Ana içeriğe atla

ŞUBATDA ARILAR...




Bu hafta öylesine yağışlar yağdıki,öylesine bereket toprağa indiki çok şükür elhamdülillah...Beni 3-4 yıldan beri bu blokdan takip edenler kuraklıkdan ettiğim feryadı bilirler.Allaha çok şükürki geçen mart ayından beri tam 1 yıldır çok şükür geri iklimimizi Allah bağışladı.Bugünde öylesine bir yağmur vardıki Antalya'da anlatmak yetmez yaşamak lazımdı.Neredeyse afet gibiydi.

Arılara gelince;Kış başlangıçda ılık geçti.Yavru atışıda zayıfdı.Buna bağlı olarak arılarda zayıfladı.6 Şubat Cumartesi tüm arıları elden geçirdim.Hepsine özel yapılmış yumuşak kıvamlı vitamin katkılı bir kek verdim.Çünkü;Şurup yapıp verecek zaman olmadı.Nedenmi?Önce soğukdan,sonrada yağmurdan...Doğal bitki örtüsüde yerinde saydı soğuklarla.İşimiz birikti.Önce acilen şurup hazırlamalı.Koyuya yakın.%60 şeker %40 su...Yani50 kg şekere 40 kg su katıp kaynatarak invert hazırlayacağız.Tabiki uygun havayı bulursak.Bu işi evde tüpde yapamayız.Tüp oldu 52 tl.En iyisi odun ateşinde kaynatmalıyım.
Benim arılık bölgesinin bitki türü olan kirişler...Haala tomurcukdalar...Havalar bir ısınırsa işimiz kolaylaşacak.Bir o kadarda çoğalacak...
Kovanların ağızları hala daraltılmış pozisyonda...En kısa zamanda tüm kovanlar elden geçirilmeli,boş petekler alınarak bahar sıkıştırılmasına geçirilmeli,ayrıca şerbetliklerde yerleştirilecek.Haftada 2-3 kez azar azar şurup verilerek arıların bahar hızlanmasını sağlamalıyım.
Arılığımızdan bir görüntü daha,boş olan veya boşalan arı kovanlarına basit bellek...Taş koyma..
Arılığımızın bahar konumu hazırlanmadı...Bu yıl çalışma şartlarını biraz daha iyi yapmalıyım.Çünkü;Ormanlık alanda yorulduğum zaman dinlenmem için bir çadır kurmalıyım.Açık alanda uyumak,kısa kestirmek kolay değil.Böcek ,akrep ve yılanların bol olduğu bir mevsimde...Öyle olunca bende yoruluyorum.
Geçen yaz arılar sıcakda bunalmasın diye kapakları boyamıştık.Kışında olumsuz bir etki yaptımı diye ...Ama kovanların doğal olması gerekiyor gibi...Artık kovanlarda da bir yenileme ve geliştirme yapmalı...Çünkü;Arılarla evcil hayvanlardan verim almanın en olumlu ve kolay yolu onlarıda uygar barınaklarda yaşatmakdan geçiyor.
Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

İlhami Uyar dedi ki…
Saygıdeğer hocam,yağışlara çok sevindik ülke olarak,umarım çevreye zararı olmaz haberlerde duydum su hortumundan bahsediyordu,ben ilk defa duydum ,normal hortumları izledik bilhassa Antalya yöresinde çok oluyor herhalde,umarım bu bol yağışların ardından bol verimli bir sezon yaşarız ülke olarak,işlerinizde başarı yaşamınızda sağlık dileklerimle,hayırlı günler.
onderharman dedi ki…
selamlar
kusura bakmayın konuya yabancıyım kafkas italyan karniol derken bide assale ana arı çıkmış ...
isim markamıdır yoksa arının cinsimidir aydınlatabilirmisiniz.
Arıcı 07 dedi ki…
Önder Bey,
Assale ana arı üreten firmanın markası.Kendileri kafkas anası üretimi yapıyorlar.
Exagono dedi ki…
A lot of raining also in Greece.I wish you a nice beekeeping year.

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov