Bal;Onun için arıcılık yaparız.Onu öylesine severizki...Mükemmel kalitesi ve sağlığımıza katkısıyla yüce Allahın bize arıyı vesile kılarak verdiği bir ürün.Hamd olsun.Yüce Allah Dünyayı öylesine hassas dengelerle birbirine bağlamış...
Biz insanlar ve hayvanlar,hazır besinleri alırız.Bitkiler besin kaynağı..Besini kendileri yapar...Bundan dolayı besin zincirinin temel ve en alt basamağı bitkiler....En üst basamağıda insan ve bize benzeyen diğerleri....
Bitkiler çiçekle tohum oluşturur.Döllenmeyi böcek ve rüzgarla sağlar...Böceği kendine çekmek içinde dişi organı olan yumurtalıkta nektar üretir.Erkek organında çiçek tozu(Erkek üreme hücresi spermazoit)polen üretir.Böcekler nektarı alırken erkek üreme hücresinin olgunlaşanları patlar...çiçek tozları arıların vücutlarına ayaklarına yapışır.Çoğu zamanda arı bu sperma hücresini kendisi toplar...Zaten polen ve nektar aynı zamanda oluşur.Ama güçlü nektar kaynakları olan bitkiler yaz mevsimiyle olgunlaşır.
Arının bal midesinde mayalanan bal arı tarafından petek gözlerine bırakılır.Balın içindeki fazla su arının kanat hareketiyle buharlaşır.Balın yoğunluğu ve kıvamı artar.Yoğunluk artınca balın akıcılığı azalır.Bunun için diğer faktörde sıcaklıktır.Sıcaklığın normal düzeyde artması balın olgunlaşmasını kolaylaştırır ve hızlandırır.Bundan dolayıda bal yayla yerlerde Eyamu Bahur adı verilen (1-8 Ağustos arası)sıcakların zirve yaptığı dönem sonuna kadar olgunlaşır.Balın olgunlaşma belirtisi balın arı tarafından sırlanmasıdır.Günümüzde bölgesel nektar kaynaklarını takip eden
gezginci arıcılar nektarın bitimiyle balın olgunlaşmasını beklemeden hasat ederler.Balı dinlendirme kazanlarına koyarak 3 hafta kadar bekletirler.Bu bekleme dönemindede baldaki fazla su ve sıvı doğal iklimsel yolla buharlaşmayla atılır.Buna da suni olgunlaştırma denir.
Bizim arılıkdada artık bal akış hızı azalmış gözüküyor.Ama bal yeterince olgunlaşmamış.Bundan dolayıda 2 hafta kadar bekleme durumundayız.Arılıkda dün bal akışını ve olgunlaşmayı test ettik...Arıları kendi haline bırakarak geri dönüş yaptık...
Arıcı 07-ANTALYA
Biz insanlar ve hayvanlar,hazır besinleri alırız.Bitkiler besin kaynağı..Besini kendileri yapar...Bundan dolayı besin zincirinin temel ve en alt basamağı bitkiler....En üst basamağıda insan ve bize benzeyen diğerleri....
Bitkiler çiçekle tohum oluşturur.Döllenmeyi böcek ve rüzgarla sağlar...Böceği kendine çekmek içinde dişi organı olan yumurtalıkta nektar üretir.Erkek organında çiçek tozu(Erkek üreme hücresi spermazoit)polen üretir.Böcekler nektarı alırken erkek üreme hücresinin olgunlaşanları patlar...çiçek tozları arıların vücutlarına ayaklarına yapışır.Çoğu zamanda arı bu sperma hücresini kendisi toplar...Zaten polen ve nektar aynı zamanda oluşur.Ama güçlü nektar kaynakları olan bitkiler yaz mevsimiyle olgunlaşır.
Arının bal midesinde mayalanan bal arı tarafından petek gözlerine bırakılır.Balın içindeki fazla su arının kanat hareketiyle buharlaşır.Balın yoğunluğu ve kıvamı artar.Yoğunluk artınca balın akıcılığı azalır.Bunun için diğer faktörde sıcaklıktır.Sıcaklığın normal düzeyde artması balın olgunlaşmasını kolaylaştırır ve hızlandırır.Bundan dolayıda bal yayla yerlerde Eyamu Bahur adı verilen (1-8 Ağustos arası)sıcakların zirve yaptığı dönem sonuna kadar olgunlaşır.Balın olgunlaşma belirtisi balın arı tarafından sırlanmasıdır.Günümüzde bölgesel nektar kaynaklarını takip eden
gezginci arıcılar nektarın bitimiyle balın olgunlaşmasını beklemeden hasat ederler.Balı dinlendirme kazanlarına koyarak 3 hafta kadar bekletirler.Bu bekleme dönemindede baldaki fazla su ve sıvı doğal iklimsel yolla buharlaşmayla atılır.Buna da suni olgunlaştırma denir.
Bizim arılıkdada artık bal akış hızı azalmış gözüküyor.Ama bal yeterince olgunlaşmamış.Bundan dolayıda 2 hafta kadar bekleme durumundayız.Arılıkda dün bal akışını ve olgunlaşmayı test ettik...Arıları kendi haline bırakarak geri dönüş yaptık...
Arıcı 07-ANTALYA
Yorumlar
Lynda