Ana içeriğe atla

MEYVELERİN DÖLLENMESİ VE ARILAR





Gıdalar  meyveler  böcekler ve özellikle arılar arasında  güçlü bir bağlantı vardır . . Avrupa Birliği alarm projesinin koruması altında Fransız ve Alman bir grup bilim adamı tarafından yeni bir çalışma, arılar ile ilgili 153 milyon euroluk bir araştırma ve geliştirme projesi finanse ediliyor.
Bu çalışma gezegenimiz üzerinde arılar ve böceklerin fonksiyonunu araştıran en kapsamlı bir çalışma olacak. Bu çalışmada tozlaşma olmadan gelişebilen bitkiler,süs bitkileri ve biyoyakıt bitkileride araştırma konusu olacaktır.
Bu çalışma son yıllarda oluşan milyonlarca arı ölümlerinin sebebleri ile birleştirildi.Son iki yılda oluşan arı ölümlerinin sebebleri detayları ile gün ışığına çıkarılacak,arı kayıplarının önüne geçilmeye çalışılacak,bu yolda alınması gereken tedbirler belirlenerek,uygulanabilirliliği denetlenmeye çalışılacak.Arı ölümlerinin sebeblerinin bitkisel ilaçlarla bağlantısı dikkate alınarak,incelenecektir.
Arıların ve böceklerin tarımsal ürünlerde tozlaşmaya etkisinin %80 dolayında olduğu dikkate alınırsa,verimliliğide bu kadar etkileyecektir.Bu bakımdan arıcılık amerikada olduğu gibi avrupadada gelecekde çiftçilerin para vererek bahçelerini ve bitkilerini döllemeleri istenecek hale gelebilecektir.Amerikada büyük ölçekli çiftçiler tarımsal alanlara döllemeyi sağlasın diye para karşılığı arılar kiralayarak koydurmaktadır.Bu sistem gelecekde avrupa ve Türkiyede'de gündeme gelecektir.
Arıların azalması bitkisel ürünlerde ürün rekoltesinin azalmasına sebeb olmaktadır.Sonuçda ürün azalması girdilerin artmasına ve fiyatların ürün bazında yükselmesine sebeb olmaktadır.

Bitkisel tozlaşma risklerinin böcekler ve özellikle arılarla bağlantısı dünya gıda sağlığı ve geleceğini yakından ilgilendirmekte olup,kaliteli ve sağlıklı besinler için arıların korunması  ve arıcılığın desteklenmesi gerekmektedir.
Eylem planında,küçülen arı nüfusunun gelecekde nasıl önlenebileceği fikri araştırma konusu olarak dikkati çekiyor.Ama arıların riskli ölümlerine tarımsal ilaçların sebeb olduğuda biliniyor.

                 Bu proje kapsamında arıların verimliliği ile bitki ürünleri arasındaki bağlantının ispatı gerekmiyor.Ancak bitkilerin verimliliğine etkisi araştırılıyor.Araştırma konusu uygulamalı deneylerle destekleniyor.Avrupa topluluğu hala bilimsel çalışmalara değer verirken,ülkemiz ise devlet bazında her işi vatandaşa yüklemiş gözüküyor.Özellikle arıcılara hiç bir planlı programlı destek, bilimsel konferans ve eğitici konferanslar düzenlenmiyor.Sadece arıcıların kendi birlikleri ile zaman zaman bazı üniversitelerin yaptığı çalışmalar dikkati çekiyor.Devletin katkısı olarak,geçmişde ana arı desteği,şimdide kovan başı 8 liralık bir destek görülüyor.İşin yükü ülkemizde arıcıların içinde lider konumda olan arıcıların,arıcılar toplumunu eğitmesine kalıyor.

Dünyada gerçekden en fazla arıcılık alanında blokculuk Türkiye'de  olduğu dikkati çekiyor.Bu bloklarda arıcıların değişik uygulamaları deneme yanılma teknikleri,başarılı sunuları paylaşılıyor.Ama gerçekden bu paylaşımların ülkemiz arıcılığına katkısı küçümsenemez.Ama devlet desteğide arıcılara tarımsal alanlarda yardım ve ekonomik destek ve uygun ödenebilir sıfır faizli kredi destekleri ile sağlanmalıdır.Çünkü;Parasızlıkdan arılığına bakamayan bahar desteklemesi yapamayan ana arılarını ıslah edemeyen arıcı hiç de az değildir.

Özellikle Akdeniz ve Ege kıyısı üniversitelerinin arıcılık alanında hizmet verecek ziraat fakültelerinde alan oluşturmaları sağlanmalıdır.Bilhassa bu üniversiteler;Ana arı konusunda planlı ve programlı çalışma ile suni dölleme tekniklerini kullanıp,arıcılarımıza binlerce damızlık ana arılar üretebilirler.Böyle bir kapsamlı çalışma Türkiye arıcılığının dünyadaki yerini lider olarak kalıcı şekilde değiştirecektir.
                           Öneriler bizden,uygulaması yetkili mercilerden olacak.
                                                                                  
                                                                                                              Hayati İNAL

Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                   ...

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm...

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov...