Bu Blogda Ara

GOOGLE SAYAÇ-ziyaretçiler...

ANTALYA HAVA DURUMU

ANTALYA ANTALYA HAVA DURUMU ARICI 07 HAYIRLI MEVSİMLER DİLER.

Google+ Badge

Translate

30 Ocak 2013 Çarşamba

BAL VERİMSİZLİĞİNİN SEBEBLERİ

Burada yazılan yazılar  değişik kaynak ve arıcılık yazılarından yaptığım sentezler sonucu ortaya çıkmaktadır.Ama Türkiye gerçeğini göz ardı etmemeli geriye öze doğal bölgesel arıcılığa dönmeliyiz.Bu ne demek derseniz;Bölgelere göre dirençli ırklar belirlenerek o bölge arıcılığının gelişmesi için belirlenen bölgelere uyum sağlayabilecek ana arıların saf veya damızlık olarak kullanılabilecek olanlarının arıcılara verilmesi demektir.Kısaca arıcı verim alabileceği ırkla çalışmaya yönlendirilmelidir.


 Ama  işin aslı düzenlenmesi gereken yer,Ticari anlamda ana arı üreten işletmelerdir.Ana arı üreten işletmeler arasındaki rekabet kalitesiz ana arıların üretilmesine sebeb olmaktadır.Nedenini şöyle açıklayalım.Damızlık kullanılabilecek ana arı türleri veya saf ana arılar henüz ülkemizde çok azdır.Fiatlarıda 100 ile 200 euro arasındadır.Sadece Kafkas ve Posof kafkası denen arının saf analarına ulaşmak mümkün görülüyor.Diğer ırkların ülkemizde saf analarını üreten işletmeler oldukça az gibi...Bunun yanında Akdeniz bölgesine mükemmel uyum sağlayan altın ana denilen sarı ırk italyan ana arısının safınada ulaşmak mümkün gibi.Ama ekonomik bedelleri iyi para.Öylede olması gerek.İşte bu sebeble tanesi ortalama 200 euro civarında olan bir ana arıyı satın almak ana arı üreten işletmelere büyük yük getiriyor.Maliyetler çok pahalı hale geliyor.Maliyetleri en aza indirmek yada maliyetsiz ana üretmenin yolunu seçiyorlar.Arılıklarında iyi gözüken melez ırk ana arıları tercih ediyorlar.Tanesi 15-50 lira arası fiyatla arıcılara ulaşıyor.Bu alınan ana arıların büyük çoğunluğu verimsiz olabiliyor.Böyle oluncada arıcı bal alamıyor.Bunun diğer bir sebebide ana arı üreten işletmeler ballığa çıkmayan ama yavru hızı yüksek oğula meğilli muğla ırkını tercih edince melezleşme hızlanıyor.Muğla arısı ülkemizin adını aldığı bölgeye uyumlu basra balına yatkın dil yapısıyla kendisini basra sezonuna hazırlayan bir ırkdır.Bu ırkı kullanan arıcıların arıları ballığı görmez.Bundan dolayı bu ırk çam basrası görülen bölgelerde kullanılmalıdır.Çünkü:Çam basrasında en verimli ve çok çalışan ırk muğladır.Diğer ırklar bu bölgede basra ezonunda balı görünce yavruyu keser.Zaten çam basrasıda eylülde başlar.Yavru atmayan çok çalışan kafkas gibi ırklarla çam balına giderseniz baharı görmeniz hayal gibi olur.Yavru atmayan kovan hızla bal çalışmasından dolayı azalacağı için sönmeye mahkum olacaktır.Bundan dolayı ben yıllardır çam basrasına ya basra başladığında 1 tur bal alacak kadar 2-3 hafta gider gelirim veya hiç gitmem.Bendede muğla ırkı yok.İtalyan Karniyol kıbrıs arılarının melezleri mevcut..
Bahar sezonununa 1 kulaç  kaldığı günlerdeyiz.Aslında yapılması gereken arıcılara ana arı üretmeyi öğretmek,her arıcının kaliteli ana arı üretmesini sağlamak olmalıdır.Her arıcı kendi ana arısını kaliteli yada kalitesiz üretecek konumda olursa,ana arı üreten işletmelerde doğal olarak kontrol altına alınmış olacaktır.Ana arıyı arıcıya satmakda zorlanacaklardır.O zamanda bu işletmeler içerisinde kaliteli ve mükemmel ana arı üretenler  arıcıya daha kolay makul fiyatla ulaşacaklardır.Arıcıda satın aldığı analardan verim aldıkça arıcılığın temel sorunu ortadan kalkacak ülkemiz arıcılığı verimli hale dönüşecektir.Böyle olunca ana arı üreten işletmelerde arıcıda durumdan hoşnut olacaktır.
            Yazıyı şöyle toparlamak gerekirse;arıcılıkda verimsizliğin sebebi bahar sezonunda yeterince yumurta atamayarak kovanları nektar akışına hazırlayamayan ana arı ve arıcıdır.Bu olumsuzluk kaliteli bölgeye uyumlu ırkların kullanımıyla giderilmelidir.Ayrıca kışlama yerleride düzenlenmeli belirli kriterler konulmalıdır.Her arıcı istediği yerde değil doğru yerde kışlamalıdır.Ben kendimden örnekle yazıyı tamamlayayım.Ana arının teşviği olduğu yıllarda 2008 de sanırım 120 kafkas ırkı ana arı satın aldım.Bu ana arılarda yerli bir işletmeden akdenizden sağlandı.Kaliteleri çok düşüktü.Arılığım o yıl ballığa nadir çıktı.Bir kaç kovan...Bal verimi yok gibiydi...Güz dönemi yumurtayı erken kestiler.Sonbahar ve kış sezonu ılık olunca uçuş oranıda yüksekdi...Bende güz teşviği ve şurubu vermeyince arılar hiç yumurta atmadılar.Ben muğla ve italyanı bildiğimden biraz lakayt davrandım.Kış ortasında ocak gibi yüksek kovan sönmeleri başladı...Hemen şuruba başladım...Ama yinede kayıp miktarı yüksekdi...Bahar girişi kalan kovanların analarını  Adanadan emekli öğretmen ve ana arı üreten Cengiz Bahar'dan italyan analar aldım.Bunlardan kendimde ürettim.Sorunu biraz o yıllarda azalttık.Ama,bitmedi...Çünkü;Ülkemizde kullanılan kovanlardada sorunlar vardı.Altları kapalı havalandırmaları yoktu.Bu kış girişi kovanların altına 8 cm çapında arka tarafına sağ ve soluna 2  havalandırma açtık.Telledik.Şimdiye kadar durum iyi gözüküyor.Arı fazla uçmuyor.Bende fazla rahatsız etmiyorum.Antalya'da hava ılık olduğu için 15 -20 günde bir kontrol şurubu veriyorum.Bakalım nasıl olacak...Ama Allahın izniyle güzel olacağını sanıyorum.Kovan nüfusları konumlarını koruyor gibi gözüküyor.Havalar kapalı..Güneş görmüyoruz.Uygun ortamda kovanlar açılacak..Bakalım,beklemedeyiz..Hayırlısıyla bahara yaklaşırken  ......
Arıcı 07-ANTALYA
Yorum Gönder