Ana içeriğe atla

YENİDÜNYALARA ARI AKIŞI BAŞLADI

 Bu sonbaharda bir hayli mevsim bozulması var gibi bana göre.Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı nerdeyse 15 derece civarı..Normalden 6-7 derece daha fazla sıcaklık açılması var.Buda gecelerin soğuk ve ayaz geçmesine sebeb olmakda.Nerdeyse Akdeniz iklimi değil karasal iklim yaşar gibi olduk.
 Bu yılda arılığımızı kış girişi sonbahar sonu eve yakın olan tarlamızın kıyısına arılığımıza koğuşlandırdık.Mehmet Sürücü ile birlikde arılarımız.Ben sonbaharda bakamadığımdan daha zayıf gibiler,mehmedin arıları maşallah daha iyi ve güçlü...
 Yeni dünyalar önce tomurcuklarını şimdide çiçeklerini gösterdiler.Tabi bizde arılarımızı onlara göre ayarladık.Püren sonu yeni dünyadan hiç olmazsa kendi ihtiyacı olan tüketimini sağlıyor.Stoklara dokunmadan 2 aylık olan Akdeniz kışına giriyoruz.Burda kışı biz 15 aralık ile 15 şubat arası yaşarız.Tabi arı dünyasında...Şubatın 10 gibi teşvik şurubuyla kış sonu besleme ve bahar yavrusuna arıyı yönlendiririz.
 Ben Daha salı günü saat 19.00da ameliyatdan çıkmama rağmen bugün artık rahat gezer hale geldim şükür.Bugün cuma namazına gidemedim ama,...Arılarlada ilgilenmeden duramıyorum.Yeni dünya bizim burda her evin çevresinde 3-4 ağaç vardır.Çevremizde yeni dünya bahçesi yok ama bir haylide ağaç var.
 Yenidünya çiçekleri polen kaynağından ziyade iyi bir nektar kaynağıdır.Tecrübeli arıcılar çiçeklerin nektar kokusuyla arı ve böcekleri kendine çağırdığını bilir.Yenidünyalarda harika kokuya büründüler artık.
 Çiçek yapı bakımdan temelde çanak ve taç yaprak olmak üzere iki kısımdan oluşur.Çiçeğin dişi ve erkek organları gelişince taç yapraklar açılarak harika bir güzellik sunarlar.Nektar kokusuda dişi organdan gelir.Arı dişi organdan nektarı emer.
İşte günün veya haftanın özetini bu şekilde tamamlayabiliriz.Akdenizde yeni dünyalar çiçek açtı.Harnup çiçek açtı.Güçlü iki nektar bitkisi devreye girdi.Arıcılara duyrulur.
Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov