Bugün Tagem tarafından yürütülen Çam balının yapısı ve analiz sonuçları ile ilgili çalıştaya katıldık.Ülkemiz arıcılarının bal piyasasının geleceği olan bu araştırma ve bilimsel verilerin sonuçları yakın zamanda Arıcılığımıza ekonomik değer kazandırarak çam balımızın hak ettiği değeri kazanmasını sağlayacak.Çam balındaki C 4dweğerleri artık kriterlerin olmazsa olmazı olmamalı.Analizlerdede çıkan sonuçlar,Avrupada dahi dikkate alınmayan C4 karbon şekeri değerleri inşallah yakın bir dönemde bilimsel verilerin desteğiyle uygun derecelere yada değerlendirme dışına çıkarılacak.
Aslında Cemrelerle ilgili yazı yazmayı düşünmüyordum.Ancak,bugün TV kanallarında 1.cemreyi 1 gün önce düşürüverdiler.Halbuki gerçek halk takviminde ve takvimlerde 1.cemrenin havaya 20 şubatda düştüğünü belirtirken biz bunu yıllardır söylerken,galiba tv kanalında haber yapacak birkonu bulamama sonucu yanlış haberle cemreyi havaya düşürüverdiler.Ama gerçek cemre yarın 2o şubat pazartesi günü düşecek.
Bu arı resimlerini 16 şubat perşembe günü çektim.Arılıkda gelişme artık cemrelerle havaların ısınmaya başlamasıyla hızlanacak.Biz arılığı hızlandırmak için ne yaparsak yapalım,o varacağı yere zamanı gelince varıyor.Arılığımız artık 3 haftalık periyot dahilinde nektar ve polen kaynaklarıda devreye girince kendini toparlayaktır.Zaten koloniler nüfusca gençleştiler.Ama iklimsel verilerde dolayı arı hareketleri oldukça yavaş ilerliyor.
Arılıkdaki petekler güzden kalan balı azaltmakta hatda bitirme gayretini hızlandırmış durumdalar.Arılar ne zaman eski yılın balına saldırır bitirirse nektar kaynaklarının gelişiminin çok iyi olduğu kanısını verirler...Usta arıcılar bunu hemen anlar.Bu yılda eski peteklerdeki 2016 ballarına arılar yüklenmekteler..Bunun yanında arı beslerken tek başıa ne şurup nede kek..Kek ve şurup birlikte uygulanmalı.Bu yılki deneyimlerimde bu uygulamanın daha verimli olduğu düşüncesindeyim.Bu konudaki fikir ve düşüncelerimiz nasip olursa ayrı bir konu olarak sunulacaktır.
Saygılarımla...
Yorumlar