Ana içeriğe atla

ARILAR NEDEN HIRÇINLAŞIR?

Arıcı 07-ANTALYA
 Arılarda diğer canlılar gibi gayet sakin ve uysal canlılardır.Onları huzursuz eden etkenler hırçınlaşmalarına sebeb olurlar.Arıların belli başlı düşmanları olan kirpi keler gibi canlılar onları yerler.Düşmanlarından korunamayan kovanlarda hırçınlaşır.Arılar açlıkdan sudan çok etkilenen canlılardır.Bu bakımdan yeterince nektar gelmeyen zamanlarda şerbet verilirse sakinleşeceklerdir.Ayrıca her arılıkda damlama tipi bir suluk bulunmalıdır.Su kazanı güneş ısısından etkilenmeyecek şekilde dizayn edilmelidir.Yada gölgelendirilerek suyun ısınıp yosunlaşmasının önüne geçilmelidir.Bu bakımdan her arılığı su sistemi mutlak konulmalıdır.Ayrıca sıcaklarda arıyı strese sokar.Kovan kapaklarının galvanizli saçları ısınmayı artırmaktadır.Bundan dolayı kapak içine strosfor konulmalıdır.
Arıları strese sokan bütün faktörler hırçınlaşmasına sebeb olur.Bu bakımdan arılığın mekanı iyi seçilmelidir.Bilhassa yaban hayatından gelecek tehlikelere karşı iyi korunma sağlanmalıdır.Nektar akışı polen akışı gözlemlenmelidir.Arılık gürültü ortamından uzak olmalıdır.Bunun yanında kovanlar bölgenin rüzgar akışına göre uygun yerleştirilmelidir.Rüzgarlı bölgelerde uçuşda zorlanan arı stresli olacaktır.Yazıyı şöyle toparlayalım.Arı stresi;Yaban  hayvanlarından kaynaklı etkenler,Arılık knumundan etkili etkenler ve su nektar ve polen sıkıntyısından kaynaklanan etkenler olarak toparlamak mümkündür.
Bal mevsiminde de nektar akışı yoksa arılık ya daha uygun ortama taşınmalı yada şerbetle desteklenerek stresi aşılmalıdır.Ama en baskın stres sebebi yabani hayvan olan kirpi,kertenkele bu gibi etkenler arıların hırçınlaşmasına sebeb olurlar. Bilhassa domuzlarda geceleri arılık çevresine bazen kovanlara  sürtünerek,devirerek  arıları hırçınlaşmasına sebeb olurlar.Domuzlardan korunmak için bir beze az miktarda mazot bulaştırıp arılığa 40-50 metre mesafedekibir ağaca çalıya bağlayın.Kokusuna domuz ve kokudan etkilenen yabani hayvan gelmez.Arılarda bu sebebler dışında  hırçınlık devam ediyorsa yaktığınız körüğün içine bir miktar çam reçinesi koyun.Her kovana 3-10 arası arı yoğunluğuna göre duman verin.Bu tütsü vermeyi 3 gün ara ile 4-5 kez deneyin.Tütsüyle dumana maruz kalan arı yangın paniği ile bala saldırıp bal yiyecektir.Yediği bal onu güçlendirip sakinleştirecek ana arınında aktivitesini artıracaktır.
Bu konudaki gözlem ve çalışmalarımız ilerki zmanda daha geniş olarak bir makale ile yayınlanacaktır.İyi çalışmalar hayırlı sezonlar dilerim.
Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov