Bu Blogda Ara

GOOGLE SAYAÇ-ziyaretçiler...

ANTALYA HAVA DURUMU

ANTALYA ANTALYA HAVA DURUMU ARICI 07 HAYIRLI MEVSİMLER DİLER.

Google+ Badge

Translate

4 Eylül 2015 Cuma

ÇAM KOŞNİLİ

  1.                           Çam koşnili henüz Akdeniz bölgesinde faaliyetine tam geçemedi.Hava çok sıcak...Böceğin faaliyetini engelliyor.Genelde de bölgemiz ve muğla civarı koşnilin salgı yapması eylül sonu gibi aktif olmakta.Bundan dolayıda çama giden arıcıların kovanları ya çok zayıflamakda,yada  iyi yöneltilmezse sönmektedir.Bu bakımdan çam balına gidecek arıcı kovanına çam koşnili başlayana kadar destek vererek yavruda kalmasını,kovanın güçlü durmasını sağlamalıdır.
  2. Çam koşnili,yada basra böceği bölgemizin böceğidir.Bu böceğin gelişimi ve yaygınlaştırılması için yunanistan büyük projeler yürütmekte,iflasda olmasına rağmen büyük kaynaklar ayırmaktadır.Çünkü:Dünya koşnil balının %90 ı Türkiye % 10 uda Yunanistan tarafından üretilir.Bu böcek sonbaharın nemli çiğsi yağan dönemlerini çok sever.Bu dönemde iyi yayılır.Buna mukabil,erken ilkbaharda mart ve nisan başındada zaman zaman koşnil ortaya çıkar.Ülkemizin bu koşnile sahip çıkarak yaygınlaştırma çalışması yapması bir elzemdir.Tüm arıcılar e devlet Bimer servisini kullanarak çam koşnilinin tüm ülkeye yaygınlaştırılması ve bal üretiminin artırılması için devletden istekde bulunmalıdır.Ben bugün bunu gerçekleştirdim.Sıra sizlerde.Haydi çam koşnilini yaşayabileceği tüm bölgelere yayarak ülkemizin bal verimini artırmalıyız.•
  3.        Türkiye ve Yunanistan’da yaşamaktadır. • Ülkemizde Muğla, Çanakkale, İzmir, Antalya, Balıkesir, Denizli, Milas, Bergama, Edremit’te çam koşnil bölgeleri bulunur.. • Kızılçam, Sarıçam ve fıstıkçamında faaliyet göstermektedirler.
  4. Biyolojisi • Dişi böcek Mayıs ayında, salgıladığı mumlu madde ile kesemsi bir yuva yapar. • Yuvaya 200-300 adet yumurta koyar. • Dişiler yumurta koyduktan sonra ölürler. • 6-7 hafta sonra yumurtalar açılarak yavrular çıkar.
  5. Biyolojisi • Genç larvalar ağaç dallarına yerleşirler ve beslenmelerini sürdürürler. • Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında salgı yaparlar. • Kışı salgıladıkları mum altında geçirirler. • Yılda bir kez döllenirler.
  6. Çam Balı Üretimi • Çam Pamuklu Koşnili %20 protein ve %80 karbonhidrat içeren bitki özsuyunu delici-emici yapıdaki ağzıyla emer. • Fazla karbonhidratı dışkı olarak atar. • Bal arıları bu artıkları toplayarak bal haline getirir ve petek gözüne depolarlar.
  7. Çam Balının Özellikleri • İçerisinde polen bulunmaz. • Uzun süre kristalleşmez. • Kolay pazarlanmaktadır. • Koyu siyah renktedirler. • Bir miktar çam balı suda eritilip üzerine saf alkol damlatılırsa yumurta akı kıvamında tortu oluşur. • Dekstrin içeriği yüksek olduğu için kış besini olarak kovanda bırakılmaz.




Arıcı 07-ANTALYA
Yorum Gönder