Ana içeriğe atla

SORUNLARIMIZDAN ...ANA ARI...

Arıcı 07-ANTALYA
             Değerli arkadaşlarım,arıcı kardeşlerim,kış gününde son bahardan kışa girerken yapacağımız işlerden birisi olumsuz yönlerimizi tesbit ederek çözme yöntemlerini bulmak olmalıdır.Bende kendimce tesbit ettiğim yada kendimde yıllardır yaşayarak öğrendiğim önemli eksikleri sizlerle paylaşmak olacak.Bugünkü yazımızda Çabamız,bize ana arıların yaşattığı verim ve verimsizlik sebeblerini anlatmak olacak.Ana arı...Yada Kraliçe arı...Cinsiyeti dişi...Kovanın lideri...Yöneticisi...Kovanın gelişmesine yada sönmesine sebeb olabilecek etkenlerden bir tanesi...Ana arılar arılıkda verim almak için kaliteli ve genç olmalı...Ana arının kaliteli olduğunu nasıl anlarız? Cevabı basit...En kolay yöntem...Kaliteli ana arı çiftleştikden sonra vede bahar girişinde arı sütüyle beslenince gürbüzleşir,obez denilebicek iriliğe ulaşır,tabiri caizse 1,5-2 işçi arı iriliğine ulaşır.Vücudunun karın ve arka bölümü tüylüdür.Yaşlanınca tüyler dökülür.Baharın en verimli dönemlerinde günlük 1800 yumurta atabilecek kapasiteye ulaşır.Peteğe bakılınca günlük yumurtaların gözlerde ki hali buna göstergedir.Yeni yumurtalar petek içinde dik durur.2.günde yatar,üçüncü günde arı sütüyle donatılır ve yumurtadan kurtcuk çıkar.
                      Kalitesiz ana arıda küçük olur.Gövde kalınlaşsa da gövde boyu kısadır.Başka bir belirtisi de atılan yumurta sayısı azdır.En verimli dönemde 600-700 de kalır.Bu sayıdan dolayı kovan gelişmesi zayıfdır.Bu tür analı kovanlar ballığa çıkamadan sezonu kapatırlar.Bundan dolayıda arıcılıkda ana arıyı ya üretmek yada kaliteli üretenden satın alarak yıllık yenilemek doğru olacaktır.Ancak arıcılığın temel sorunlarının bir kısmıda ana arı üreticilerinden kaynaklanmaktadır.Ana arı üreticilerinin bir kısmı işe ticari bakmaktadırlar.Amaçları sadece arı üretip satıp para kazanmak dır.Ama sattıkları ana arının kalitesine dikkat etmeleri yeterli test yumurtası atmasını beklemeleri gerekmektedir.Bu yumurtaların kapanıp işçiye dönüşü gözlemlenerek ana arının test süresi bitmelidir.Ama bir kısım ana arı üreticileri bunu beklemeden hatda çiftleşmeyi bile beklemeden sevkiyata geçmekte arıcının mağdur olmasına sebeb olmaktadırlar.Ayrıca bölgelere göre arı ırkları dikkat edilmeli,hangi arı ırkının hangi bölgede verimli ve uyumlu olduğu bilinerek satış  yapılmalıdır.Arıcıda kendi bölgesinde kullanacağı arı cinsini tanımalı bilmeli bölgesine uygun ana arı üretmeli yada satın almalıdır.Misal olarak bahar hızı çok yüksek olan muğla soğuk bölgeye karasal iklime götürülürse yavru atacağım derken bal stoğu yapmadan kışa girer ve kovan söner...Bu açıdan bölgeye uygun ırk tercihi çok önemlidir.Ayrıca ana arı üreticileride devletçe denetlenmelidir.Çünkü;2013 itibarıyla ülkemizde kullanılacak arı ırkları artık değiştirilmektedir.Devlet yabancı menşeli İtalyan,Karniyol ve buna benzer ırkları üretmemektedir.Bu konuda araştırmalar 2013 bahar döneminde başlamış olup yerli Anadolu ırkının ekotipinin tesbit edilip saflaştırılma çalışmaları sonuçlanınca seri üretime geçileceğidir.
Bu bakımdan ülkemizin çok değerli yerli ırklarının kıymeti bilinmelidir.Gezginci arıcılık başladığından beri yozlaşma süre gelmektedir.Ayrıca damızlık kullanılan ana arıların melez olmasıda yozlaşmayı hızlandırmaktadır.Nasıl mı dersiniz? Erkek arılar döllenmemiş yumurtadan doğarlar.Sadece ana arının cinsinin karakterinin özelliklerini taşırlar.Ana arı saf ve ırkı sabit bir ana arı olursa ondan doğacak erkeklerde saf ırk olacak yeni çiftleşerek yumurtaya geçecek ana arıların melezleşmesi çok yavaşlayacak,yada duracaktır.Bu bakımdan anaç kullanılacak ana arı sayısı Ana arı retme merkezlerinde çok olmalıdır.Hatda ana arı üreticisinin tüm kovanlarının ürettiği cinsden saf ırk olması kaliteyi müthiş artıracaktır.Ama maalesef üreticiler anaçların çok pahalı olması(100-500 dolar) sebebiyle böyle bir yatırıma ulaşmaları mümkün değildir.Bu kalitede bir ana arı üretmek sadece Artvin gibi gezginci arıcılığa kapalı bir bölgede yapılabilmektedir.Artvinde üretilen Kafkas ırkı ana arılar bu bakımdan oldukça kalitelidirler...
Yazıyı toparlayacak olursak;İşin özü,arıcı ana arı üretmeyi ya bilmeli yada nereden kaliteli ana alabileceğini iyi araştırmalıdır.Yoksa bu sorunlar arıcılığımızda sürüp gidecektir.
Ben bu bakımdan arılığımda iyi gelişen verimli kovanları işaretliyorum.Ayrıca bahar döneminde iyi gelişen kovanlarıda anaç olarak kullanıyorum.kendi ana arımı üretiyorum.Bakalım bu baharda kovanlarımız 1 Nisan gibi(Allah ömür nasip ederse) dolacakmı yada ne durumda olacak göreceğiz.Çünkü:2013 baharında %80 itibarıyla yeni analarla bahara başladık.Bu bahardada tüm analar yenilenecek...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov