Ana içeriğe atla

ARICILIKDA PORTAKAL KABUĞU VE TOZU KULLANIN..

                                 Bu yıl arıcılıkda varova mücadelesinde iki temel madde üzerine odaklanarak mücadele ediyoruz.Bunlar;1-Portakal kabuğu 2-Katran çürüğü 
Portakal kabuğu oldukça asitli bir yapıya sahiptir.Portakal kabuğu, % 5 oranında mineral tuzlar ve organik asitler, % 5 ila 8 oranında flavonoidler ve % 1 ila 2 oranında esansiyel yağlar içerir.Kurutulmuş portakal kabuğunu tütsü ile yakıp dumanını 5-6 pompa ile kovan içine uygulayalım.Dumandaki sertlik arı üstünde yada kovan içindeki varovaların dökülmesini sağlar.Dökülen varovalar arılar tarafından kovan tabanından temizlenir.Ayrıca kovan tabanı polen tuzaklı ise varovalar direk çekmeceye döküküp yukarı çıkamayacaktır.
                                        Portakalkabuğu ile ilgili görsel sonucu
                                   

                                   Diğer faydalanacağız ürünler ise çam  yada sedir ağacı  çürüğü yada  parçaları olacak...Bunuda tütsü ile yakıp dumanını kovan ağzından   kovan içine 4-5 tütsü ile pompalamak olacaktır.Bunun yanında çam ağacının iğne yapraklarının pür adı verilen kuruda tütsü ile yakılıp haftada iki kez duman ile arıya verilirse varova mücadelesinde faydalı olacaktır.Portakal tozuda  petek üstüne kovan giriş deliğine ekelenerek kullanılır.    Bu ürünler organik olup,ballarınızın yada peteklerinizin kimyasallara bulaşmasını engelleyecek,temiz ballar üreteceksiniz.Bu konudaki blgi akışımız devam edecektir.
                                 
                                               Portakalkabuğu ile ilgili görsel sonucu
                                                       Kış boyunca tükettiğiniz portakalların kabuğunu hiç atmayın,kurutun.Portakal kabuğunun derlediğimiz faydaları;
  • İçeriğinde protein, potasyum, E vitaminleri bulunan portakalın kabuğundaki karoten kanı temizleme özelliğine sahiptir.
  • Portakal, kabuğunda bulunan hesperidin maddesi sayesinde kolesterolü düşürür.
  • Metabolizmayı hızlandırma özelliğiden dolayı vücudun yağ yakmasını kolaylaştırarak kilo problemi yaşayanlarda zayıflamaya yardımcı olur
    Portakal Kabuğu

  • Portakal kabuğu çiğnenmesi durumunda ağızdaki kötü kokuları giderir.
  • Portakal kabuğundan macunlar hazırlanarak dişlere sürüldüğü takdirde sararmış dişleri beyazlatır.
  • Portakal kabuğunun iç kısmının yüze sürüldüğünde tıkanmış gözenekleri açarak sivilce oluşumunu engeller.
  • Portakal kabuğu rendelenerek kek, kurabiye gibi pasta türleri içerisinde tüketildiğinde soğuk algınlığına neden olan mikroplara karşı vücudun korunmasını sağlar.
  • İyi bir lif kaynağı olduğu için kabızlığı giderir.
  • Portakal kabuğunun yağından elde edilen portakal yağı ile deride oluşan bazı sorunları gidererek cilde parlaklık ve aydınlık kazandırır.
  • Portakal kabuğu yağı deri altındaki kan ve lenfatik dolaşımı hızlandırır ve selülitlerin tedavisinde kullanılır.
  • Portakal kabuğu kurutulup kaynatılmış suya eklenip içildiğinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.















Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov