Ana içeriğe atla

ARICILIĞA VE ARICILARA DESTEK NASIL OLMALIDIR ?

Değerli blok okucuları,arıcı arkadaşlar ve sayın yetkililer;

Türkiye arıcılığı biz arıcıların kurduğu bu arıcılık bloklarının artması ve aramızda oluşan yardımlaşmadan sevgi ve dostluk bağından dolayı epey yol aldı.2007'den beri bloklardan arıcıları izliyor,değerli arkadaşlardan bilgi alıyor,bilgi dağarcığımın gelişimini sağlıyorum.Ama bilgili olmak herşeye çözüm değil.Bilgileriniz ve birikiminiz artıkça bu bilgileri uygulayacak teknik arıcılık altyapısı gündeme geliyor.Bunun yanında arıcılıkda kullandığımız arıcılık malzemelerinin hepsininde yetersiz olduğunu görüyorum.Arıcılık ile profosyonel anlamda uğraşıyorsak,bütün arı ürünlerini üretecek altyapı ve bilgi birikimine ihtiyaç doğuyor.Bunun içinde para gerekiyor.Bu parayı kredi olarak kullanıp arıcıkdan bugünkü şartlarla geriye döndürüp ödemek mümkün değil.Çünkü;Sadece bal üretip bu işi yapıyorum demek yetmiyor.Kaldıki bu balıda iklime bağlı olarak üretiyoruz.Yoksa gezginci arıcılık yapmak hiçde kolay değil....Gittiğin heryerde eğer tanıdığın yoksa barınabilmen mümkün görünmüyor...Arı koymak için yer bulmak bile sorun oluyor.O bölgenin yerli arıcıları yabancıları pek bölgelerine sokmak istemiyor.Benim yaşadığım Düzlerçamında da durum aynı...Yabancı arıcıların gelmesini yerli arıcılar istemiyor.(Fesatlıklarından)Çözüm yolları ise bu işe devletin tam desteği ile mümkün.Nasıl olacak derseniz;Arıcılık diğer tarım işletmeleri gibi işletme,hatda şirket haline dönüştürülmeli.Profosyonelleşmeli...Arıcılık işletmesinde arıcılık yapan işletme sahibi ve işçiler yılda bir-iki kez mesleki kursa alınmalı.Yeniliklerden haberdar olunması sağlanmalı.Üretilen arı ürünleri mutlaka kontrolden geçmeli.Çünkü;İnsan sağlığı söz konusu ise sağlıklı üreten ile bol miktarda glikoz ve antibiyotik vererek bal üretenler bu meslekden ayırt edilmeli...Bal satarken balın kalitesi bu kontrollerden sonra ön plana çıkacak değer kazanacaktır.
Arıcılara verilen devlet desteği bu günkü anlamda gerçekden yetersiz durumda.Çünkü;Arıcılık yapmak için 1-İyi bir polen kutulu kovan 2-Ana arı üretmek için çiftleştirme kovanları 3-Arı sütü,propolis ve diğer arı ürünlerini üretme araç ve gereçleri 4-Kaliteli arıcılık malzemeleri 5-Kovanları nektar ve polen kaynaklarının akışına göre planlama için Türkiye arıcılık bölge haritaları...6-Arıları taşıyacak kamyon veya kamyonet...7-ve diğer araç ve gereçler...
Daha öncede yazmıştım.Arıcılık zoor zanaat.Bu işi yapacak bilgi ve birikime sahip Ülkemizdeki arıcıların sayısı bilinmeli...Bu arıcıların gelişimi için her türlü destek sağlanmalı...Yoksa sıfır faizli 4 yıl ödemeli kamyonet alabilirsin demek kolay...Acaba bu tür teşvikden ülkemizde kaç kişi faydalandı...İşte burası önemli.
Her ilde arıcılık birliklerine kayıtlı arıcı sayısı 1000 lerle ifade ediliyor.81 ilimizdede en az 81.000 arıcı görüyor.Bu arıcıların ülkemiz ekonomisine katkısı acaba yeterlimi ? diye düşünüyorum.
Ülkemiz arıcılığının temel sorunu olan ANA ARI ırk ve arıcılığı hala belirli bir prosedür ve yönetmeliğe bağlı değil...Büyük eksikler var.Temel sorun ANA ARI...Bu günkü piyasada üretilen ana arı ırklarıyla bu arıcılığın bu kadar bölgesel ve iklimsel farklarla başarılı olacağını düşünmüyorum.Bu ana arı üreticileri ürettikleri ana arıları her bölgeye satamamalı...Çünkü;Bölgesel farklardan dolayı her ana arı her bölgede olumlu gelişemiyor.
O halde arıcılığa yön vermek gerek...Buna yön verecek kuruluş birliklerimizin başı olan TAB ve TARIM BAKANLIĞI...Biz arıcılar önümüzdeki yıldan itibaren yönetilebilir arıcılar ve üreten arıcılar olmak istiyoruz.

Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov