Ana içeriğe atla

BAL VERİMSİZLİĞİNİN SEBEBLERİ

Burada yazılan yazılar  değişik kaynak ve arıcılık yazılarından yaptığım sentezler sonucu ortaya çıkmaktadır.Ama Türkiye gerçeğini göz ardı etmemeli geriye öze doğal bölgesel arıcılığa dönmeliyiz.Bu ne demek derseniz;Bölgelere göre dirençli ırklar belirlenerek o bölge arıcılığının gelişmesi için belirlenen bölgelere uyum sağlayabilecek ana arıların saf veya damızlık olarak kullanılabilecek olanlarının arıcılara verilmesi demektir.Kısaca arıcı verim alabileceği ırkla çalışmaya yönlendirilmelidir.


 Ama  işin aslı düzenlenmesi gereken yer,Ticari anlamda ana arı üreten işletmelerdir.Ana arı üreten işletmeler arasındaki rekabet kalitesiz ana arıların üretilmesine sebeb olmaktadır.Nedenini şöyle açıklayalım.Damızlık kullanılabilecek ana arı türleri veya saf ana arılar henüz ülkemizde çok azdır.Fiatlarıda 100 ile 200 euro arasındadır.Sadece Kafkas ve Posof kafkası denen arının saf analarına ulaşmak mümkün görülüyor.Diğer ırkların ülkemizde saf analarını üreten işletmeler oldukça az gibi...Bunun yanında Akdeniz bölgesine mükemmel uyum sağlayan altın ana denilen sarı ırk italyan ana arısının safınada ulaşmak mümkün gibi.Ama ekonomik bedelleri iyi para.Öylede olması gerek.İşte bu sebeble tanesi ortalama 200 euro civarında olan bir ana arıyı satın almak ana arı üreten işletmelere büyük yük getiriyor.Maliyetler çok pahalı hale geliyor.Maliyetleri en aza indirmek yada maliyetsiz ana üretmenin yolunu seçiyorlar.Arılıklarında iyi gözüken melez ırk ana arıları tercih ediyorlar.Tanesi 15-50 lira arası fiyatla arıcılara ulaşıyor.Bu alınan ana arıların büyük çoğunluğu verimsiz olabiliyor.Böyle oluncada arıcı bal alamıyor.Bunun diğer bir sebebide ana arı üreten işletmeler ballığa çıkmayan ama yavru hızı yüksek oğula meğilli muğla ırkını tercih edince melezleşme hızlanıyor.Muğla arısı ülkemizin adını aldığı bölgeye uyumlu basra balına yatkın dil yapısıyla kendisini basra sezonuna hazırlayan bir ırkdır.Bu ırkı kullanan arıcıların arıları ballığı görmez.Bundan dolayı bu ırk çam basrası görülen bölgelerde kullanılmalıdır.Çünkü:Çam basrasında en verimli ve çok çalışan ırk muğladır.Diğer ırklar bu bölgede basra ezonunda balı görünce yavruyu keser.Zaten çam basrasıda eylülde başlar.Yavru atmayan çok çalışan kafkas gibi ırklarla çam balına giderseniz baharı görmeniz hayal gibi olur.Yavru atmayan kovan hızla bal çalışmasından dolayı azalacağı için sönmeye mahkum olacaktır.Bundan dolayı ben yıllardır çam basrasına ya basra başladığında 1 tur bal alacak kadar 2-3 hafta gider gelirim veya hiç gitmem.Bendede muğla ırkı yok.İtalyan Karniyol kıbrıs arılarının melezleri mevcut..
Bahar sezonununa 1 kulaç  kaldığı günlerdeyiz.Aslında yapılması gereken arıcılara ana arı üretmeyi öğretmek,her arıcının kaliteli ana arı üretmesini sağlamak olmalıdır.Her arıcı kendi ana arısını kaliteli yada kalitesiz üretecek konumda olursa,ana arı üreten işletmelerde doğal olarak kontrol altına alınmış olacaktır.Ana arıyı arıcıya satmakda zorlanacaklardır.O zamanda bu işletmeler içerisinde kaliteli ve mükemmel ana arı üretenler  arıcıya daha kolay makul fiyatla ulaşacaklardır.Arıcıda satın aldığı analardan verim aldıkça arıcılığın temel sorunu ortadan kalkacak ülkemiz arıcılığı verimli hale dönüşecektir.Böyle olunca ana arı üreten işletmelerde arıcıda durumdan hoşnut olacaktır.
            Yazıyı şöyle toparlamak gerekirse;arıcılıkda verimsizliğin sebebi bahar sezonunda yeterince yumurta atamayarak kovanları nektar akışına hazırlayamayan ana arı ve arıcıdır.Bu olumsuzluk kaliteli bölgeye uyumlu ırkların kullanımıyla giderilmelidir.Ayrıca kışlama yerleride düzenlenmeli belirli kriterler konulmalıdır.Her arıcı istediği yerde değil doğru yerde kışlamalıdır.Ben kendimden örnekle yazıyı tamamlayayım.Ana arının teşviği olduğu yıllarda 2008 de sanırım 120 kafkas ırkı ana arı satın aldım.Bu ana arılarda yerli bir işletmeden akdenizden sağlandı.Kaliteleri çok düşüktü.Arılığım o yıl ballığa nadir çıktı.Bir kaç kovan...Bal verimi yok gibiydi...Güz dönemi yumurtayı erken kestiler.Sonbahar ve kış sezonu ılık olunca uçuş oranıda yüksekdi...Bende güz teşviği ve şurubu vermeyince arılar hiç yumurta atmadılar.Ben muğla ve italyanı bildiğimden biraz lakayt davrandım.Kış ortasında ocak gibi yüksek kovan sönmeleri başladı...Hemen şuruba başladım...Ama yinede kayıp miktarı yüksekdi...Bahar girişi kalan kovanların analarını  Adanadan emekli öğretmen ve ana arı üreten Cengiz Bahar'dan italyan analar aldım.Bunlardan kendimde ürettim.Sorunu biraz o yıllarda azalttık.Ama,bitmedi...Çünkü;Ülkemizde kullanılan kovanlardada sorunlar vardı.Altları kapalı havalandırmaları yoktu.Bu kış girişi kovanların altına 8 cm çapında arka tarafına sağ ve soluna 2  havalandırma açtık.Telledik.Şimdiye kadar durum iyi gözüküyor.Arı fazla uçmuyor.Bende fazla rahatsız etmiyorum.Antalya'da hava ılık olduğu için 15 -20 günde bir kontrol şurubu veriyorum.Bakalım nasıl olacak...Ama Allahın izniyle güzel olacağını sanıyorum.Kovan nüfusları konumlarını koruyor gibi gözüküyor.Havalar kapalı..Güneş görmüyoruz.Uygun ortamda kovanlar açılacak..Bakalım,beklemedeyiz..Hayırlısıyla bahara yaklaşırken  ......
Arıcı 07-ANTALYA

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Selam
Blog unu ilgiyle ve dikkatle izlerim, verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
Fakat Muğla arısı da çam balını gördüğü zaman yavruyu kesiyor , Ana arı bir çıtaya çocuk eli kadar yere yumurtlama yapıyor yukarıda yorum yapmışsın ya ona istinaden yazdım. Ayrıca çam balı eylülde değil Ağustosun 10 da başlıyor .Burada da arıcılar geç geliyor çama ama ben her yıl Ağustos 10 da çam da olurum ,bu sene 4. sağımı yaptık ,
Ben değil ama arkadaşlar Aralığın 15 de dahi çam balı hasadı yaptılar ama nasıl 2. veya 3.tur sağımdan sonra püren de iyice yavruya oturan arıyı tekrar çama getirerek .
Nisanın 15 de çama tekrar götürüp hasad yapan arıcılarımız mevcut ben ise arı sayımı artırmaya çalışıyorum baharda ...

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov