Haftaya başlarken herşeyi planlamıştım.Çalışmalarım çarşamba günü invert şurup yapımıyla başladı.Bu invert olayını ilk anlatan ve öğreten Ali Şekerli arkadaşımızdı.Yazdığı yazıları yaptığı ve anlattığı invert şurup yapılışı geçen yıl çok tartışıldı.Ama onun anlattığı gibi yaptığımız invert şurupda ben hiç sorun yaşamadım.Aksine arılarıma çokda yaradı.Yukarda resimde görüldüğü gibi büyük bir kazanın içine 45 litre su koydum.50 kg olan bir çuval şekeride su kaynamaya başlarken içine koydum.Şeker 3-4 dakikada eridi.Su tekrar kaynamaya başladı.Kaynayan şekerli suya az az olmak üzere takriben 1,5 su bardağı kadar limon suyu döktüm.
Limon suyu dökülen şekerli su resimdeki gibi benbeyaz bir duman ve köpük halinde kimyasal sreaksiyona girmeye başladı.Kimyasal reaksiyon sırasında şeker parçalanıyordu.
Bu parçalanma olayı 3-4 dakika kadar devam etti.Bizde sakin sakin hem resimler çektik hemde saata bakarak zamanı tuttuk.
20 dakikanın sonunda invert şurubumuz artık kaynayarak oluşmuştu.Bizde kovalarla kaynayan şerbeti kazandan indirerek soğumaya bıraktık.Soğuyan invert şurup 5 litrelik şu bidonlarına dolduruldu.Tam 13Bidon oldu.Toplam şurup miktarı bidonları tam doldurduğumuz için 70 litre kadar oldu.Bugün bu şurubu arılığa götürdük.İçlerine az miktarda vitamix formula konularak her kovana gücüne göre olacak şekilde 0,5 litre kadar verildi.
Bu gün arılığımızda çifte Bayram yaşandı.Arılar müthiş polen getiriyorlardı.Birde invert şurubu alınca öylesine sakinleştilerki anlatarak değil yaşanarak görülürdü.Özlediğim arı sesi heryeri inletiyordu.
Tabiat sanki coşmuştu.Yağmurların ardından soğuk geçen günlerin ardından bütün bitkiler yarışırcasına açmayabaşlamışlardı.
Her yıl şubat ayının başında açan kirişler ocağın 15inde açmaya başlamışlardı.Ancak gelen soğuk hava dalgası kirişleride durdurdu.Onlarda yeni açmaya başladılar.
Kovanların ağzını hala dar tutuyorum.Ayrıca bugün şerbet verirken fazla ve boş petekleride geriye aldım.İyice sıkıştırdım.Çünkü:Kovanların ısısı yükselmeliydi.Kış sonuna kadar arılarımız çok zayıfladılar.2 ile 6 çıta arasındalar.Ama iyi bir bakımla Nisana kadar çoğunu ballığa taşıyacak hale getirmeliyiz.Çareside dengeli besleme ve kovanı sıcak tutmakdan geçecek.
Yukardaki bitki azgan...Onlarda açmaya başladılar.Arılığın çevresi maşallah öylesine güçlü bir bitki türüyle kaplıki 500 m lik bir alandan dışarıya çıkacaklarını hiç sanmıyorum.
Saat 13.45 gibi işi bitirdik.Tüm kovanlar elden geçti.Planlamalar yapıldı.Sıkıştırıldı.Ağabeyim ve arkadaşım Selim Korkmaz ile birlikte işi bitirdik.Artık bu yıl yalnız arıcılıkdan kurtuldum.Yanımda bir dost ve iyi bir arkadaşım var.Önümüzdeki 2-3 gün içinde arılığıma birde çadır kuracağım.İçinde oturup dinlenip bazende uyumak için.Emekli bir insan olarak arıcılık dışında başka bir işim olmadığına göre arılarla yaşamaya başlıyorum artık.Önümüzdeki güzel dengeli yağışlı ılık bir ilkbaharla 2 ay sonraki bahar balına hazırlığımız başlıyor.Hedef nasipse turunçgil balı...
Limon suyu dökülen şekerli su resimdeki gibi benbeyaz bir duman ve köpük halinde kimyasal sreaksiyona girmeye başladı.Kimyasal reaksiyon sırasında şeker parçalanıyordu.
Bu parçalanma olayı 3-4 dakika kadar devam etti.Bizde sakin sakin hem resimler çektik hemde saata bakarak zamanı tuttuk.
20 dakikanın sonunda invert şurubumuz artık kaynayarak oluşmuştu.Bizde kovalarla kaynayan şerbeti kazandan indirerek soğumaya bıraktık.Soğuyan invert şurup 5 litrelik şu bidonlarına dolduruldu.Tam 13Bidon oldu.Toplam şurup miktarı bidonları tam doldurduğumuz için 70 litre kadar oldu.Bugün bu şurubu arılığa götürdük.İçlerine az miktarda vitamix formula konularak her kovana gücüne göre olacak şekilde 0,5 litre kadar verildi.
Bu gün arılığımızda çifte Bayram yaşandı.Arılar müthiş polen getiriyorlardı.Birde invert şurubu alınca öylesine sakinleştilerki anlatarak değil yaşanarak görülürdü.Özlediğim arı sesi heryeri inletiyordu.
Tabiat sanki coşmuştu.Yağmurların ardından soğuk geçen günlerin ardından bütün bitkiler yarışırcasına açmayabaşlamışlardı.
Her yıl şubat ayının başında açan kirişler ocağın 15inde açmaya başlamışlardı.Ancak gelen soğuk hava dalgası kirişleride durdurdu.Onlarda yeni açmaya başladılar.
Kovanların ağzını hala dar tutuyorum.Ayrıca bugün şerbet verirken fazla ve boş petekleride geriye aldım.İyice sıkıştırdım.Çünkü:Kovanların ısısı yükselmeliydi.Kış sonuna kadar arılarımız çok zayıfladılar.2 ile 6 çıta arasındalar.Ama iyi bir bakımla Nisana kadar çoğunu ballığa taşıyacak hale getirmeliyiz.Çareside dengeli besleme ve kovanı sıcak tutmakdan geçecek.
Yukardaki bitki azgan...Onlarda açmaya başladılar.Arılığın çevresi maşallah öylesine güçlü bir bitki türüyle kaplıki 500 m lik bir alandan dışarıya çıkacaklarını hiç sanmıyorum.
Saat 13.45 gibi işi bitirdik.Tüm kovanlar elden geçti.Planlamalar yapıldı.Sıkıştırıldı.Ağabeyim ve arkadaşım Selim Korkmaz ile birlikte işi bitirdik.Artık bu yıl yalnız arıcılıkdan kurtuldum.Yanımda bir dost ve iyi bir arkadaşım var.Önümüzdeki 2-3 gün içinde arılığıma birde çadır kuracağım.İçinde oturup dinlenip bazende uyumak için.Emekli bir insan olarak arıcılık dışında başka bir işim olmadığına göre arılarla yaşamaya başlıyorum artık.Önümüzdeki güzel dengeli yağışlı ılık bir ilkbaharla 2 ay sonraki bahar balına hazırlığımız başlıyor.Hedef nasipse turunçgil balı...
Bugün dostlar arılarla şefteyi yaptık.Darısı diğer arıcı dost ve arkadaşlarımıza....
Arıcı 07-ANTALYA
Yorumlar