlarımı findik farelerinden ve sarıcaarı'larından korumak için ,kovan girişlerine takılan özel tasarlanmış saçlar takıyorum.
Bu saçlarda 7 mm'lik açılmış giriş delikleri var, ve bu deliklerden sarıcaarısı içeriye geçemiyor.

Bunlardan kullanmanı tavfsiye ederim.
Oğlum eve dönünce resimletecem .
Kolay gelsin... .
Exagono dedi ki…
Dear friend I wish a happy new year ,to you and your family.
Adsız dedi ki…
http://img697.imageshack.us/i/dsc00138q.jpg/
http://img691.imageshack.us/i/dsc00139d.jpg/
http://img69.imageshack.us/i/dsc00140h.jpg/
http://img138.imageshack.us/i/dsc00142wa.jpg/
http://img138.imageshack.us/i/dsc00143y.jpg/

Merahab size gönderecegim dedim resimleri biraz gecte olsa göndermiş bulunmaktayım,Bunlar çok amaclı kullanmaya müsait olan giriş saçlarıdır...
Adsız dedi ki…
http://img697.imageshack.us/i/dsc00138q.jpg/

Bu resimde görünen saç 5 MM'lik girişleri olan saçtır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov