Ana içeriğe atla

ANTALYA AYBİR TOPLANTI RAPORUMUZ

Bu yazı aslında pazartesi veya salı hazırlanıp yayınlanacaktı.Ama arıcılık faaliyetlerimin gün boyu yoğunluğundan yorgun düşüp,akşam uyuyunca bu güne geldi.TAB ile birlikte Antalya AY-BİR'in düzenlemiş olduğu eğitim seminer ve konferansı harikaydı.Biraz arıcılıkla ilgili temel ve alt yapı bilgisi olanlara tamamlayıcı bir eğitim semineriydi.Bu semineri Organize eden Değerli arkadaşım ve kardeşim Antalya AY-BİR başkanı HASAN YAVUZ ve TAB Başkanımız Bahri yılmaz'a emeklerinden dolayı Allah razı olsun diyerek teşekkürlerimi sunarım.Açılış konuşmasını yapan Hasan yavuz ve akabinde Bahri yılmaz arıcıların temel sorunlarına değindiler.
TAB Başkanı Bahri yılmaz'ın bir sözü çok dikkat çekiciydi.''Orman Bakanlığı ile yapılan ve mutabakata varılan bal ormanları projesinden bahsetti.Yani ormanlarımızın ballı bitkileri içeren ağaçlarla donatılacağını müjdeliyordu.Ama ben orman bakanlığının böyle bir projeyi uygulayabileceğine inanmıyorum.Çünkü;Antalya'da tüm ormanlık saha girişlerinde'' Arı koymak yasaktır.''Levhasını yazan bir bakanlığın hızla böyle bir değişime girebileceğine inanmıyorum.
Hacettepe Üniversitesinin Biyoloji bölümü ve Arı sağlığı bölümünde çalışan değerli Prof.Dr.Kadriye SORKUN Türkiyenin arıcılık nektar kaynakları ve ballı bitkiler ile ilgili çok güzel bir sunum yaptı.Ayrıca ballı bitkileri sunan ve açıklayan değerli kitabını bize tanıttı.Tüm arıcıların bu kaynağı alarak el altında bulundurmalarının nektar kaynaklarını tanımak ve zamanlama yanlışı yapmamak için gerekli olduğunu görüyorum.
Ülkemizde bulunan yüzlerce nektar kaynağının önemini Kadriye SORKUN hoca tarafından anlatılması tüm izlecilerin dikkatini çekti.

Hacettepe Üniversitesi Arı sağlığı Labaratuvarının sorumlu biyolog hekimlerinden Aslı ÖZKIRIM hanımefendiyi arı hastalıkları konusunda dinlerken bu kadar geç dinleyebildiğime çok üzüldüm.Çünkü;Bu kadar genç ve çok değerli bir Doç.Dr. geç dinlemenin üzüntüsünü yaşadım.Daha önce dinleyebilseydim yeni nesil Nosema hastalığını öğrenecek kasım ve Aralık aylarında yaşadığım arı kayıplarını 100 tl karşığında önleyebilecektim.Ama yinede çok teşekkürler Aslı hocam.Değerli katkı ve bilgilerinle bana çok şey öğrettin.Bende Türkiyenin arıcılarına öğreteceğim.

Hacettepe Üniversitesi tarafından işlenen çok değerli bir afiş...Yaşam için Arıların öneminden bahsediyor.Bu uğurda 28 mayısda Arı günü düzenlemişlerdir.Gerekli bilgi:http://www.harum.hacettepe.edu.tr/yazi_beyaz.pdf Linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Antalya AY-BİR VE TAB tarafından ortaklaşa düzenlenen eğitim konferansı çok değişik eğitim konferanslarıyla saat 16.00 ya kadar devam etti.Konferansda ki tüm konferans katılımcı ve konuşmacılara Hacettepe Üniversitesinin çok değerli hocalarına teşekkür ederim.Ayrıca her türlü arı hastalıkları ile ilgili bilgi alıp danışabileceğiniz,hastalığı incelettirebileceğinizi bilmenizi isterim.HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ARI VE ARI ÜRÜNLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ tüm Türkiye arıcılarının hizmetinde.TAB ile birlikte çok değerli çalışmalar yürütmekteler.Değerli Başkanımız BAHRİ YILMAZ beyefendiyede ayrıca çok teşekkür ederim.http://www.harum.hacettepe.edu.tr/ Bu linki bilgisayarınızın yer imlerine kaydedin.Sık sık ziyaret ederek inceleyin.


Kadriye SORKUN
Aslı ÖZKIRIM
Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

İlhami Uyar dedi ki…
Sayın Hocam doğru bilgilenmek gibisi varmı,araştırmacılar deneyimlerini bizlerle paylaşınca hatalar azalacak ve verim yükselecektir,bu açıdan emeği geçenlere saygılarımı sunuyor başarılar diliyorum.İyi çalışmalar kolay gelsin.

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov