Ana içeriğe atla

KEK YAP

Aslında çok gerekli değilken,bu yazıda nerden çıktı diyenler olacak elbet.Bazen telefonla bazen meil ile bazende E posta ile kek yapımı hakkında sorular alıyorum,yardım isteyen arıcı dost ve arkadaşlar oluyor.Kısaca şöyle açıklayalım.Kek için gerekli malzeme; pudra şeker,bal veya koyu kıvam şeker şurubu bir paketde arı vitamini.(Ben vitamix formula kullanıyorum.)Ben kek yaparken hep şurup kullanıyorum.Neden bal değilde şurup derseniz,50 kg pudra şeker için nerden baksanız en az 7-10 kg arası bal kulanmak gerek.Bu kadar balın fiatını düşünürseniz benim tercihim koyu kıvam invert şurup olacaktır.Şurubu şöyle hazırlıyoruz.20 kg şeker 15 litre su ile karıştırılır.Ateşde karışım kaynatılır.Kaynamaya başlayınca limon tuzundan(Sitrik Asit) hazırlanmış olan çözelti kaynayan şerbetin içine az az olmak üzere takriben 70-80 cl(gr)kadar konulur.Saate bakılır.(Birden limon suyunu kaynayan şerbete dökerseniz köpürerek taşar.)kaynayan şerbet 20 dakika kadar kısık ateşde kaynamaya devam eder.Soğuyunca Büyükce bir leğenin içine pudra şeker(50 kg) dökülür.İçine 1 paket vitamin dökülür.karıştırılır.Sonra şerbetden pudra şekerin içine az az dökülerek hamur hazırlama tekniği kullanılarak karıştırılır.iyice yoğrulur.Arıya teşvik olarak düşünülürse şerbetle yoğrularak,karıştırılarak akıcı hamur kıvamına getirilir.Eğer sonbahar beslemesi için düşünülürse hamur kıvamına gelinceye kadar yoğrulur.Küçük naylon torbalara konulur.Arıya verirken koyu kıvamlıysa bıçakla veya falçata ile alt kısmı 3 cm kadar kesilir.Kıvamı inceyse tercihen şerbetlikle verilmesi uygun olacaktır.Çünkü;Naylon torbada olursa küçük bir yer açsanız bile kek akarak kovan tabanına yayılır.Bundan dolayı hazırlanan kekin arıya sunulması arının tercihi olmalıdır.
Ben Antalya'da keki arıdan pek eksik tutmuyorum.küçük paketler halinde arıya veriyorum.İlkbaharda arıda kek olunca teşvik şurubuna fazla gerek kalmıyor.Haftada on günde bir yarım litre kadar veriyorum.
Arılarınız çok, balları bol olsun.

Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

bekir dedi ki…
selam abi şerbeti normal olarak yapsaz yani limon tuzu koymadan bir sakıncası olurmu koyu şerbeti pudra şekerine karıştırıp kek yapsam olmazmı? kolay gelsin mahsülün bol olsun
Arıcı 07 dedi ki…
Şerbet koyu kıvamlı olsun.Farketmez.
Abi paylaşımlar için teşekkür.

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov