Ana içeriğe atla

17 Mart Menemen Çam Balı Konferansı

Arıcı 07-ANTALYA
17 Mart Çam balını onore-yada tescilleme amacıyla düzenlenen 3 yıl boyunca devam edecek bir dizi bilimsel araştırma ve çam balı özelliklerini ortaya çıkaracak olan komisyonun Birlik ayağını temsilen bu konferansa katılma şansını yakaladım.Öncelikle
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı sayın Ziya ŞAHİN beyefendiyi tebrik ediyorum.Her yıl  mağdur olan çam balı arıcılarını ve çam balını yerlerde süründürmek den kurtarmak için yıllardır yaptığı bu mücadelesini takdire şayan buluyorum.Keşke biz arıcılar hele çam balında üretim yapan arıcılarda onunla birlik de mücadele etse yada desteğini hissettirse çam balının yerlerde sürünen bu fiyatını ve C 4 olayını aşmada yardımcı olacaklardır diye düşünüyorum.Yıllardır kendi ayağımıza kurşun sıkan binlerce meslek dalı gibi arıcıları da bu hale getirdik.Çünkü:Kendi aramızda yıllardır yaptığımız yersiz rekabet çamur atma yanlış ilaç antibiyotik kullanımı sahte balların önüne geçti maalesef.Sanki gerçek doğal bal kötü özürlü de sahte nerdeyse tabiri caizse temiz...3 yıl boyunca değişik çam balı bölgelerine birliklerce sağlanacak 6 şar kovan arı yerleştirilerek bu ballar Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünün değerli arıcıları tarafından Başta Üzeyir KARACA beyefendi olmak üzere dikkatlice takip edilerek elde edilen doğal çam balı hasat edilerek teknik verileri incelenip çam balımızın temel yapı özellikleri ortaya çıkarılarak tescillenecektir.Dünya Çam Balı potansiyelinin %92 si Türkiye'de, %7side Yunanistanda üretilmektedir.Böyle bir kaynağın kıymetini bilerek gereğini yapacağımızı umuyorum.
Bu resimlere konu olan arılık Ege tarımsal araştırma Entitüsünün Menemendeki kurum içindeki arıları.Kovan dış yüzeyi bezir yağı ile korunmaya alınmış,tabanlarda plastik polenlikli tabanlar kullanılmakta.Arıların sakinliği güzel.Kullanılan arı cinside Üzeyir Beyin İfadesine göre ege Anadolu arısı...
Bir kaç kovan açılarak incelendi.Kovanlar sakin ve huyluydu.Hırçın değillerdi.Hava rüzgarlı ve soğuk olmasıa rağmen sakinliklerini iyi bulduğumu belirtmeliyim.Arıcılık Şubesinin sorumlu müdürü Üzeyir Karaca bey,anaları kendilerinin ürettiklerini ifede ederek,eşek adasındada damızlık ana arı ürettiklerini belirtti.
17 Mart Menemen çam balı çalıştayı iki konuyla bana ilgi kaynağı oldu.Muğla Birlik Başkanı Ziya ŞAHİN beyin balını koruma ve değer katma çabası-diğeride Ege Tarımsal Araştırmanın arılığı...Bu tür bilimsel çalışmalarımız arılarımıza arıcılarımıza ve bal pazarına çok değer katacaktır.Tabi bir negatifi vurgulayarak...Kendini öne çıkarmaya çalışan araştırmacıların egosunu yenerek,Kadriye SORGUN  hanımefendinin  bilgili sakin örnek destek veren çabaları...İşte böyle bir çam balı konferansıyla sezona başladık...Arıcılarımızında kalıntıdan uzak arı yem ve destek ürünleri kullanıp sağlıklı arılar yetiştirmesi en büyük beklentimiz..Saygıyla....

Yorumlar

ÇAYLI dedi ki…
tüm emegi gecenlere teşekkürler
Besim ERÇAKIR dedi ki…
Tüm emeği geçenleri kutluyor ve Ziya Şahin beyefendinin çabalarını takdirle karşılıyorum herkese başarılar.

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov