Ana içeriğe atla

MEVSİMLERİN KAYMASI VE İKLİM


                  Arıcı dostlar;Genel olarak görüştüğüm arıcılar arıların gelişmediğini sanki duraklama halinde olduklarını söyler,dururlar.Aynı durum benim kendi arılığımda da mevcut.Arılarda gelişme yavaş.Yavru potansiyeli düşük.Bunun bir kısmını mevsimlere bağlamak mümkün.Küresel ısınma ve mevsimlerdeki kayma hareketleri erken bahar dediğimiz cemrelerle birlikte başlayan hızlı baharı yok etmiş gözüküyor.Bunu yukardaki resimdeki kirişlerden de anlayabiliyorum.Bu bitki akdenizde arıların şubat ayındaki polen ve başlangıç nektarı kaynağıydı.Geçen yıl açmadılar.Hasta oldular,bu yılda 15 martda açmaya başladılar.Sadece havalar değil,kış boyunca düşmeyen yağmurda bu durumu tetikledi.Küresel ısınma dediğimiz mevsimsel değişme sonbaharı uzatarak,erken baharı yok etmeye başladı.Tabiki böyle olunca arılardada durağan yatay bir konumda yerinde sayma hareketi devam etti.Arıların gelişmemesinin temel sebebi aslında bu değil.Ana arıların yaşlı ve verimsiz olması temel sebeb.Bilhassa baharı uzun bölgelerde Ana arılar yıllık değiştirilmeli.Yoksa arılar gelişmiyor der,sebebleri mevsimlere havalara bağlar,kendi hatalarımızı görmek istemeyiz.


Yani her ne kadar arılar mevsimsel olumsuzların etkisiyle gelişmiyorsada temel sebebin bu olmadığını düşünmekteyim.Çünkü;Kendi arılığımın da ana arıları genç olmadığı için arılarımda gelişim yavaş devam etmekde.Şubatdan beri bir kağnı boyu yolu ancak aldık.Geçen yıl ana arılarım genç diye değişime gitmedim.Bu baharda da ana arılar yaşlı oldular.Bizde 15-20 gün daha sabretmek zorunda kalacağız gibi...Nisan girmeyince ana arı üretimin geçemiyeceğiz.Çünkü;Daha arılıkda erkek arı yok gibi.Erkek arıların 24 günde çıktığını düşünürseniz,2 haftalık süredede olgunlaşıp gelişecekler..15 nisanı bulacak...Bizde Nisan başı transferle işe başlasak 13 günde doğar,5 günde de çiftleşme olgunluğuna ulaşır.
Konuyu dağıtmadan toparlamak gerekirse,mevsimsel kaymalar küresel sonbahar ısınması iklimler üzerinde bahar olumsuzluklarına sebeb olmaktadır.Bu yaşadığımız bir gerçektir.Ama arıların gelişmesini engelleyen temel sebeb değildir.temel sebeb ana arıların verimsiz oluşu,arıcının nosema ve diğer arı hastalıklarını tanımaması bilmemesi arıların gelişmemesindeki temel faktördür.Arıcılarımız ana arı üretmeyi öğrenmeli,yada kaliteli verimli ana arı üreten işletmerle alış veriş yapmalıdır.En iyi ana arı üreten işletme tek cins üretim yapandır.Birden fazla cinsde üretim yapanlar cins değil,melezleme yapmaktadırlar.Ürettikleri ana arıların ne cinsi nede markası olamaz.Bizden söylemesi...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov