Ana içeriğe atla

PROPOLİS TOPLAMA VE KULLANMA

         İşçi arı propolis kaynağını bulunca onu ısırır.Ön bacaklarının yardımıyla koparır.Bir süre ağızda çiğnenerek yumuşatıldıkdan sonra,arka bacakdaki polen sepetine doldurulur.Arı iki bacağınada 20 dakika civarındaki bir sürede polen doldurur.Propolisi depolayan işçi kovana getirir.Kovandaki henüz uçuş özelliği olmayan genç işçiler bu propolisleri işçi arının yağından ağızlarıyla alırlar.Kullanılacak yere götürüp sıkıştırarak yapıştırırlar.Kovan tamiratlarında kullanılan propolise genç işçiler tarafından bal mumuda karıştırılır.Propolisin bazen balmumlu olduğu kolayca görülür,bilinir.Bundan dolayıdırki bazı arıcılar mumla propoli karıştırırlar.Propolis işçi arıdan çabuk boşaltılamaz.Bu boşaltma işi bir kaç saat devam edebilir.Ancak çoğu kez propolis  günün sıcak saatlerinde toplandığı için,işçi arı 1-2 saat aralığında propolisin boşalmasını beklerken kovan içinde kendi besin dinlenme ve bakımınıda yaparak uçuşa hazır hale gelir.Hava müsait olduğu zamanlarda bir işçi arı bir günde 4-5 kez propolis toplamaya gider.Propolisin ana maddelerinden biriside bitkilerin çatlaklarından sızan reçineleridir.Bitkilerin çatlaklarından sızan reçineler ağızla koparılır,çiğnenir sakız haline getirilir,arka ayağın sepetinedoldurulur.Çoğu zaman ağızda kalan son parçada uçuş sırasında sepete eklenir.
     
Bu yenidünya ağacı-En iyi propolis kaynağı ise çam ağaçlarıdır.

            Diğer bir özellikde propolis her işçi tarafından toplanmaz.Tecrübesi yüksek yaşlı işçiler,yani ömrü az kalan işçi gurubu bu işi yapar.Sadece propolis toplar.Aynı zamanda dinlenmeyede zaman bulur.Çünkü;Propolisin boşaltması zaman isteyen bir işdir.Yapışkan olmasından dolayı soğuyunca kurur ve sertleşir.Bundan dolayıdırki kovan içi kullanımda boşaltılıp kullanıma alınırken genç denilen uçuş öncesi gurup olan 10-20 günlük işçi arılarca bu boşaltma işi yapılır.Başka bir deyişle işçi arı 2ile 12 günlük ömrünün ilk günlerinde çok yüksek arı sütü üretme kabiliyetine sahiptir.Bu zamanda hem gelişir,hemde larvalara ana sütü üretirler.Bu sürenin bitimine gelen 12-20 gün aralığında kalan genç işçilerde propolis işine bakarlar.Yeni doğan işçiler uçuşa kadar diğer yaptığı önemli bir işde mum üretme işidir.Genç işçiler 20 güne kadar karın altındaki salgı bezlerinden bal yiyerek mum salgılarlar.Bu işi yapmak için zincirler oluştururlar.Amaç vücut ısısını artırmaktır..Bu konu zaman içinde işlenecektir.
          Değerli arıcılar,propolis çok değerli bir madde olup son zamanlarda tıpdada kullanım amaçlı araştırma içinde olup,çoğu yerlerde kullanılmaya başlamıştır.Ülkemizdede değeri bilinen önemli bir arı ürünüdür.
                 
               Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

yeni dünyalar benim burda da açtı bugün biraz güneş vardı, ve arılar süper polen topluyorlardı,arının imdadına kışın yetişen bir polen kaynağı bol olan ağaç

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov