Ana içeriğe atla

HAVALAR VE ANA ÜRETME İSTEKLERİ...

TARİHTAHMİN EDİLEN
Sıcaklık (°C)HadiseNem (%)Rüzgar (km/sa)
En DüşükEn YüksekEn DüşükEn YüksekYönHız
8 Mart Cumartesi717GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI5389Kuzeybatıdan10
9 Mart Pazar715GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI6496Doğudan9
10 Mart Pazartesi614GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI9096Kuzeydoğudan7
11 Mart Salı514SAĞANAK YAĞIŞLI8796Güneydoğudan8
12 Mart Çarşamba515GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI5993Güneydoğudan8
Çok şükür 1 haftadır yağan yağmur toprağı suya doyurdu.Günlerin devamındada hep yağmur gözüküyor.Bugün kovan açmayalı 8 gün oldu.Geçen perşembe arılığı kontrol edip şerbet vermiştim.
 Bahar olabildiğince kendini topladı.Ama havalardan dolayı bu yıl ot yılı olur.Yani her yer otlarla yemyeşil olmada.Bu otlarçiçek ve nektara dönüşürse mükemmel olur...Bunuda önümüzdeki gelen zaman gösterir nasip olursa.
 Bazı arkadaşlarım ana üretme sevdasına erken başladı.Hava ısınmadı.Petekler yumurta ve yavruyu fullemedi.Petekler ful yumurta kapalı pupa yavruya dönüşsün.Kovanlar güçlensin.Gece ısısıda 15-20aralığına ulaşsın.Çünkü:Hava sıcaklığı ana üretmede oldukça önemlidir.
 Arılığımız apalama yatma yuvarlanma devresinde...Bu kovanlar inşallah arılarla dolacak.katlar gelecek.Dolanlara kat konmaya başlayacak.Bu işleryapılırken erkek arılar çıkacak.Erkek arılardada olgunlaşma devresi dolacak.Erkek arıdada olgunlaşma devresi işçi arı gibi 15-20 günde olmakta.
 Ana üretme ve arı bölme yapmak için kovanların gelişme dönemini tamamlaması gerekecek.Şimdide arılıkda erkek arılar var.Analar olgunlaşıp çiftleşme uçuşuna erken baharda 5 günde çıkamaz.Bu süre 7-10 gün arasını bulabilir.Hava ısısı ılık ve güneşli rüzgarsız gün ana arının çiftleşme uçuşu için oldukça önemli etkenlerdir.
İşte böyle bir kapalı yağmurlu mart ayını yaşarken baharı özleyen sabredemeyen arıcı dostlara ulaşma çabamız sürüyor.Diyoruzki sabredin.Ana üretmeye daha bir kaç gün var...

Yorumlar

Unknown dedi ki…
PAYLAŞIMLAR İÇİN SAĞOLUN ANGARA ARICILIK OKULU ....
Kemal dedi ki…
Hayati abi ben bulgaristandan. Burada da soguk havalar 5 dereceye dustu gunduzleri. 10 gundur acamadim. Havalarin dahada soguyacani veriyo. Yarin hava soguk olmasina ragmen suruplasam diyorum ama isi kaybi olacagi icin cekiniyorum ne dersin?
Arıcı 07 dedi ki…
Kemal soğuk havada şuruplama zor olur ama sıkıntı varsa balları yoksa vermen gerek.Ama bal sıkıntısı yoksa dokunma.
ÇAYLI dedi ki…
selam ve muhabbetle kalın sizi izlemeye devam bu yaz abim

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov