Ana içeriğe atla

İNVERT ŞERBET NEDİR?NASIL YAPILIR?


Arının Bahar gelişimini kolaştıran temel etken, bahar aylarında hava ısınmadığı için nektar akışının zayıf olmasından dolayı kovana verilen invert şurupdur.İnvert şurup parçalanmış şeker anlamında olup,arı sindirim sistemini yormaz.Ayrıca stresi ortadan kaldırır.Zaten bahar aylarında polen sıkıntısı yaşanmaz.

  • Sakaroz şurubunun çeşitli yöntemlerle hidrolizi ile oluşan eşit molar konsantrasyonlarda D-glikoz ve D-fruktoz oluşur. Bu durumda sakkaroz iki bileşenine, glikoz ve fruktoza indirgenir ve şeker kristallerinin boyutu da küçülmüş olur. Sakaroz polarize ışık düzlemini sağa çevirir. Hidroliz sonucu meydana gelen şeker karışımı ise polarize ışık düzlemini sola çevirir. Bu nedenle bu işlem inversiyon, hidroliz ürünü de invert şeker olarak adlandırılır. Invert şeker eşdeğer miktardaki sakkarozdan daha fazla tatlılık sağlar ve şeker ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Sakkarozun hidrolizi sonucu oluşan invert şekerdeki glukoz ve fruktozun sudaki toplam çözünürlükleri, sakkarozun tek başına çözünürlüğünden daha fazladır. Bu nedenle kristalizasyon kontrolü amacıyla da kullanılmaktadır. Küçük kristal yapısından dolayı, invert şeker, daha akıcı (topaklanma olmayan) ürünlerin, şekerlemelerin ve bazı şurupların üretiminde kullanılır.
  • İNVERT ŞEKER ÇÖZELTİSİ NEDİR?
  • Hidroliz yöntemi ile kısmen indirgenmiş ve invert şeker kısmı fazla olan sulu sakaroz çözeltisidir.
  • İNVERT ŞEKER ŞURUBU NEDİR?
  • Hidroliz yöntemi ile kısmen indirgenmiş, invert şeker miktarı kuru maddede % 50 m/m’nin üzerinde olan sulu sakaroz çözeltisidir.
  • BASİT YAPILIŞ BİÇİMİ
  • Basit yöntemle şöyle yapabiliriz.50 litre suyu bir varilde kaynatın.Üzerine 50 kg toz şeker dökün.Kaynamasını bekleyin.
  • Kaynayınca Eritilmiş haldeki limon tuzu suyunu veya  hazır limon soslarından alarak varile 15-20 gr dökün.Şekerli suyun parçalandığını beyaz bir dumanın şerbet üstünü kapladığını göreceksiniz.Bu işi köpürme bitince 2-3 defa daha limon suyu dökerek devam edin.Limon tuzu döktüğümüz halde tepki azalmışsa köpürmüyorsa varilin ağzını buhar çıkarmayacak biçimde sıkıca kapatıp 20 dakika kadar daha kaynatıp soğumaya terk edin.Soğuyunca kullanın.


Arıcı 07-ANTALYA



                   ORGANİK ARICILIKDA

 
          YENİ BİR        ÜRÜN


          PROBEE41...BU ÜRÜNLE



           TANIŞTINIZMI?


Yorumlar

hasya dedi ki…
bu yöntem ile erkenden yavruya yatırmış oluyormuyuz hocam .yoksa yinede kendisi bildiği zamanda mı başlar yazvru atmaya
hasya dedi ki…
BİRDE ORANLAR NE OLMALI HOCAM.MESELA 4 ÇERÇEVELİ BİR KOVANA 1 LT FAZLAMI GELİR
Unknown dedi ki…
Selam Hayati bey... Arı yemi olarak bilinen gıdada ilgili firma 80 derece suya şeker atıyormuş. Sonra ne gibi bir işlem yapıldığını söylemiyorlar. Bu gıdanın 6 ay kadar raf ömrü oluyor. Yani bir şekilde bu gıda da invertlenmiş oluyor. O zaman bu adamlar bunu kaynatmadan mı yapıyorlar? Bilginiz var mı acaba?

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov