
Uzunca bir aralıkdan sonra dün bu arılıkda ilk defa arılarla çalışmalara başladık.Arılığımda kovanlar 4 sıra halinde duruyor.Dün bütün kovanları açıp kontrolden geçirdim.Bir kısım kovanlarda arıların kovan terki yaşadığını gördüm.Sebebinide biliyorum.Sarıca arılar.Ancak çözüm üretemedik.Zayıf kovanlara giren sarıca arılar kovanları halletmişler.Bundan dolayı kovan terkleri oluşmuş.
Bu sorunuda göz ardı etmeyeceğiz.Bu durumu nasip olursa önümüzdeki yıllar yaşamamalıyım.2 yıladan beri tek çıta arıdan arı üretme çalışmam tam 100%100 verimli oldu diyemiyorum.Çünkü:Zayıf kovanlarla çalışmanın zorluğu ve dezavantajlarını aşmak zor.Bunun içinde bir çözüm üreteceğiz.Kullanmadığımız atıl durumda olan kovanların ballıklarını düzenleme ile 3 lü kovana dönüştüreceğim.Bu şekilde 40 üç lü kovan hazırlarsam,bu 120 kovana denk gelecek.Hem 120 kovanla uğraşma taşıma işim olmayacak,hemde zayıf kovanlardaki arı zayiatını önlemiş olacağım.
Bizim arılığın sahasındaki kiriş bitkileri iyi geliştiler.Şubat ayının 15 i gibi açmaya başlarlar.Ama gelişimleri şimdilik süper görünüyor.Arılarımız bu sahada Nisan Başına kadar kalacak.Nisandan itibaren nasip olursa turunçgiller açıyor.Mevsimin ilk balını hasat etmeliyim.Nisanın sonu gibi.
Dün bütün kovanlar açıldı.Kovanlardaki arıların zayıf olduğu ve yumurtasız olduklarıda görüldü.Sonbahar girişi olan kasım ayında verilen keklerin güçlü kovanlarda bittiği zayıflardada azaldığı görüldü.Bal durumlarıda gayet iyiydi.Yinede keksiz kovan yok.Kekini bitirenlere poşetlerden kesilerek parça kekler verildi.
Arılığımızın manzarası harika...Buraya hiç doyamıyorum.Burada hiç sıkılmıyorum.1 ay sonra şubat gelince hep burada zaman geçirmeye başlarım.Aşağıdaki kovandada görüldüğü gibi bu yıl yavru çürüğüde bir hayli arılıkda sorun yarattı.Yavru çürüğü sebebiyle 10 civarı bir arımız söndü.Bu açıdan kontrollü gitmek gerekiyor.20 lik 1 şişe fumıdıl B aldım.1,5 kg pudra şeker ile karıştırdım.Zaman zaman güçlü kovanlara vede yavru çürüğü gördüğüm kovanların komşularına bu pudra karışımını uyguluyorum.Arı hemen pudra şekeri yiyerek kovanları temizliyor.
Önümüzdeki günler meteoroloji sitesi bizim bölgeyi yağışlı gösteriyor.Ocak içinde iyi havalarda açık şerbetlemeye başlayacağım.Ocak içinde bir kez şubadın başındada bir kez açık şerbetleme yapacağım.Çünkü:Arılığıma yakın hiç arı yok.Tarla usulü besleme ilk başlangıç olarak iyi.Arı kovan dışından birşeyler getirmeye başlayınca ana arıda yumurtaya başlıyor.Bu açıdan 2 kez tarla usulü besleme yapmayı planlıyorum.





Bu arada kovanlardaki eksikler boş kovanların bakım ve onarımı çıtaların hazırlanması işlerinede başlayacağız.Kışı iyi değerlendirmek gerek...
Hoşça kalın ...Türkiyenin arıcıları...
Arıcı 07-Toroslarda
Hayati İNAL
Yorumlar
Ben kovanlarımı fındık farelerinden ve sarıcaarılarından korumak için, kullandığım saçlar var,sağdece arıların girebileceği için tasarlanmış girişleri var. Size de onlardan kullanmanızı öneririm.
Girişleri 7 mm. ( Sarıcaarılar bu girişlerden içeriye giremiyor..). Ekim - Nisan 15'ne kadar bu saçları kullanıyorum.Oğlum eve dönünce resimlerini koyduracam. SALICAKLA KALIN.... .
Ben kovanlarımı findik farelerinden ve sarıcaarı'larından korumak için ,kovan girişlerine takılan özel tasarlanmış saçlar takıyorum.
Bu saçlarda 7 mm'lik açılmış giriş delikleri var, ve bu deliklerden sarıcaarısı içeriye geçemiyor.
Bunlardan kullanmanı tavfsiye ederim.
Oğlum eve dönünce resimletecem .
Kolay gelsin... .
http://img691.imageshack.us/i/dsc00139d.jpg/
http://img69.imageshack.us/i/dsc00140h.jpg/
http://img138.imageshack.us/i/dsc00142wa.jpg/
http://img138.imageshack.us/i/dsc00143y.jpg/
Merahab size gönderecegim dedim resimleri biraz gecte olsa göndermiş bulunmaktayım,Bunlar çok amaclı kullanmaya müsait olan giriş saçlarıdır...
Bu resimde görünen saç 5 MM'lik girişleri olan saçtır.