Ana içeriğe atla

TEMEL PETEK MUMU NASIL SIKILIR?

Arıcı arkadaşlarım;
Bugünkü konumuz,arılarda kullandığımız temel petek mumlarının sıkılarak elde edilmesi yolunu anlatmak.Aslında basit.Çoğu arıcı dost ve arkadaşlarımız biliyorlardır.Ama bilgilerin paylaşılarak mükemmele doğru akış yaptığını unutmayalım.Bilgilere burada bir çok arıcı arkadaşlarımız yorumlarla katkı yapacaklardır.
Sezon sonu bal sıkma mevsiminden sonra kovanlardaki fazla petekler alınır.Bu peteklerin temiz ve güzel olanları iyi kuru ve nemsiz ortamda saklanırsa bir yıl sonra stekrar arılara verilerek kullanılır.Çünkü:Arılar bir peteği işlemek için kullandıkları bal ve oluşturdukları ısıyı düşünün.Ayrıca kovandaki peteği sadece yeni ve genç işçilerin ördüğü düşünülürse işin zorluğu ve değeri daha iyi anlaşılır.Yukarda ve aşağıdaki resimler süzme işlemi sonunda soğuyarak tenekeden çıkarılmış bir mumu gösteriyor.Gelelim işin yapılışına....

Yıl boyu kovanlarda arının salladığı veya petek üstünde oluşan mum kırıntılarını biriktiririz.Güz döneminde peteklerin bozuk olanları,siyah olanları seçilerek bıçakla kesilip bir çuvalda veya kapta biriktirilir.Ama bekletilmemelidir.Çünkü:Hemen güve mumu yemeye başlar.Çıtalardan kesilerek çıkarılan mumlar bir kazanda veya bir 18 kg.lık tenekede suyla birlikte kaynatılarak eritilir.Mum miktarı çok olursa bidondan yapılmış kazan kullanmak en iyisidir.(200 lt.lik bidonları ortadan sipiralle keserek kazan yapabiliriz.)Kaynayarak eriyen mumlar tel süzgeçle 18 kg.lık tenekelere süzülür.Tenekelere süzülen mum su karışımı iyice soğuyup katılaşıncaya kadar beklemelidir.Bunun içinde bir gece tenekede beklemesi yeterli olacaktır.Sabah tenekelerden çıkarılan mumların altındaki toz ve polen atıkları bıçakla temizlenmelidir.Süzme işlemi yapılırken iyi sıkılmalıdır.Bu iş için ben kendime göre bir sıkma aparatı yaptım. Şekildeki gibi...Bir 18'lik teneke içine sığacak ölçülerde planlandı.Çünkü,mumlu suyu 18 kg.lık tenekelerde soğutuyorum.Resimdeki peteğin siyah durmasının sebebi bekleyerek porlanmış olmasındandır.İlk elde ettiğimiz zaman altın sarısı renginde olacaktır.

Sıkma aparatı ikitane 20x30cm ebatlarında arkası profil demir çerçeve ile desteklenmiş saç profilden oluşuyor.Altına iki yüzeyi birbirine bağlayacak profil menteşeleri ile kaynaklandı.Resimdede görüldüğü gibi kaynakla iki tane sıkma kolu takıldı.Altınada teneke tabanına dayanmasını engelleyen 12-13 cm.lik ayak.


Aparat süzme yapılırken tenekenin içine yerleştirilip,ortasına 60x60 ebatlarında pencere teli konuyor.Kaynayan kazandan büyükçe bir kepçe(5 kg.lık yağ tenekesi ortadan kesilip,ağaç kol takılarak yapılabilir.) ile alınan posalı ve mum karışımlı su aşağıda görüldüğü gibi aparatın içine yerleştirilmiş tel süzgece dökülür.suyu tenekeye veya kovaya geçer.Tel süzgeçde biriken posa süzgecin tomarlanarak aparat içinde sıkıştırılmasıyla iyice mumunun kovaya akması sağlanır.
Sıkma sırasında kullanılan tel misine türü örülmüş pencere telidir.Diğer kaliteli ve fiatca pahalı olan pencere teli bu tel kadar sıkmada kullanışlı ve dayanıklı değildir.Kullanılarak test edilerek bu sonuca ulaşılmıştır.
İki yüzey birbirine kaynakla birleştirilirken alt kısmın aralıklı olmasını sağlamak için,2cm aralıkla ucu kıvrılmış bir demir yüzeylerden birine kaynakla kaynaklanmalıdır.Bu aralık sıkıştırma sırasında sıkışmanın yukarda yapılarak mumlu suyun aşağı tenekeye doğru akmasını şağlamaktadır.Başka bir deyişle alt kısımda menteşelerin bulunduğu yerde iki yüzey birbirinden 3 cm civarında aralıklı durmalıdır.Bu şekilde olacak şekilde menteşeler kaynaklanmalıdır.
Benim mum sıkmada kullandığım sıkma aparatım.Bununla sıkılan mum posalarında hiç mum kalmamaktadır.
Bloğumuz focebook 'dada yayınlanıyor.Oradada ARICI 07 ADIYLA.
Arıcı 07-Antalya
Arıcı 07-Toroslarda
Hayati İNAL

Yorumlar

ÇAYLI dedi ki…
güzel abi hayırlı olsun güle güle kullan

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov