Ana içeriğe atla

ANA ARI ÜRETMENİN FAYDALARI


                                                                       Karniyol Ana arı..


                      Ana arı üretmek arıcılığın olmazsa olmazı...Arıcı arılığında verimli olan bölgeye uyumlu ana arıları belirleyerek onlardan damızlıklar seçerek kaliteli ana aılar mutlaka üretmelidir.Ana arı üretemezseniz arılığınızda verimlilik kavramı olmayacak işleriniz tesadüflere kalacaktır.Bu bakımdan tüm arıcıların ana arı üretmesi olmazsa olmaz denilebilecek bir vazgeçilmezdir.Dökme su ile değirmen dönmez misali ana arı üreticiliğine değer vermezseniz hazır alacağınız anaların kabul ettirilmesi verimliliği ve bir çok faktör sizin dışınızda gelişecektir.Bu açıdan aşağıda önerdiğimiz teknikleri kullanarak ana arılar üretmelisiniz.

Bu tekniği arılığınızda ana arı üretecek kalitede ana arınız varsa tercih etmelisiniz.Ana arı üretmek arı için büyük kazançdır.Ana arı üreten arıcı koloni sayısını suni bölmelerle hızla artırabilir.Arılarının oğul salmasına gerek kalmadan 1-2-3 hatda daha fazla kovanlardan çıta toplayarak ana arısınıda vermek suretiyle yeni kovan arılara sahip olacaktır.
    Ana arı üretmek için ya çiftleştirme kutusu yapacaksınız,yada normal kovanları köpük ile daraltıp normal çıtalarla tek çıta bölmeler yaparak ana arılar üreteceksiniz.Bence ticari anlamda çalışmayan bal ve arı ürünleri üreten arıcılar normal çıtalarla ama çıta sayısı 3-5 olacak küçük enli kovanlar edinmeli.Bu kovanlarla arıda,anada üretebilmelidir.Kendi anasını üreten arıcılar yaşlanan veya verimsiz olan analarını istedikleri zaman değiştirme şansına sahip olacaklardır.

  Ana arıyı üretmenin iki yolunun olduğunuda söylemeliyiz.Bunlardan birisi;Hazır transfer memeleri kullanarak anasız kovanlardan toplanan arı sütününbu memelere az az konularak 1-2 günlük kurtcukların bu hazır memelere bir transfer kaşığı tel veya tığ kürdan gibi aletlerle aktarılması ile yapılır.Transfer yapılırken transfer çabuk hızlı ve günlük kurtcuklar tercih edilerek yapılmalıdır.Bunun yanında transfer sayısı hazırlanan kovanın gücüne göre ayarlanmalıdır.güçlü kovanlar daha kolay arı sütü üretebileceği için çok sayıda transfer kabul edilecektir.Ama kovan zayıf olursa arılar fazlasını temizleyecektir.Bu bakımdan transfer sistemi uygulanan kovanın genç 2-20 gün arası işçilerinin oranı kovanın 2/3 ü kadar olmalıdır.Bunuda farklı kovanlardan çıkması yaklaşmış yada yeni çıkmış yavruları çırparak oluşturmamız mümkündür.Bunun dışında İkinci ana üretme tekniğide miller metodudur.Buna göre toplama yapılan anasız kovana günlük kurtcuklu ve yumurtalı 1 yada iki petek seçilir.Peteklerin alt kısmı testere ağzı gibi kesilir.Petekler kovana verildikden sonra şurup desteği sağlanır.Testere ağzı gibi kesmenin sebebi alt taraftaki yüzeyi artırarak daha fazla ana memesi üretmek içindir.
           Ancak miller metodunuda transfer tekniği ile birleştirmek mümkündür.Şöyleki;Arıların oluşturduğu ana evleri içindeki kurtcuklar dikkatlice memeler bozulmadan konumu değiştirilmeden temizlenir.Arılıkdaki damızlık anadan yada iyi kovandan seçilen günlük kurtcuklar bu memelere aktarılır.Böylece üretilen ana memelerinin kalitesi%100 güvence altına alınmış olur.
           Değerli arıcılar ana arı arıcılığın her şeyidir.Kaliteli analarla çalışmak arılığımızın verimliliğini artıracak kazancımızı güvence altına almamızı sağlıyacaktır.
Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Arıcı 07 dedi ki…
hucu zade abdullah ziya "BAL VERİMSİZLİĞİNİN SEBEBLERİ" kaydınıza yeni bir yorum yaptı:

Selam
Blog unu ilgiyle ve dikkatle izlerim, verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
Fakat Muğla arısı da çam balını gördüğü zaman yavruyu kesiyor , Ana arı bir çıtaya çocuk eli kadar yere yumurtlama yapıyor yukarıda yorum yapmışsın ya ona istinaden yazdım. Ayrıca çam balı eylülde değil Ağustosun 10 da başlıyor .Burada da arıcılar geç geliyor çama ama ben her yıl Ağustos 10 da çam da olurum ,bu sene 4. sağımı yaptık ,
Ben değil ama arkadaşlar Aralığın 15 de dahi çam balı hasadı yaptılar ama nasıl 2. veya 3.tur sağımdan sonra püren de iyice yavruya oturan arıyı tekrar çama getirerek .
Nisanın 15 de çama tekrar götürüp hasad yapan arıcılarımız mevcut ben ise arı sayımı artırmaya çalışıyorum baharda ...
Arıcı 07 dedi ki…
Abdullah Bey,Özellikle her zaman yorumlarla desteğin eleştirin ve katkın için teşekkür ediyorum.Üstdeki yorumunu yayınlamama rağmen blogda görülmedi.Sebebinianlayamadım.Sonra senin yorumunu kopyalayarak yayınladım.Bilginize..
Bu yaz bende artık nasipse Fethiye'ye çam balına geleceğim.Desteğinizi bekliyorum.Takriben 100- 200 arası bir arı olacak.Sayı şu an Baharda çoğaltacağım arılara bağlı...Bu bakımdan 10 ağustosda çam balının başladığı yerde bende desteğinizle olmak istiyorum.Belki ben 20 ağustosa ancak gelebilirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov