Bu Blogda Ara

GOOGLE SAYAÇ-ziyaretçiler...

ANTALYA HAVA DURUMU

ANTALYA ANTALYA HAVA DURUMU ARICI 07 HAYIRLI MEVSİMLER DİLER.

Google+ Badge

Translate

31 Temmuz 2015 Cuma

BU YILIN STRESLERİ ve EYYAMBAHUR

Arıcı 07-ANTALYA
 Arılarda mevsimsel olumsuzluklar had safhada.Bunların başında bölme kovanlarda ve diğerlerinde görülen ana kayıpları var.Bu yıl arılar değişik olumsuzluk kaynakları sebebiyle çok ana arı kaybediyor.Bilhassa yeni bölmelerde ana arı kazandıramadığım kovan oranı %15 lerde...Çok yüksek bir rakam.Hlbuki benim için kovanın anasını değiştirmek,bölme ile ana arı üretmek oyuncak gibiydi..:Toplama çıtalarla kovanı oluşturur,biraz şurup verip ana arı yüsüğünü takıp ana çıkartmak...Kolaydı...Ama bu yıl....Aksiliklerden mi...Mevsimsel mi anlamadım !Hafta içi böleli 45 gün  olan hala ana arıyı bir kaç kez çıkartmasına rağmen  sahiplenip koruyamayan 10 kadar kovanı traşlamak zorunda kaldım.Akşam üstü 19.30 gibi bu kovanların peteklerini alıp katlı kovanlara verdim.Katsız dolu kovanlardandanda yeni bölmelerle kovanlara çıtalı arı verdim.Bakalım sorunları aşabilecekmiyiz...

Bu arada hiçde hoşuma gitmeyen başka bir durumla karşılaştım...Katlı  veya dolu kovanlarda ana arının olmaması...Arı ana arıyı bir şekilde kaybetmiş.Ama ana çıkartmak içinde çabası yok.Ne ana arı yüsüğü oluşturmuş,nede meme...Yok....Yavruda kalmamış,yumurtada..Çıtaları ballamış.Ama artık işçi mevcudu hızla düşüşe geçmiş kovanlar....Bu şekilde 3-4 tane kovanı tesbit ettim.Yavrulu  yumurtalı çıtalarla destekledim.Ana arı yüsüğü taktım.Bakalım sonucu göreceğiz.Bu yıl çiftleşme uçuşu sonucu ana kaybı yüksek.Ayrıca çiftleşme sonrası ana arının yumurta atıncaya geçirdiği dönem de çok uzun.2-3 haftayı buluyor.Geçen yıl anormallikleri yaşamıştım.Yüsükden çıkan ana arılar 3-4 günde çiftleşiyorlar vede 2-3 gün sonrada yumurtaya geçiyordu...Ana arı bir haftada kovanda göreve başlıyordu.Bu yıl bu dönem 3 hafta hatda 4 hafta gibi duruyor..
Yarın Eyyambahur başlıyor.1-8 Ağustos arası eyyambahur..Yani mevsimsel sıcakların zirvesi.Ayrıca yayla ballarınının olgunlaşma dönemi...Çünkü arı olgunlaşmayan balı sırlamaz.Sırlaması için baldaki fazla suyu buharlaştırıp olgunlaştırabilmeli.Çoğu arıcımız kovandaki petekler balla dolunca hemen hasada geçiyor.Balın olgunlaşmasına pek bakan olmuyor.Bu da arıcıya zarar veriyor.
Bu yılın arıcılık stresleri yüksek...Çok değişken hava şartları..Düşük ısıda bitkinin nektar vermemesi.Şimdide yüksek ısı..Nektarı kesmesi..En uygun nektar akış ısısı 22 ile 30 arası...Bunun altı ve üstü olumsuzluklar gibi duruyor...
Sezon finali çam basrası...Hayırlısıyla diyelim...
Yorum Gönder