Ana içeriğe atla

TEMEL PETEK TAKMA TEKNİĞİM

Arıcı dost ve arkadaşlarım bloklardaki amacımız doğru ve güzel bilgilerimizi paylaşmak,daha güzeli varsa yorumla katkı yaparak en güzele ve mükemmele ulaşmak.Ben bu bloğu bu amaçla kullanıyorum.Yoksa ziyaretçi sayısı,izleyici sayısı bunlar bana bir şey kazandırmıyor.Benim bloğum faydalıysa arıcı arkadaşım ziyaret etsin,faydalansın.Tek paylaşım amacım bu.Çoğu zaman yazı yazarken kaynaklara bakma zorunluluğu hissettiğim oluyor.Buda bana bilgilerimin gelişimine katkı sağlıyor.Bugün temel petek yapıştırma tekniğimi paylaşmak istiyorum.Daha güzel ve kolay yapan varsa lütfen yorumlarla katkı yapsın.

Önce bir cezve veya kapta yeterli miktarda suyu kaynatıyoruz.Küçük tüpte kısık alevde suyumuz yavaşdan kaynarken mahmuzu içine batırıp çıkarıyoruz.
Bu tahta parçası tam çıtalarımızın içine girecek şekilde kesilerek üzeri bezle kaplanıyor.Bezin altına ince süngerde koyabilirsiniz.Bu bezle kaplı ağaçdan aparat iyice ıslanıyor.Islamanın amacı beze mumun yapışmasını engellemek için.
Mum önceden çıtaya yapıştırılıyor.Bunuda parmaklarımızla uç orta ve birkaç noktasından bastırıp çıtaya yapıştırıyoruz.iyice yapışması için tahta ile üzerinden kanallı bir tahta parsı ile bastırıyoruz.Bunun için eski çıtalarınuç kısmını ndan faydalanabilirsiniz.Kaynayan suya batırılan mahmuztam tel üzerinden hareket ettirilerekmumun tele yapışması sağlanıyor.
Yukarda resimde görüldüğü gibi sıcak suya batırılıp çıkarılan mahmuz tel üzerinden hafifçe bastırılarak hareket ettiriliyor.
Resimde görüldüğü gibi mahmuz mumu hafifçe eriterek tele yapışmasını sağlıyor.Bu şekilde yapışınca mum telden hiç ayrılmıyor.
Resimde görüldüğü gibi 1. sınıf bir yapıştırma ortaya çıkıyor.Daha iyi bir tekniğiniz varsa lütfen yorumlarla katkı yapınız.Tüm arıcılara kolay gelsin.Buyazıyı hazırlamamın amacı bazı arıcıların temel peteği mumla telin değişik kısımlarından yapıştırmasını gördüğüm için belki faydalı olabilirim amacıyla yazdım.Hoşça kalın.
Arıcı 07

Yorumlar

Unknown dedi ki…
selamun aleyküm değerli arıcı dostum mumları tele adaptör yada akü ceyranı ile yapıştırma yı denedinmi en azından mahmuzun ezdiği yerin kabartılmadakibozukluğu önlemiş olursunuz herşeyin gönlünüzce olması dileği ile
Arıcı 07 dedi ki…
Değerli dostum,mahmuz peteğe zarar vermiyor.Mahmuzu tüpte veya ateşde ısıtıp kullanırsan yüksek ısıdan dolayı peteği eritiyor.Bu teknik aynı adaptör ile yapmak gibi.Ama bunda akü elektrik lazım değil.Bu sistem elektrikden daha kolay geliyor bana.Çünkü:İşi çok çabuk ve seri biçimde yürütüyorum.Ayrıca fazla dikkatde gerekmiyor.

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov