Ana içeriğe atla

BALIN OLGUNLAŞMASI...

 Bal;Onun için arıcılık yaparız.Onu öylesine severizki...Mükemmel kalitesi ve sağlığımıza katkısıyla yüce Allahın bize arıyı vesile kılarak verdiği bir ürün.Hamd olsun.Yüce Allah Dünyayı öylesine hassas dengelerle birbirine bağlamış...
 Biz insanlar ve hayvanlar,hazır besinleri alırız.Bitkiler besin kaynağı..Besini kendileri yapar...Bundan dolayı besin zincirinin temel ve en alt basamağı bitkiler....En üst basamağıda insan ve bize benzeyen diğerleri....
 Bitkiler çiçekle tohum oluşturur.Döllenmeyi böcek ve rüzgarla sağlar...Böceği kendine çekmek içinde dişi organı olan yumurtalıkta nektar üretir.Erkek organında çiçek tozu(Erkek üreme hücresi spermazoit)polen üretir.Böcekler nektarı alırken erkek üreme hücresinin olgunlaşanları patlar...çiçek tozları arıların vücutlarına ayaklarına yapışır.Çoğu zamanda arı bu sperma hücresini kendisi toplar...Zaten polen ve nektar aynı zamanda oluşur.Ama güçlü nektar  kaynakları olan bitkiler yaz mevsimiyle olgunlaşır.
 Arının bal midesinde mayalanan bal arı tarafından petek gözlerine bırakılır.Balın içindeki fazla su arının kanat hareketiyle buharlaşır.Balın yoğunluğu ve kıvamı artar.Yoğunluk artınca balın akıcılığı azalır.Bunun için diğer faktörde sıcaklıktır.Sıcaklığın  normal düzeyde artması balın olgunlaşmasını kolaylaştırır ve hızlandırır.Bundan dolayıda bal yayla yerlerde Eyamu Bahur adı verilen (1-8 Ağustos arası)sıcakların zirve yaptığı dönem sonuna kadar olgunlaşır.Balın olgunlaşma belirtisi balın arı tarafından sırlanmasıdır.Günümüzde bölgesel nektar kaynaklarını takip eden
  gezginci arıcılar nektarın bitimiyle balın olgunlaşmasını beklemeden hasat ederler.Balı dinlendirme kazanlarına koyarak 3 hafta kadar bekletirler.Bu bekleme dönemindede baldaki fazla su ve sıvı doğal iklimsel yolla buharlaşmayla atılır.Buna da suni olgunlaştırma denir.
Bizim arılıkdada artık bal akış hızı azalmış gözüküyor.Ama bal yeterince olgunlaşmamış.Bundan dolayıda 2 hafta kadar bekleme durumundayız.Arılıkda dün bal akışını ve olgunlaşmayı test ettik...Arıları kendi haline bırakarak geri dönüş yaptık...
Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

llswink dedi ki…
I am sorry I couldn't read your blog, but I wanted to tell you that the photographs were lovely. The flowers are so beautiful!
Lynda

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov