Bu Blogda Ara

GOOGLE SAYAÇ-ziyaretçiler...

ANTALYA HAVA DURUMU

ANTALYA ANTALYA HAVA DURUMU ARICI 07 HAYIRLI MEVSİMLER DİLER.

Google+ Badge

Translate

11 Şubat 2013 Pazartesi

ANA ARI ÜRETMENİN FAYDALARI


                                                                       Karniyol Ana arı..


                      Ana arı üretmek arıcılığın olmazsa olmazı...Arıcı arılığında verimli olan bölgeye uyumlu ana arıları belirleyerek onlardan damızlıklar seçerek kaliteli ana aılar mutlaka üretmelidir.Ana arı üretemezseniz arılığınızda verimlilik kavramı olmayacak işleriniz tesadüflere kalacaktır.Bu bakımdan tüm arıcıların ana arı üretmesi olmazsa olmaz denilebilecek bir vazgeçilmezdir.Dökme su ile değirmen dönmez misali ana arı üreticiliğine değer vermezseniz hazır alacağınız anaların kabul ettirilmesi verimliliği ve bir çok faktör sizin dışınızda gelişecektir.Bu açıdan aşağıda önerdiğimiz teknikleri kullanarak ana arılar üretmelisiniz.

Bu tekniği arılığınızda ana arı üretecek kalitede ana arınız varsa tercih etmelisiniz.Ana arı üretmek arı için büyük kazançdır.Ana arı üreten arıcı koloni sayısını suni bölmelerle hızla artırabilir.Arılarının oğul salmasına gerek kalmadan 1-2-3 hatda daha fazla kovanlardan çıta toplayarak ana arısınıda vermek suretiyle yeni kovan arılara sahip olacaktır.
    Ana arı üretmek için ya çiftleştirme kutusu yapacaksınız,yada normal kovanları köpük ile daraltıp normal çıtalarla tek çıta bölmeler yaparak ana arılar üreteceksiniz.Bence ticari anlamda çalışmayan bal ve arı ürünleri üreten arıcılar normal çıtalarla ama çıta sayısı 3-5 olacak küçük enli kovanlar edinmeli.Bu kovanlarla arıda,anada üretebilmelidir.Kendi anasını üreten arıcılar yaşlanan veya verimsiz olan analarını istedikleri zaman değiştirme şansına sahip olacaklardır.

  Ana arıyı üretmenin iki yolunun olduğunuda söylemeliyiz.Bunlardan birisi;Hazır transfer memeleri kullanarak anasız kovanlardan toplanan arı sütününbu memelere az az konularak 1-2 günlük kurtcukların bu hazır memelere bir transfer kaşığı tel veya tığ kürdan gibi aletlerle aktarılması ile yapılır.Transfer yapılırken transfer çabuk hızlı ve günlük kurtcuklar tercih edilerek yapılmalıdır.Bunun yanında transfer sayısı hazırlanan kovanın gücüne göre ayarlanmalıdır.güçlü kovanlar daha kolay arı sütü üretebileceği için çok sayıda transfer kabul edilecektir.Ama kovan zayıf olursa arılar fazlasını temizleyecektir.Bu bakımdan transfer sistemi uygulanan kovanın genç 2-20 gün arası işçilerinin oranı kovanın 2/3 ü kadar olmalıdır.Bunuda farklı kovanlardan çıkması yaklaşmış yada yeni çıkmış yavruları çırparak oluşturmamız mümkündür.Bunun dışında İkinci ana üretme tekniğide miller metodudur.Buna göre toplama yapılan anasız kovana günlük kurtcuklu ve yumurtalı 1 yada iki petek seçilir.Peteklerin alt kısmı testere ağzı gibi kesilir.Petekler kovana verildikden sonra şurup desteği sağlanır.Testere ağzı gibi kesmenin sebebi alt taraftaki yüzeyi artırarak daha fazla ana memesi üretmek içindir.
           Ancak miller metodunuda transfer tekniği ile birleştirmek mümkündür.Şöyleki;Arıların oluşturduğu ana evleri içindeki kurtcuklar dikkatlice memeler bozulmadan konumu değiştirilmeden temizlenir.Arılıkdaki damızlık anadan yada iyi kovandan seçilen günlük kurtcuklar bu memelere aktarılır.Böylece üretilen ana memelerinin kalitesi%100 güvence altına alınmış olur.
           Değerli arıcılar ana arı arıcılığın her şeyidir.Kaliteli analarla çalışmak arılığımızın verimliliğini artıracak kazancımızı güvence altına almamızı sağlıyacaktır.
Arıcı 07-ANTALYA
Yorum Gönder