Ana içeriğe atla

HALK TAKVİMİ VE HAMSİN DÖNEMİ ARI BESLEME TEKNİK VE SİSTEMLERİ...

Önce eskiden beri büyüklerimizden duyduğumuz halk takviminin bu dönemini yayınlayarak başlayalım.Bu dönem arıcılıkta oldukça önemli bir dönem olup doğru işleri iyi zamanlama ile yaparsak başarılı olabileceğimiz asla unutulmamalıdır.


  •             ,,,,,HALK TAKVİMİ....
  • 31 Ocak...HAMSİN BAŞLADI 50 GÜN SÜRECEK..21 MARDA KADAR...
  •  5 şubat ağaç dikme zamanının başlaması...
  • 20 şubat-1.cemre havaya-ateş topu.
  • 23 şubat rüzgarlı fırtına
  • 27 şubat 2.cemre suya
  • 28  şubat leyleklerin gelişi...
  •  2 mart soğukların kırılması
  •  5 mart soğukların azalması.
  •  6 mart 3.cemre toprağa.
  •  7 mart ağaçlara su yürüme zamanı...
  •  9 mart bağ budama ve kalem aşı zamanı...
  • 11 mart Beldül acuz-koca karı soğukları.
  • 15 mart kırlangıçların gelme zamanı
  • 17 mart  Beldül acuz-koca karı soğuklarının sonu
  • 18 mart kırlangıç fırtınası
  • 20 mart HAMSİNİN 50. VE SON GÜNÜ...SOĞUKLARIN SONU...



















                                                                                   

                  Son zamanlarda artık yanlış olmasına rağmen kolay uygulama tekniğinden dolayı bu kek sistemi arıcılık da bir sektöre dönüşmüş olup, nerdeyse olmazsa olmazlar içine girmiştir.Kek şöyle yapılır...İçine şu kadar bal konulur...Vitamin....Diğer katkı maddeleri....hepsi fasarya...İyi bir arıcı arısına güz sonu iyi bakıp balı yetersiz olanların stoğunu desteklerse,destek şurubu ile stok balı güçlendirirse sorun kalmaz...Diğer bir önemli kavram,Kapalı balı arı açıp yemede zorluk çekecektir.Daima açık bal stoğu önemlidir.Kapalı bal arıya baharda yavruya dönüşürken gerekli olan stok besindir.Bu bilgilerle yola çıkarsak arıya sadece bal gerekir.Kış günlerinde arı az uçuş yaptığı için tüketimi de az olur.Havanın güzel günlerinde bal stoğu gözden geçirilip koyu şurup  verilmesi tavsiye edilir.Kek tembel arıcı işidir.Arı seviyor,arıyı çok geliştiriyor..şunlar bunlar hikaye...Kek alıncaya kadar hazır arı yemi verirsen arı yerinde tabiri caizse kovanıyla zıplar.Demek ki arıya besleme tekniği olarak sadece şurup yeterlidir.Bu şurubun kıvamı biraz koyu olmalıdır.Ayrıca şurup arıcı tarafından yapılırsa kaynatılıp ılık hale getirilen su tercih edilmelidir.Soğuk su ile yapılan şurup hiç önerilmeyip,ayrıca çok yarayışlı da değildir.Baharla birlikte arılar yavaşdan yavruya geçtiler.Bu günlerde ılık ve güneşli günlerde arılar kontrol edilip  şurup takviyesi de yapılmalıdır.
                Bilinmeledir ki arıcılık da  zamanlama çok önemlidir.Bu bakımdan arıları iyi kontrolden geçirip,şuruplayalım.Erken Baharda verilen bu şuruba destekleme yada teşvik denir.Yani yavruya  yönlendirme...
                 Sağlıklı güçlü kolonilere kavuşmanız dileğiyle.....



                                                                                   

                                                                         BAHAR GELİYOR ARICILAR...
   
                                                                             
                         
                                   
                                             
                           

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov