Ana içeriğe atla

ŞEFTEYİ YAPTIK ALLAH KERİM

Haftaya başlarken herşeyi planlamıştım.Çalışmalarım çarşamba günü invert şurup yapımıyla başladı.Bu invert olayını ilk anlatan ve öğreten Ali Şekerli arkadaşımızdı.Yazdığı yazıları yaptığı ve anlattığı invert şurup yapılışı geçen yıl çok tartışıldı.Ama onun anlattığı gibi yaptığımız invert şurupda ben hiç sorun yaşamadım.Aksine arılarıma çokda yaradı.Yukarda resimde görüldüğü gibi büyük bir kazanın içine 45 litre su koydum.50 kg olan bir çuval şekeride su kaynamaya başlarken içine koydum.Şeker 3-4 dakikada eridi.Su tekrar kaynamaya başladı.Kaynayan şekerli suya az az olmak üzere takriben 1,5 su bardağı kadar limon suyu döktüm.
Limon suyu dökülen şekerli su resimdeki gibi benbeyaz bir duman ve köpük halinde kimyasal sreaksiyona girmeye başladı.Kimyasal reaksiyon sırasında şeker parçalanıyordu.
Bu parçalanma olayı 3-4 dakika kadar devam etti.Bizde sakin sakin hem resimler çektik hemde saata bakarak zamanı tuttuk.
20 dakikanın sonunda invert şurubumuz artık kaynayarak oluşmuştu.Bizde kovalarla kaynayan şerbeti kazandan indirerek soğumaya bıraktık.Soğuyan invert şurup 5 litrelik şu bidonlarına dolduruldu.Tam 13Bidon oldu.Toplam şurup miktarı bidonları tam doldurduğumuz için 70 litre kadar oldu.Bugün bu şurubu arılığa götürdük.İçlerine az miktarda vitamix formula konularak her kovana gücüne göre olacak şekilde 0,5 litre kadar verildi.
Bu gün arılığımızda çifte Bayram yaşandı.Arılar müthiş polen getiriyorlardı.Birde invert şurubu alınca öylesine sakinleştilerki anlatarak değil yaşanarak görülürdü.Özlediğim arı sesi heryeri inletiyordu.
Tabiat sanki coşmuştu.Yağmurların ardından soğuk geçen günlerin ardından bütün bitkiler yarışırcasına açmayabaşlamışlardı.
Her yıl şubat ayının başında açan kirişler ocağın 15inde açmaya başlamışlardı.Ancak gelen soğuk hava dalgası kirişleride durdurdu.Onlarda yeni açmaya başladılar.
Kovanların ağzını hala dar tutuyorum.Ayrıca bugün şerbet verirken fazla ve boş petekleride geriye aldım.İyice sıkıştırdım.Çünkü:Kovanların ısısı yükselmeliydi.Kış sonuna kadar arılarımız çok zayıfladılar.2 ile 6 çıta arasındalar.Ama iyi bir bakımla Nisana kadar çoğunu ballığa taşıyacak hale getirmeliyiz.Çareside dengeli besleme ve kovanı sıcak tutmakdan geçecek.
Yukardaki bitki azgan...Onlarda açmaya başladılar.Arılığın çevresi maşallah öylesine güçlü bir bitki türüyle kaplıki 500 m lik bir alandan dışarıya çıkacaklarını hiç sanmıyorum.
Saat 13.45 gibi işi bitirdik.Tüm kovanlar elden geçti.Planlamalar yapıldı.Sıkıştırıldı.Ağabeyim ve arkadaşım Selim Korkmaz ile birlikte işi bitirdik.Artık bu yıl yalnız arıcılıkdan kurtuldum.Yanımda bir dost ve iyi bir arkadaşım var.Önümüzdeki 2-3 gün içinde arılığıma birde çadır kuracağım.İçinde oturup dinlenip bazende uyumak için.Emekli bir insan olarak arıcılık dışında başka bir işim olmadığına göre arılarla yaşamaya başlıyorum artık.Önümüzdeki güzel dengeli yağışlı ılık bir ilkbaharla 2 ay sonraki bahar balına hazırlığımız başlıyor.Hedef nasipse turunçgil balı...
Bugün dostlar arılarla şefteyi yaptık.Darısı diğer arıcı dost ve arkadaşlarımıza....



Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov