Bu Blogda Ara

GOOGLE SAYAÇ-ziyaretçiler...

ANTALYA HAVA DURUMU

ANTALYA ANTALYA HAVA DURUMU ARICI 07 HAYIRLI MEVSİMLER DİLER.

Google+ Badge

Translate

29 Haziran 2016 Çarşamba

ARILAR NEDEN HIRÇINLAŞIR?

Arıcı 07-ANTALYA
 Arılarda diğer canlılar gibi gayet sakin ve uysal canlılardır.Onları huzursuz eden etkenler hırçınlaşmalarına sebeb olurlar.Arıların belli başlı düşmanları olan kirpi keler gibi canlılar onları yerler.Düşmanlarından korunamayan kovanlarda hırçınlaşır.Arılar açlıkdan sudan çok etkilenen canlılardır.Bu bakımdan yeterince nektar gelmeyen zamanlarda şerbet verilirse sakinleşeceklerdir.Ayrıca her arılıkda damlama tipi bir suluk bulunmalıdır.Su kazanı güneş ısısından etkilenmeyecek şekilde dizayn edilmelidir.Yada gölgelendirilerek suyun ısınıp yosunlaşmasının önüne geçilmelidir.Bu bakımdan her arılığı su sistemi mutlak konulmalıdır.Ayrıca sıcaklarda arıyı strese sokar.Kovan kapaklarının galvanizli saçları ısınmayı artırmaktadır.Bundan dolayı kapak içine strosfor konulmalıdır.
Arıları strese sokan bütün faktörler hırçınlaşmasına sebeb olur.Bu bakımdan arılığın mekanı iyi seçilmelidir.Bilhassa yaban hayatından gelecek tehlikelere karşı iyi korunma sağlanmalıdır.Nektar akışı polen akışı gözlemlenmelidir.Arılık gürültü ortamından uzak olmalıdır.Bunun yanında kovanlar bölgenin rüzgar akışına göre uygun yerleştirilmelidir.Rüzgarlı bölgelerde uçuşda zorlanan arı stresli olacaktır.Yazıyı şöyle toparlayalım.Arı stresi;Yaban  hayvanlarından kaynaklı etkenler,Arılık knumundan etkili etkenler ve su nektar ve polen sıkıntyısından kaynaklanan etkenler olarak toparlamak mümkündür.
Bal mevsiminde de nektar akışı yoksa arılık ya daha uygun ortama taşınmalı yada şerbetle desteklenerek stresi aşılmalıdır.Ama en baskın stres sebebi yabani hayvan olan kirpi,kertenkele bu gibi etkenler arıların hırçınlaşmasına sebeb olurlar. Bilhassa domuzlarda geceleri arılık çevresine bazen kovanlara  sürtünerek,devirerek  arıları hırçınlaşmasına sebeb olurlar.Domuzlardan korunmak için bir beze az miktarda mazot bulaştırıp arılığa 40-50 metre mesafedekibir ağaca çalıya bağlayın.Kokusuna domuz ve kokudan etkilenen yabani hayvan gelmez.Arılarda bu sebebler dışında  hırçınlık devam ediyorsa yaktığınız körüğün içine bir miktar çam reçinesi koyun.Her kovana 3-10 arası arı yoğunluğuna göre duman verin.Bu tütsü vermeyi 3 gün ara ile 4-5 kez deneyin.Tütsüyle dumana maruz kalan arı yangın paniği ile bala saldırıp bal yiyecektir.Yediği bal onu güçlendirip sakinleştirecek ana arınında aktivitesini artıracaktır.
Bu konudaki gözlem ve çalışmalarımız ilerki zmanda daha geniş olarak bir makale ile yayınlanacaktır.İyi çalışmalar hayırlı sezonlar dilerim.
Arıcı 07-ANTALYA

Yorum Gönder