Ana içeriğe atla

NOSEMA MÜCADELESİNDEKİ ÇALIŞMALARIM (Ali KOCA)

Son Yıllarda Kovanlarda görülen Nosema “serana” ve Nosema “Apis”, “bağırsak parazit enfeksiyonları”Hakkındaki çalışmamız.
Nosema “serana” Kısa Tarihçesi.
1994 Yılın da Çin'de Asya Arısında Nosema “serana” hastalığı ilk kez tespit edildi.
1996 Yılın da aynı Hastalık Avrupa Bal Arısı “Apis mellifera” bulundu.
Hastalığın Dünyaya Çin’den gelen kirlenmiş polen ve arı sütü ve diğer Arı ürünlerinin gelişiyle yayıldığı düşünülüyor.
Hastalık çok hızlı yayılarak 2004 Yılında İspanya 3000 numune incelenmesi sonucunda % 90 pozitif olduğu saptandı.
2006 Yılı Fransa, Almanya, Danimarka, Yunanistan, İtalya, Sırbistan, Bulgaristan ve Romanya da Nosema “serana” görüldü. Türkiye de gezginci Arıcılık, Arı keki, yerli yabancı Arı transferi ve diğer Arı ürünleri sebebiyle çok yaygınlaşmıştır.
Nosema “serana” Kovanlardaki Etkileri.
Nosema “serana” Kovanlardaki ergin arıların yaşam sürecini etkileyen bir hastalıktır, ve Nosema “Apis” gibi belirti göstermez, güvenilir tanı laboratuvarlarda yapılabilir.
Bu Hastalık kovanlarda yüksek düzeye ulaştığında Ergin Arıların yaşam sürecini kısaltarak yaklaşık olarak 21 günden 8 güne kadar düşürür Bal ve polen veriminin yanı sıra genç arıların süt ve mum üretimini azaltır, Ana arıyı olumsuz etkiler dolaylı olarak verim kaybına ve ilerleyen dönemlerde kovan kayıplarına sebep olur. Son yıllarda yaşanan yüksek verim kaybının ve kovan çöküş sendromunun sebebinin başta Nosema “serana”ve Varroa ya bağlanmaktadır.
Bu Hastalıkla ilgili Sinop'ta yaptığımız Araştırma ve Çalışmalar 2014-2016 Yılları arsında yapılmıştır. Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Arı Hastalıkları Laboratuvarı Uzman Veteriner Hekim Mitat KURT’un ve Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali KOCA’nın Ortak Araştırma ve Çalışması sonucunda Nosema “serana” ve Nosema “Apis”, “bağırsak parazit enfeksiyonları” Tedavisinde yaptığımız araştırmalara göre en etkili Doğal ve ekonomik yöntemin “Kekik yağı” TİMOL olduğu görülmüş ve hastalıklı kovanlarda yaptığımız 3x3 uygulamada Nosema “serana” parazitinin en düşük seviyeye indiği bazı kovanlarda tamamen sıfırlandığı görülmüştür.Uygulama yapılan kovanlarda 2016 Yılı Bal veriminin %30 oranda arttığı gözlenmiştir.
Bu konu hakkında Bilgi almak isteyen Sinoplu Arıcılar Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali KOCA ile irtibat kurabilirler .0532 473 22 20
NOT: Nosema “serana” Hastalığı tedavisi ile ilgili son zamanlarda bazı bölgelerde yapılan doğal kekiğin toplanması ve suda kaynatılarak elde edilen suyun şerbete katılarak kovanlara verilmesi uygulamasından farklı bir çalışmadır.
Timol Hazırlanışı
Şeker/Su 1-1 oranında hazırlanmış soğutulmuş şerbete TİMOL ilave edilir şerbet karıştırılır Kovanların gücü oranında hızlı tüketeceği miktarda 0,500 Lt veya 1 Lt verilir 7 gün arayla 3-4 kez tekrarlanır. Bir Ayda (21-28 gün) kovana 3-4 lt verilmelidir. Her yıl ilkbahar ve son baharda Yağmacılık olmadığı dönemlerde hava sıcaklığının 14-26 derece olduğunda uygulama yapılır. Kovanlarda hastalık olsun olmasın 5 ila 10 Yıl ilkbahar ve sonbaharda uygulama düzenli yapılmalıdır. Kovanların ilk ilaçlanma öncesi Kovan ve diğer arıcılık malzemelerinin dezenfekte edilmesi tavsiye edilir. Timol başarı oranı oluşan çevre şartlarına bağlı olarak %68 ila %98 oranında değişmektedir ve her uygulamada hastalık sporlarının sayısı azalmaktadır.
50 cc Timol ile 250-300 kovana 1 defa uygulama yapılabilir. (4 uygulama 62-75 kovana yeter)
20 cc Timol ile 100-120 kovana 1 defa uygulama yapılabilir. (4 uygulama 25-30 kovana yeter)
50 cclik Timol 185 kg Şeker 1-1 oranında hazırlanan şerbet 300 kovana yeter. Kovan başı maliyet İlk Bahar ve Sonbahar 4+4 uygulamanın toplamı 1,20 krş dur.
Kristal Timolu kendiniz temin etmeniz ve çözeltiyi hazırlamanız durumunda maliyet çok daha düşüktür.
Nosema “serana” Hastalığı tedavisinde Antibiyotikli ilaçların Yıllık kovan başı maliyeti 2015 fiyatlarına göre 20.00 tl dir. Antibiyotik kullanmak ülkemizde yasak ve sağlıksız üretim yapmamıza sebep olur. Timol Bal ve bal mumunda kalıntı bırakmaz.
Bu çözeltiyi kendileri hazırlamak isteyen Arıcılarımıza yardımcı olurum.. Çözeltiyi yapamam zamanım yok diyen veya denemek isteyen Arıcı arkadaşlar için elimde hazır yapılmış bir miktar çözelti bulunmaktadır.Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali KOCA irtibat 0532 473 22 20

Daha fazla ifade gös



Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov