Ana içeriğe atla

HARİKA ÜRÜN PROPOLİS VE HAZIRLANIŞI




Propolis , bilindiği üzere arıların kovanlardaki çatlakları kapatmak için ya da kovan içini sterilize etmek için ağaç ve bitki özlerinden yaptıkları bir maddedir. Diğer yazılarımızda propolisin ne olduğu, nerelerde kullanıldığı ve ne tür bileşenler içerdiğini bulabilirsiniz.  Son yıllarda artık eczanelerde ve aktarlarda değişik şekillerde propolis satışı yapılmaktadır.  Genellikle hap şekline ya da sıvı hale getirilmiş propolis elde etmek mümkündür. Peki nasıl olurda yapışkan ve sert bir macun sıvı hale gelir. Aslında propolis sıvı hale gelmez,  bu sıvı propolis çözeltisidir. Peki propolis nasıl sıvı hale getirilir ?
Propolisi çözmek için çok farklı yöntemler kullanılmakla birlikte biz en kolay ve geçerli yöntemi anlatıyor olacağız. Bazı yöntemlerde ultrasonik dalgalar vererek dahi bu tür çözeltiler hazırlanabilmekle birlikte bu yöntemler techizat gerektirmektedir. Propolis su içerisinde en fazla %2-%4 oranında çözülebilir, ancak bazı durumlarda 40 derecelik suda bir kaç gün bekletilerek yapılan ancak yine yüksek oranda çözülmüş olmayan sıvılar elde edilebilir.  Gelelim en geçerli ve yapılabilir yönteme;
Çözeltiyi hazırlamak için ; saf propolis ve %70-%80 lik etil alkol’e ihtiyacımız olacak. Etil alkolün derecesi ve katılacak propolis miktarı oldukça önemlidir. Etil alkole , %10 ila %30 oranında propolis katılması istenen çözünürlük için yeterlidir.  Bu orandan daha fazla miktarda propolis katılması propolisin çözülmesini zorlaştıracaktır.
Proopolis’in toz haline getrilmesi:


Propolis önce kalın bir kalem şekline getirilir (yukarıda şekilde görüldüğü gibi). İyice sertleşmesi için dondurucuda bir kaç gün bekletilir. Kemik gibi sertleşen bu propolisi mümkünse tırtıklı bir bıçak vasıtası ile yağlı kağıda kazımak gerekir. Propolis her ne kadar donmuş da olsa kazındıktan sonra oda sıcaklığının etkisiyle yumuşayacağı ve yapışacağı için yağlı kağıt kullanılmalıdır. Propolis ne kadar küçük parçalanırsa o kadar iyi sonuç elde edilir. Propolis’i tek seferde kazımak biraz zor olabilir, çünkü dodurucudan çıkartıldıktan kısa bir süre sonra yumuşamaya bağlayacağı için kazımak güçleşecektir. Bu nedenle propolisin toz haline getirme işlemi bir kaç aşamada yapılmalıdır. 
Propolis karışımının hazırlanması;


Toz haline getirilen propolisler etil alkolun bulunduğu cam kavanoza dökülür.  Propolis tanecikleri etil alkole karışır karışmaz rengini ve özünü vermeye başlar. Bir kaç defa çalkalandığında renk değişimi daha fazla göze çarpar. Açık kahverengi ile başlayan bu renklenme kırmızıyı andıran koyu bir kahverengine dönene kadar sürer. Bu karışımı en az bir hafta , en fazla 2 hafta olacak şekilde karanlık bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde saklamak gereklidir.  Çözelti günde 2 defa çalkalanır ise daha iyi bir sonuç elde edilir.  Süre dolduğunda önce bir çay süzgeçi ile süzülerek çözeltinin posası atılır. Daha sonra ince bir tülbent ile geri kalan ince posasıda çözeltiden elenerek kullanabileceğimiz sıvı propolis elde edilmiş olacaktır. Çözeltinin ağzını açarak bir kaç gün bekletmek alkolünün biraz uçmasına yardımcı olacaktır.  Elde edilen propolis sıvısı , kapalı cam bir ambalajda ve ışık alyana bir ortamda saklanmalıdır.



Çözelti Nasıl Kullanılır;

Çözeltiyi kesinlikle su ile karıştırmadan içmemek gerekir, çünkü elde edilen çözelti oldukça yoğun ve ağır bir haldedir.  Çözeltinin alkol miktarının azaltılması için kapağı açılarak uçması sağlanabilir. Bir bardak suya 1-2 çay kaşığı kadar bir propolis çözeltisi koymak yeterli olacaktır.  Alkol oranı %1 den daha düşük olan bu sıvının tadı gerçekten çok değişik ve güzeldir. Hazırlanan bu bir bardak suyun hergün tüketilmesi önerilir. Resimdeki çay bardağında görüleceği üzere sarıya dönen bu sıvıya ışıkta bakıldığında üzerinde ince bir tabakanın oluştuğu açıkça görülebilir. İşte bu tabakanın mide, bağırsak, solunum yolundaki yaraların üzerini kapladığı ve bakterileri yok ederek iyileşmeyi sağladığı belirtilmektedir.
Hazırlanan propolis çözeltisi aynı zamanda gargara olarak da kullanılabilir. Yine bir bardak suya 1-2 çay kaşığı damlatarak 2-3 dk’lık gargara yapıldığında ağızdaki etkisi hemen hissedilecektir.
 Uyarılar ;
- Hazırlanan çözeltiden az miktarda alıp su ile karıştırılarak tüketilmelidir.
- İçeriğinde az miktarda da olsa alkol olacağı unutulmamalıdır.
- Bal ve arıcılık ürünleri direkt ilaç olmayıp hastalıklara karşı önleyici ve   tedaviyi destekleyici doğal besinlerdir.
- Burda yer alan bilgiler araştırmacılar ve bilimsel yazılardan alınarak hazırlanmıştır.
- Doktorunuza danışmadan tüketmemeniz gerektiğini hatırlatırız.



Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov