Ana içeriğe atla

ÜLKEMİZ BİR BAL CENNETİDİR.







Son yıllarda arıcılık gerek ülkemizde gerekse dünyada hızla mesafe katetti.










Gelişen imkanlarla doğadaki bal gibi bir nimetin toplama miktarı arttı. Ve kaliteli ballara daha kolay ve çabuk ulaşır olduk. Buna rağmen yokluk zamanlarındaki bir tutam bala özlem her ne hikmetse arttı durdu.Oysa kaliteli bal komşumuz arıcıdaydı..Arıcı diyorum çünkü balı arıcı üretir.Bu fabrikada olacak bir iş değildir..Ve kaliteli baldan taviz veren bir arıcı arının dağ bayır kahrını çekecek değildir...










Arıcıyı kolluyorum..Evet aynen..Çünkü Türkiye dünya bal üretiminin % 40 ını karşılamakta..Ve Ülkemizin balı defalarca altın madalya almış durumda..










Dünyaca değerli balımız ülkemiz sınırlarına gelince arıcı topa tutulmakta.










Belki arıcılar olarak ürettiğimiz balı tanıtamadık tüketiciye..Kaliteli çiçek balının kış gelince donduğunu anlatamadık. Ürettiğimiz bal donunca ' balım kötü mü' diye tedirgin olduk yıllarca...










Ama arıcımızın balı değerliydi..Kıymetliydi...Şifa idi..










Kaliteli balın çok fiyatlı olacağını düşündük hep..Ama ülkemizin balı cüz-i miktarlarda ihraç edildi hep..Ve Altın madalya aldı defalarca...










Peki bal nedir?










Arıcı olmayanların kullandıkları 'arı bal topluyor' deyimi dikkatli incelendiğinde yanlıştır.










Çünkü arıların doğadan asıl topladıkları bal için sadece kaynak teşkil edecek olan ürünlerdir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'nin balı nasıl tanımladığına bir bakalım: 'Bal: bal arılarının çiçek nektarlarını,bitkinin veya bitkiler üzerinde yaşayan bazı canlıların salgılarını topladıktan sonra ,kendine özgü maddelerle değişikliğe uğratıp,bal peteklerine depoladıkları tatlı maddeyi ifade eder.' Buna göre bal hem bitkilerin hem de arının bir ürünüdür. Bal hiç bir zaman şeker ile kıyaslanmamalıdır.Bal baldır..










Ve Ülkemiz bir bal cennetidir..






Fatih BİRCAN


Arıcı 07-ANTALYA


    Sevgili arıcı dost ve arkadaşlarım benim bu bloğa giriş yaparken bilhassa google chorome arama motoru kullanırsanız girişe izin vermiyor.Virüs ve bu tür spam türü olumsuzlukları yaydığını iddia ediyor.Kendi bilgisayarımda MCAFEE ttnet virüs programını kullanıyorum.Taramalarda bilgisayarda hiç virüs olmuyor.Bu açıdan bloglara girişlerde INTERNET EXPLORER arama motoru kullanmanız sizin yanılmanızı engelleyecek googlenin gereksiz tehlike uyarısını yaşamayacaksınız.Sevgilerimle...
HAYATİ İNAL...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov