Ana içeriğe atla

FARKLI BİR DÖNEM

Bu yıl Arılı kovanlarda bariz farklılıklar yaşanmakta.Arılar mevsimi ya tam anlamadı veya karıştırdı.Bunun dışında 3. bir düşüncem sonbaharın ılıman geçeceğini arı ailesi biliyor.Kendisini buna göre yönetiyor...

Bu düşüncenin kafamda oluşum sebebini şöyle sıralayabilirim.Arı gelişimi ve bal mevsimi;
Genel olarak iyi gelişen koloniler nektar akışına bağlı olarak bal üretir.Nektarınçoğaldığı zamanlarda stoklar artar.Stokların artmasıyla ana arıya yumurta atacak alanlar balla dolar.Sadece bu çıtalardan soldan sağa doğru 2-3-4.çıtalar bal ve yavrulu diğerleride polen ve ballı olurlar.Ayrıca 21 haziran gün dönümü yaz mevsiminin başlamasıyla erkek arılar kovandan dışlanırlar...Ama bu yıl..Henüz benim arılıkd bunlar yaşanmadı...

Bilhassa bu yıl bölünen kovanlar ful yavru ile dolu...Kovanların balı zayıf...Ama arı gelişimi çok iyi.Arılıkda zayıfkalan kovan sayısı azaldı..En azından 2 çıta bile bölünen kovanlar 5-6 çıtaya ulaştılar...Yukardaki yavrulu çıtalarda arıların yavru isteğini göstermekte.

Diğer bir sebeb de;Nektar akışı yavaşlamasına rağmen hala balın olgunlaşıp kapanmaması...Ballarda sırlanma oranı düşük görünüyor.

Bu peteğin kovanın ana arısı f 2 italyan melezi...Bu yıl elimizde sadece italyan türü olduğu için arılığın tüm ana arılarını f2 italyan melezi yaptık.Ama nasip olursa önümüzdeki yıl  arılığa başka bir ırk arı ekleyeceğiz.Bir kovan karniyol arı bu yıl deneniyor.Bu yıl 2,5 kat yaptı.Haftaya hasadda bal miktarıda ortaya çıkacak...Bu karniyoldan 7-8 tanede ana arı ürettik...Yeni oluşturduğuz bölmelere yumurtalı karniol peteği koyduk .Orada oluşan memeleri alıp anasız kovanlara vererekyeni analar ürettik.Ama bu yıl havalar arılarında düşündüğü gibi ılk bir güz olursa 20-30 kadar bir bölme arı daha üretebilirim.Ya nasip diyerek noktalayalım...
Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki…
hocam
hangi ülke varkı
başka ülkenin arısı ile başarıyı yakalamış
1 tane ornek yoktur
italyan arısı bölgenize uygun olsada randıman verip vermeyeceği zamanla belli olacaktır
kanımca
italyan arısının özelliklerien baktığımızda kitaplara göre çok bal tükettiği söyleniyor acaba gerçekten doğrumudur
bunlar zamanla kayıt utulması sonucu belli olacaktır
başarılar
Arıcı 07 dedi ki…
İtalyan arısı akdenizin mükemmellerinden birisidir.arıcılıkda esas olan koloni yönetimidir.Bu işide arıcı yapacaktır.Arıcı italyanla nektar kaynaklarında zamanında çalışırsa mükemmel.Örnek;Efraim KORKUT..KOCAELİ..Antalya'da bal alan olmadı 1 ton narenciye...Marmarada kestanede verim çok düşüktü..Yine 1 ton kestane..Toptan 1 teneke kestaneyi 900 tl diyor..hemde gerile gerile...Kullandığı analar İtalyan ve Karniol....Bizde seneye bu şekilde çalışalım deriz...

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov