Ana içeriğe atla

GENÇ YENİ ÜRETİLEN ANA ARI VE KOLONİYE VERME USULÜ...

Öncelikle ana arı kullanılacağı koloni seçilmeden önce test yumurta atışından geçirilmeli,yumurtalarının kapalı pupa haline kadar gözlem devam etmeli,test bölümünde başarılı olan ana arılar boyanarak işaretlenmelidir.Durumundan emin olmadığımız ana arıların test süresi uzatılmalıdır.Bu test sınırının üst sınırı maksimum 1 aya kadar olabilir.

                 Öncelikle ana arısı beğenilmeyen koloninin ana arısı yok edilir.Ana arı verilecek koloni beslenmelidir.En iyi beslenme biçimide invert şerbetdir.Arılıkda üretilen ve arılığa verilecek ana arının kafesine işçi arı koymaya gerek yoktur.Test yumurta süresinde başarılı olan ana arılardan anası alınan koloniye 1 gün sonra kefesle ana arı verilir.Kafes haricindede ana arı verme usullerini şu kısımlara ayırabiliriz.
1-Kafesle ana arı verme;Genel olarak ticari anlamda ana arı üretip işletmeler,hazır kafesler kullanır.Hazır kafeslere ana arı yerleştirilirken kafes içine genç işçi arılardan 10   kadar konur.Bu işlemin ardından kafesin ağzı sert kekle sıkıştırılarak kapatılır.Kekin üstünede pencere teli zımbalanır.
2-File ile ana arı Verme;Pencere telinden yapılan içine çıta girecek büyüklükteki kafese  genç ana arı çıtasıyla birlikte yerleştirilir.Fermuarlı ağzı kapatılarak anasız kovana verilir.36 saat sonra Fileden ana arı ve arılar kovana dökülür.Kabul etme sorunu yaşanmaz.
3-Bala bulaştırılarak ana verme:Bazı arıcılar ana arının vücudunu bala batırarak anasız kovandaki çıtanın üzerine bırakırlar.Ana arının balını yiyerek temizleyen işçiler anayıda kabullenerek kovana kabulünü sağlarlar.Ama riskli bir ana verme usulü olup,sadece zayıf kolonilerde bu yöntem denenmelidir.
4-Telli kafesle ana arı verme:Bu usul uygulanırken ana arının kafesleneceği çıta iyi seçilmelidir.Bu çıtanın özelliği tüm genç işçi arılardan oluşması sağlanmalıdır.Bunun için çıta kovan üstünde elde döndürülerek yaşlı işçilerin uçması sağlanmalıdır.Ana arının vücuduna hareketlerini kısıtlamayacak kadar bal bulaştırılarak  işçi arılar arasına salınır.Bu çıtadaki ana arı ve işçiler gözlenir.İşçiler ana arıyı boğma girişimine girişmezlerse (takriben 30 dakika beklenir.) kafes telin içine ana arı çevresindeki işçilerle birlikte hapsedilir.Çıta kovandaki yerine bırakılır.Kafes 36 saat sonra alınarak çıta ve ana arı kovanda kendi halinde bırakılır.
5-Kibrit kutusu ile ana verme:En eski ana arı kabul ettirme usulü olup,en başarılı ana kabul ettirme şekillerindendir.Ana arı kibrit kutusuna kapatılır.Kibrit kutusunun iç kısmı çok az kaydırılır.Kibrit kutusunun kaydırılan ağız kısmına az miktarda bal sürülür.Kibrit kutusunun hafif açık ağzı çıta arasına gelecek şekilde ters çevrilerek çıtalar üzerine bırakılır.Kovanın ağzı kapatılarak doğal haline bırakılır.
       Ana arısı Değiştirilmesi gereken koloni ve durumlar şöyle maddelenebilir;
a-)Irkı beğenilmeyen verimsiz ana arılar,
b-)Ana arısını kaybedip ana arısını kaybettiğini anladığımız koloniler(Genellikle bahar ve yaz aylarında anasız kalan koloniler çok hırçın olurlar.Hırçın kolonilerde ana arı kaybı var demektir.Bilginize)
c-)Ana arısı iki yılına ulaşmış kolonilerin anaları değiştirilmelidir.
d-)Suni oğul bölmelerine hazır ana arı verilir.
e-)Bal hasadından sonra güçlü koloniler ikiye ayrılır.Anasız olana ana arı verilir.
         Değerli arıcılar,Sezon boyu bu tür bilgi paylaşımlarımız devam edecektir.Eksik bıraktığımız,anlamadığınız konuları yorumlarla yada facebookdaki arıcılık gurupları kanalıyla sorabilirsiniz.

Arıcı 07-ANTALYA




                   ORGANİK ARICILIKDA

 
          YENİ BİR        ÜRÜN
,
....
          PROBEE41...BU ÜRÜNLE



           TANIŞTINIZMI?

Yorumlar

ÇAYLI dedi ki…
sizi izlemeye devam abi slm ve saygıyla

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov