Ana içeriğe atla

BAL ORMANLARI



Türkiye'nin ilk organik bal ormanı unvanını kazanan, Ağzıkara Bal Ormanı, Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde açıldı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar'daki bal ormanının bir ilk olduğunu ve ilerleyen zamanlarda uygun olan tüm illerde yeni bal ormanları oluşturulacağını söyledi.

Eroğlu, ''Bu bal ormanı tek olmayacak. Türkiye'nin her yerine yaygınlaşması için elimizden geleni yapıyoruz ve özellikle arıcılar birliğinin istediği yerlerde orman teşkilatımız bal ormanı kuruyor'' dedi.

Bal ormanı kurulması ile ilgili olarak Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkezi Birliği Başkanı'nın bir yıl önce kendisini ziyaret ederek ormanların bal üretimi için kullanıma açılmasını talep ettiğini kaydeden Eroğlu, bu teklif üzerine Şuhut Ağzıkara'da ilk bal ormanın açılması talimatını verdiğini anlattı. Eroğlu, şunları kaydetti:

''1 yıl önce arıcılar kooperatifi birliği başkanı beni ziyaret geldi ve bizden arıcılık yapabilmek için uygun yerler oluşturulmasını istediler. O zaman için benim aklıma Ağzıkara geldi. Çünkü göleti vardı, coğrafyası müsaitti. İnsan ve hayvanların da çok gelmediği bir yerdi. Dolayısıyla buraya bir bal ormanı yapalım ve örnek bir yer olsun dedik. Sonuçta çalışıldı ve burası kuruldu. Şu anda Ordu, Muğla ve birçok ilde de bal ormanları kuruluyor .''

Eroğlu, Bakanlık olarak arıcılara gerekli desteği vererek bal ormanlarının sayılarını çoğaltacaklarını belirtti.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ''Arıcılara istedikleri çiçeği ve bitkiyi vermeye hazırız. Organik bal üretimi için her türlü destek verilecek. Bu konuda Hacettepe Üniversitesi'ndeki konunun uzmanları hocalarımız gerekirse Afyon Kocatepe Üniversitesi ile de işbirliği yapacaktır. Hep birlikte bu alanı koruyacağız ve üreteceğimiz balı sertifikalı hale getirip bütün dünyaya bu bal organik ve şifalıdır diye pazarlayacağız'' diye konuştu.

Ağzıkara mevkisinde 750 hektarlık bir alanda 2009 yılı sonbaharında 27 adet, değişik zamanlarda çiçeklenen ağaç, ağaççık ve otsu bitkilerle kombineli ekim ve dikim yapıldı.
Bal ormanında yaklaşık bin ile 2 bin adet kovan konacak ve yılda 37 bin 500 kilo organik bal üretilecek. Söz konusu bala da, Afyonkarahisar Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü'nün mevcut laboratuvarında sertifika verilecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov