Arıcı 07-ANTALYA
Bizim yaylanın bal sezonugün dönümü dediğimiz 21 haziranla birlikte başladı...Devam etme süresi ise uzun.....Genelde nektar bakımından çok güçlü olmasada güze kadar sürer.Güz döneminde ardıç çiçekleri ile yayla sezonu sona erer.
Yaylaların kendine has özel çiçekleri vardır.Anadolunun her yaylası birbirinden güzeldir.Bu yayla yaşamı biz Türklerin hayvanvancılığa bağlı mevsimsel göç ve yaşama alışkanlığının bir parçası olarak Eerganokondan beri devam eder.
Bu yaz mevsimi olumluluğu ve olumsuzluğu beraberinde taşıyor.İş arıcıya ve arıyı yönetmeye dayanıyor.Arılar bu bahar kuraklık sıkıntısıyla stres hastalığını atlatamadılar.Bunu atlatmanın tek yolu vardı.Kuraklık dönemlerinde arıyı aç bırakmamak.Aralıklı olarak destek besin vermek.Günümüzde arıcılarda maalesef bazı para rtacirleri yüzünden ikiye bölündüler.Arıya destek besin verirsen adın şerbetçi oluyor.Vermezsen arı açlıkdan ölüyor.Bu seferde sen arıcımısın?Arı hiç açlıkdan ölürmü? yorumları...
İnsanları ve arıcıları hoş görüş yapıcı davranış ve suistimalden uzak bir çalışma yapmaya davet en güzeli.Tartışma vwe birbirini karalama hepimize zarar veriyor.Ama mısır şurubunu kullanan arıcıları bu guruba dahil etmiyorum.Gerçekden mısır şurubu besin olarak ve şerbet olarak sağlığa etkileri tartışılırken vede oolumsuzlukları karaciğere etkileri bilimsel yöntemlwerle açıklanırken hala arı yemi yada bal yapsın diye kullanılıyorsa PES...Gerçekden bu arıcı gurubunu tasvip etmiyorum.
Arının bu anadolunun her yerinde otlaklarda ve meralarda bahçelerin sınırlarında çit atlarında yığınla gelişen bu bitkiden yoncadan harika bal yaptığını bilmeyen arıcı yoktur.Şu zamanda yoncalr çiçekde ..Arılarda nektar akımında yoncalarda..Ayrıca Kesik Bayır balını Dünya balı yapan Anadolunun has bitkilerinden olan erazyonu önleyen GEVEĞENlerde çiçek açtılar.Geçen haftaki nektar kaynaklarını inceleme ve araştırma gezilerimde arıların geveğenlere konmaya başladığını resimleyip yayınlamıştım.
Bilmeyenlere...Gülde güzel bir nektar bitkisidir.Ancak kolayca basara olur.Bundan dolayı bilhassa ISPARTA'da ki gül bahçelerinde yapılan bilinçsiz ilaçlama arılara çok zarar veriyor.Bundan 7-8 yıl önceye kadar yaz sezonunda Isparta'ya gidiyor,güz döneminde Serik ovasında pamuk mısır ve susama iniyordum.Ama artık ispartaya gitmeuyi bıraktık.Sebebide mayısda kirazların çiçek döneminde bazı bilinçsiz bahçe sahiplerinin arılarımızı alıp bahçelerine götürmeleri yüzünden yaşadığım sorunlar orayı terk ettirdi.
Bizim yaylanın bal sezonugün dönümü dediğimiz 21 haziranla birlikte başladı...Devam etme süresi ise uzun.....Genelde nektar bakımından çok güçlü olmasada güze kadar sürer.Güz döneminde ardıç çiçekleri ile yayla sezonu sona erer.
Yaylaların kendine has özel çiçekleri vardır.Anadolunun her yaylası birbirinden güzeldir.Bu yayla yaşamı biz Türklerin hayvanvancılığa bağlı mevsimsel göç ve yaşama alışkanlığının bir parçası olarak Eerganokondan beri devam eder.
Bu yaz mevsimi olumluluğu ve olumsuzluğu beraberinde taşıyor.İş arıcıya ve arıyı yönetmeye dayanıyor.Arılar bu bahar kuraklık sıkıntısıyla stres hastalığını atlatamadılar.Bunu atlatmanın tek yolu vardı.Kuraklık dönemlerinde arıyı aç bırakmamak.Aralıklı olarak destek besin vermek.Günümüzde arıcılarda maalesef bazı para rtacirleri yüzünden ikiye bölündüler.Arıya destek besin verirsen adın şerbetçi oluyor.Vermezsen arı açlıkdan ölüyor.Bu seferde sen arıcımısın?Arı hiç açlıkdan ölürmü? yorumları...
İnsanları ve arıcıları hoş görüş yapıcı davranış ve suistimalden uzak bir çalışma yapmaya davet en güzeli.Tartışma vwe birbirini karalama hepimize zarar veriyor.Ama mısır şurubunu kullanan arıcıları bu guruba dahil etmiyorum.Gerçekden mısır şurubu besin olarak ve şerbet olarak sağlığa etkileri tartışılırken vede oolumsuzlukları karaciğere etkileri bilimsel yöntemlwerle açıklanırken hala arı yemi yada bal yapsın diye kullanılıyorsa PES...Gerçekden bu arıcı gurubunu tasvip etmiyorum.
Arının bu anadolunun her yerinde otlaklarda ve meralarda bahçelerin sınırlarında çit atlarında yığınla gelişen bu bitkiden yoncadan harika bal yaptığını bilmeyen arıcı yoktur.Şu zamanda yoncalr çiçekde ..Arılarda nektar akımında yoncalarda..Ayrıca Kesik Bayır balını Dünya balı yapan Anadolunun has bitkilerinden olan erazyonu önleyen GEVEĞENlerde çiçek açtılar.Geçen haftaki nektar kaynaklarını inceleme ve araştırma gezilerimde arıların geveğenlere konmaya başladığını resimleyip yayınlamıştım.
Bilmeyenlere...Gülde güzel bir nektar bitkisidir.Ancak kolayca basara olur.Bundan dolayı bilhassa ISPARTA'da ki gül bahçelerinde yapılan bilinçsiz ilaçlama arılara çok zarar veriyor.Bundan 7-8 yıl önceye kadar yaz sezonunda Isparta'ya gidiyor,güz döneminde Serik ovasında pamuk mısır ve susama iniyordum.Ama artık ispartaya gitmeuyi bıraktık.Sebebide mayısda kirazların çiçek döneminde bazı bilinçsiz bahçe sahiplerinin arılarımızı alıp bahçelerine götürmeleri yüzünden yaşadığım sorunlar orayı terk ettirdi.
Bir kaç yıldır bu kendime ait toprak parçası arılığım oldu.Memnunumda..Hiç olmazsa fazla masraf yapmadan nakliye derdi taşımadan çok olmasada şükür dedirtecek miktarda bal alabiliyorum.Nasip olurda çam basrası iyi olursa bir miktar arıyı buranın sezon sonunda çama götürüp sezonu tamamlarız.Artık bal sezonunu yaşıyoruz.Rüzgarsız güzel günlerle yaşamak dileğiyle.Şimdiden tüm arıcı kardeşlerimin RAMAZAN ayıda mübarek olsun.Sağlığımızın kazanılmasında çok etkili olan RAMAZAN orucunu tutmaları dileğiyle.Allah yar ve yardımcımız olsun.Tüm arıcı kardeşlerime hayırlı bereketli bir bal sezonu diliyorum.
Yorumlar