Ana içeriğe atla

ALİ TÜRK'E TEŞEKKÜR (KARNİYOL ANALAR)

Değerli araştırmacı arıcı arkadaşımız Ali TÜRK'e çok uzun zaman önce telefonla iki ana istediğimi anaç olarak kullanacağımı belirtmiştim.Oda anaç olarak kullanacaksan Temmuz gibi göndereyim,bu aralar çok yoğunum demişti mayısta..Salı akşamı telefon ederek adresimi alarak kargoya verdi.Kargodan anaları bugün saat 15.00 gibi aldım.Kargo parasını ödemeden paketi açıp ana arıları kontrol ettim.Sağlam olduklarını görünce parayı ödedim.Sonra ana arılara su takviyesi yaptım.Müthiş susamışlardı.ellerimle tl kafesi ıslatarak su içmelerini sağladım.Hemen sahil arılığında onlara hazırlanmış kovanlara götürdüm.
Kovanlara ana arıyı Cengiz Baharın taktiğiyle bala yatırarak verdim.Ana arılar balla kıpırdayacak durumda değiller ama öylesine güçlüki sanki şaha kalkmış at gibi.Sonunda işçi arılar anaların ballarını temizlemeye başladılar.
Bu işlem devam ederken daima dikkatlice izledim.Ana arıya saldırma olacakmı diye.Ama hiç sıkıntı olmadı.
Her ikikarniyol anada bal banyosunu iyi yaptı.Ayrıca balları temizlenince üstlerine tekrar bal döktüm.İkinci defa balları temizlenince tel kafesle peteküstüne hapsederek kovana verdim.Bu sahneyi resimlemeyi unutmuşum.Yarın sabah kafeslerden kovana serbest bırakılacaklar.
Sahil arılığımın ön tarafındaki dere yatağının manzarası.Bu derenin ilerisi Güver kalyonuna açılıyor.Döşemealtı Belediyesi dere yatağındaki suyu toplayarak tek kanaldan akmasını sağladı.Böylece dere yatağındaki ağır bataklık kokusu azaldı.Bataklık alanlar kuruyunca sanırım pırıl pırıl olacaktır.
Dere yatağındaki değişik bitkiler çiçek açmaya devam ediyorlar.Bunlardan olan resimdeki hayıt bitkisi nektarca iyi zengindir.Ama bir tehlike biz arıcıları bekliyor gibi.Bombus arılarının nüfusunun acayip artığını görüyorum.Buda polen ve nektar kaynaklarına zarar veriyor.Bilhassa seralarda kullanılan bu bombus arıları iş bitince kendi haline bırakılırsa o yuvasından onlarca ana bombus çıkarıyor.Bu bombuslarda her biri tabiatda bir yuva oluşturarak çoğalıyor.Antalyada bombus arı üretme merkezi var.Bu duruma yetkililerin el atması uygun olacaktır.Yakında bu durumu Antalya Arıcılar Birliği Başkanıyla görüşüp TAB'a kadar taşıyacağım.Yoksa bombuslar bir kaç yıl sonra her yeri saracaklar.Bal arılarına polen ve nektar bırakmayacaklar.
Bu yıl ürettiğimiz tek çıtalı arılardan size bir görüntü sunmak istedim.Bu kovan tek çıta olarak bölünüp transferle anasının çıkması sağlandı.İkinci çıtalar ham olarak verildi.Kendi yavru çıkardıkça petek örüyor.Bende yakından takip ediyorum.Üçüncü ham peteği haftaya vereceğim.
Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Hayati bey haberde çok ilginç bir cümle var. Kafeslere baktım analar sağ ve hemen parasını yatırdım.

Ben ölen analarında parasını alıyorum haberin olsun, bir daha böyle bir durum oluırsa şimdiden haber vereyim dedim.::))

Damızlık konusunda ise yaklaşık bir birbuçuk ay öncesi civardaki tüm arılar başka yerlere nakil olduklarından dolayı, şimdiki üretmiş olduğum F1 karniyolların hemen hemen hepsi saf diyebilirim. Benden başka civarda arı yok, olsada yogun bir şekilde karniyol erkelleri üretiyorum, meydan tamamen benim ürettiklerime kaldı, genede %100 saf diyemiyoruz, fakat damızlıkta kullanılabilirler.
Zaten memlekette kafkas hariç diger tüm ırklarda damızlık sıkıntısı var.
Hayırlı olsun kal sağlıcakla.
ÇAYLI dedi ki…
yeni karniollarınız hayırlı olsun inşallah bizde sizlere abone olalım şimdiden afyonda deneyecegim komşu ilcemiz bolvadinde bir arkadaşım kullanıyor
sabit arıcı oldugundan karşılaştıramıyorum
ben camda ne yapar çayda ne yapar araştırıyorum abi
selamlar
Unknown dedi ki…
Hocam damızlık Ana ari almak istiyorum

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov