Ana içeriğe atla

ÇİÇEK BALI SEZONUM BAŞLADI

Arıcı 07-ANTALYA
 Bizim yaylanın bal sezonugün dönümü dediğimiz 21 haziranla birlikte başladı...Devam etme süresi ise uzun.....Genelde nektar bakımından çok güçlü olmasada güze kadar sürer.Güz döneminde ardıç çiçekleri ile yayla sezonu sona erer.
              Yaylaların kendine has özel çiçekleri vardır.Anadolunun her yaylası birbirinden güzeldir.Bu yayla yaşamı biz Türklerin hayvanvancılığa bağlı mevsimsel göç ve yaşama alışkanlığının bir parçası olarak Eerganokondan beri devam eder.
                      Bu yaz mevsimi olumluluğu ve olumsuzluğu beraberinde taşıyor.İş arıcıya ve arıyı yönetmeye dayanıyor.Arılar bu bahar kuraklık sıkıntısıyla stres hastalığını atlatamadılar.Bunu atlatmanın tek yolu vardı.Kuraklık dönemlerinde arıyı aç bırakmamak.Aralıklı olarak destek besin vermek.Günümüzde arıcılarda maalesef bazı para rtacirleri yüzünden ikiye bölündüler.Arıya destek besin verirsen adın şerbetçi oluyor.Vermezsen arı açlıkdan ölüyor.Bu seferde sen arıcımısın?Arı hiç açlıkdan ölürmü? yorumları...
                            İnsanları ve arıcıları hoş görüş yapıcı davranış ve suistimalden uzak bir çalışma yapmaya davet en güzeli.Tartışma  vwe birbirini karalama hepimize zarar veriyor.Ama mısır şurubunu kullanan arıcıları bu guruba dahil etmiyorum.Gerçekden mısır şurubu besin olarak ve şerbet olarak sağlığa etkileri tartışılırken vede oolumsuzlukları karaciğere etkileri bilimsel yöntemlwerle açıklanırken hala arı yemi yada bal yapsın diye kullanılıyorsa  PES...Gerçekden bu arıcı gurubunu tasvip etmiyorum.
                           Arının bu anadolunun her yerinde otlaklarda ve meralarda bahçelerin sınırlarında çit atlarında yığınla gelişen bu bitkiden yoncadan  harika bal yaptığını bilmeyen arıcı yoktur.Şu zamanda yoncalr çiçekde ..Arılarda nektar akımında yoncalarda..Ayrıca Kesik Bayır balını Dünya balı yapan Anadolunun has bitkilerinden olan erazyonu önleyen GEVEĞENlerde çiçek açtılar.Geçen haftaki nektar kaynaklarını inceleme ve araştırma gezilerimde arıların geveğenlere konmaya başladığını resimleyip yayınlamıştım.
                    Bilmeyenlere...Gülde güzel bir nektar bitkisidir.Ancak kolayca basara olur.Bundan dolayı bilhassa ISPARTA'da ki gül bahçelerinde yapılan bilinçsiz ilaçlama arılara çok zarar veriyor.Bundan 7-8 yıl önceye kadar yaz sezonunda Isparta'ya gidiyor,güz döneminde Serik ovasında pamuk mısır ve susama iniyordum.Ama artık  ispartaya gitmeuyi bıraktık.Sebebide mayısda kirazların çiçek döneminde bazı bilinçsiz bahçe sahiplerinin arılarımızı alıp bahçelerine götürmeleri yüzünden yaşadığım sorunlar orayı terk ettirdi.
Bir kaç yıldır bu kendime ait toprak parçası arılığım oldu.Memnunumda..Hiç olmazsa fazla masraf yapmadan nakliye derdi taşımadan çok olmasada şükür dedirtecek miktarda bal alabiliyorum.Nasip olurda çam basrası iyi olursa bir miktar arıyı buranın sezon sonunda çama götürüp sezonu tamamlarız.Artık bal sezonunu yaşıyoruz.Rüzgarsız güzel günlerle yaşamak dileğiyle.Şimdiden tüm arıcı kardeşlerimin RAMAZAN ayıda mübarek olsun.Sağlığımızın kazanılmasında çok etkili olan RAMAZAN orucunu tutmaları dileğiyle.Allah yar ve yardımcımız olsun.Tüm arıcı kardeşlerime hayırlı bereketli bir bal sezonu diliyorum.

Yorumlar

Arıcı 07 dedi ki…
Değerli arıcılar beğeniler gurur veriyor.Sizlerin destekleri olumlu yorumları yaptığım hatalara eleştileriniz bana güç verir.Burada blokçuluğumun amacı boş vakitlerimi değerlendirme arıcılarımızla paylaşımdır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov