Arıcı 07-ANTALYA
Kullanılacak ana arı cinsi arıcının çalışma sahasına bağlı olacaktır.Çünkü:Ana arılar özelliklerine göre beceri verimlilik ve hastalıklara karşı direnç kazanırlar.Başta hastalıklara karşı dirençli ve güçlü kolonilere sahip olayım dersek;Anadolu arıları ve Akdeniz arı cinslerinden italyan ırkı ön plana çıkar.Çünkü bu arılar ılıman iklim kuşağında kolay mikrobik ve virüs türü hastalıkları kolay kaptıklarından biraz daha dirençlidir.Bilhassa nosemaya ve varovaya karşı en dirençli ırklar italyan arısıyla anadolu arısıdır.Muğla arısı varovaya en fazla direnç gösteren bir ırk olarak ön plana çıkar.Muğla arısının bu özelliği son dönemde bilimsel varovaya direnç konusunda geliştirilme özelliği olan bir arı olarak çalışılan bir ırktır.Ayrıca bal özellikleri dikkate alınırsa,çam balı için en uygun ırk muğla cinsidir.Erken bahar balları üretiminde kışdan çabuk ve hızlı çıkan italyan ve anadolu arısı ön plana çıkacaktır.Çünkü Sandal balı ve turunçgil balı erken bahar ballarındandır.
Çiçek balları üretiminde ırkın önemi pek yoktur.Ancak petekli bal üretimine çalışan arıcılar biraz daha farklı ırklara yönelmelidir.Petek balı için öne çıkan arı cinsleri karniyol ve bekfast türü arılardır.Bu iki arı cinside düzgün petek sırlama özelliği ile dikkat çeker.Ancak balı değerli olan ve süzme yapılarak verim alınan kestane balı gibi nektar akışlarında karniyol biraz daha avantajlıdır.Ayçiçeği balı üretiminde yine Anadolu ırkı arılar ön plana çıkar.Anadolu arısının trakya ırkı ayçiçeği balı üretiminde rakipsizdir.Kafkas ırkı ise hızlı bahar gelişimi olan ve dil uzunluğu biraz daha fazla olan bir cins arıdır.Ancak kafkasın erken kış adaptasyonu güz ballarına çalışmayı zorlaştırır.
İşte arıcılar arıların irkına çalışma sahalarınız ve özellikleriyle dikkate almalısınız.Sonuçda değişik ırklarla çalışmak mümkündür.Sizlerde özelliklerine göre tercih yaparak ana arılarınızı üretin.
Yorumlar