Ana içeriğe atla

EKOLOJİK ARICILIK


Saf arı ürünlerini doğal olarak üretmenin üç temel etkeni vardır.Bunlar;Arılık çevresi,tarımsal alanlar,iş sahaları...Arıcılıkda ve arı ürünleri üretiminde;yabancı maddeler,glikoz ve tatlandırıcılar,bilinçsiz antibiyotik kullanımı,sülfonamit ve kemoterapik ilaçlar  kalıntıya sebeb olmaktadır. Uzun zaman içerisinde planlı çalışmalarla arıcılık sahaları ayrılarak bu sahalarda kimyasallardan uzak temiz su kaynaklarıyla insanlara kaliteli ve sağlıklı arı ürünlerini üretmeyi planlama bir devlet politikası haline gelmek zorundadır.Bilhassa arıların toplu ölmesine sebeb olan mikroorganizmalar ''Nosema gibi'' temiz su ve çevrelerle önlenebilmektedir.Bilinçsiz antibiyotik kullanımı sadece arıcılıkda değil,tüm hayvansal ürünlerde etde sütde,yoğurtda insan sağlığını ve bağışıklık sistemini tehdit eder hale gelmiştir.Arı hastalıklarından yavru çürüklüğü Aristo zamanında da vardı ve arıcılar tarafından bilinmekteydi.Ancak antibiyotiklerin insan ve hayvan sağlığında kullanıma başlamasından sonra hızla arıcılıkdada antibiyotik kullanımı yaygınlaştı,tehlikeli bir hale geldi.Günümüzde ise gizli algılanamaz antibiyotik türlerinin gelişmeye başlaması ayrı bir tehditkar unsur olarak durmaktadır. Bundan dolayı hayvan sağlığında arıcılıkda kullanılacak Antibiyotik ve kimyasallar et,süt,bal ve arı ürünleriyle ve hayvansal gıdaların üretiminene etki etki eetmiyecek şekilde veteriner hekim denetiminde yada eğitilmiş üreticilerin kontrolü altında yapılmalıdır.
Bitkilerde haşerelere karşı kullanılan ilaçlarda bitki çiçeklerrinden arılarla kovanlara taşınmakda ballarımızda kalıntıya ve k,imyasalların bulaşmasına sebeb olmaktadır.Motorlu taşıtlardan çıkan ekzos gazlarındaki atık maddelerde yollar çevresindeki bitkilerden ve çiçeklerden hayvanlara vede arı ürünlerine geçerek pestisit etkisi yapmaktadır.Bu pestizitler değişik kimyasal maddelerdir.
Arıcılıkda Sobaharda ve ilkbahar aylarında kullanılan kimyasallar peteklerde kimyasal kalıntıya ve pestisit etkisine sebeb olmaktadır.Bunu şu örnekle daha kolay anlatmak mümkündür.Avrupada bal ve arı ürünleri sürekli inceleme ve kalıntıya karşı kontrol altında tutulmaya çalışılır.Bu çalışmalarda bal ve arı ürünlerindeki kurşun miktarı polende yer alan kurşundan 52 kat fazladır.Çünkü;Çiçek açınca poleni arılarca toplandığı için çiçeğe ve polene doğal ortamda kurşun ve kimyasal bulaşma oranı çok düşüktür.Bunun sebebi kısa zamandır.Balda ve diğer arı ürünlerindeki kirliliğin temel sebeblerinden bir ayağıda biz arıcılarız.Bu bakımdan doğal ürünler ürtmek temiz bal üretmek aslında çokda zor olmasa gerek.Kovanlar havalandırılmalı olursa arılarda bir çok hastalık olmayacaktır.Temiz hava ve oksijen mikropları öldürür.Hatırlayın...Geçmişde yaralı bölgeye oksijenli su sürülürdü... .                                   Sağlıklı arıcılık yapabilmek için şu temel özelliklere dikkat etmeliyiz;1- Arılığın bulunduğu 3 km lik dairesel alanda yerleşim bölgesi,fabrika ve kirlilik yaratan sanayi ve endüstriyel sistemler olmamalıdır.2-Bu alanda yer alan tarımsal arazilerde yasaklı maddeler içere her türlü kimyasal ilaçlar kullanılmamalıdır.3-Arılık yakınında 3 km lik alanın dışında bile olsa akarsu ve su kaynaklarını kirleten kimyasal atık çıkaran tesisler yer almamalıdır.4-Arı kovanlarında ve arıcılık malzemelerinde boya ve sentetik maddeler kullanımından uzak durulmalıdır.Bilhassa kovanlarda sentetik kimyasallar kullanılmamalıdır.5-Arılık bölgesine yakın ortamda büyük otoyollar olmamalıdır.Unutmayınki ekzos gazları rüzgarla kolayca çevreye yayılır. 6-Arıcık malzemelerinde kullanılan plastik maddeler gıda sağlığında kullanılacak hijjenik özellikleri taşır konumda olmalıdır.7-Arıcıkda yapılan arılık çalışmaları kullanılan her türlü doğal ilaçlar ve asitler günlüğe kaydedilerek kullanım zamanı bilinmelidir.8-Arıcılıkda kullanılabilecek dezenfekte ürünlerde şunlar olmalıdır...Su,Sabun,kireç,Soda,doğal otlar ve uçucu yağlar,sitrik ve asetik asit,alkol ve toz karbonat. 9-Arı kolonilerinin sık sık bakım ve temizliği yapılmalıdır.Bunun için dezenfekte maddeler kullanılmalıdır.Bu dezenfeksiyon maddeler satın alınabilir,yada karbonat ile suyun karıştırılması ile yapılabilir.10-Arılara besleme zamanlarında verilecek ek gıdalar doğal şekerden üretilmiş olmalıdır.Tatlandırıcılar ve buna benzer kimyasal yollarla üretilmiş maddeler asla kullanılmamalıdır.11-Hastalıklardan korunma için kimyasallar arılıkda kullanılmamalıdır.Gerekiyorsa arıcının arılıkdan en az 3,5 km uzaklıkda revir görevi yapabilen hasta kovanların bulunduğu arılığı olmalı,hastalıklı koloniler hemen arılıkdan çıkarılmalıdır.Ayrıca arılık şu özell,ikleride tşımalı ve bu özellikde olmalıdır.
                      1-Arılıkda sigara içilmemeli,arıcıda sigara içmemelidir.Ayrıca arı beslemesi yapmak gerekiyorsa günün geç vaktinde yağmacılık olmayacak zaman seçilmelidir.
2-Kış dönemi yapılan kek beslemesi arının sindirim sistemini kurutmakta su ihtiyacını artırmaktadır.Bu durum bilinmeli ve kek verilirken göz ardı edilmemelidir.3-Arılıkda sık ve düzenli tüm kovanlar daima 15 gün aralıkla sıkı şekilde çekkap a alınarak hastalık kontrolü yapılmalıdır. 4-Arının yavru kombinazonu kontrol altında tutulmalı ve yavru çürüğüne karşı çok dikkatli olunmalıdır. 5-Damızlık kolonilerin bakım ve korunması besin durumu her zaman gözlem altında bulundurulmalıdır.Unutulmamalıdır ki kaliteli arıcılık iyi anaç ana arılarla yapılır.
Değerli arıcılar işimiz sadece arıcılık değil.Bu ülke ve bu dünyadan aldığımız nefesden ürettiğimiz atıkdan her işden sorumluyuz.Doğal çevreyi ülkemizi dağları bayırları,akarsuları denizleri korumakda bunu için çaba gösterme görevimiz.Devlet biziz.Millet hepimiziz.Dünyanın çevremizin ülkemizin ekolojisini koruyalım.Kimyasallardan kaçınalım.Kendi sağlığımız içinde hayvanlar ve bitkiler içinde kimyasal kullanırken gerekli bilgileri araştıralım,öğrenelim.
Ülkemizin Tarım kuruluşlarıda ekolojik yapımızı korumak için seferber olmalı..İl ve ilçe Tarım Müdürlükleri gerekli desteği üreticiye vermeli.Eğitmeli...Kendisini eğitmeli,geliştirmeli.Üreticilerle konferanslar yapmalı.Katılım zorunluluğu getirmeli...
Ekolojik tarım ve ekolojik hayvancılık ana ve temel hedefimiz olmalı...Varsın elma kurtlu olsun.Marulun yaprağı hafif delik sararmış olsun..Ama besinlerimiz doğal kalsın...Sağlıklı günler,sağlıklı ürünler tüketmek dileğiyle...
Arıcı 07-ANTALYA



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov