Ana içeriğe atla

DURUMLARDA BULUT VAR...

Arıcı 07-ANTALYA
                   Antalya'da havalar bulutlu.Geçen hafta arılara bir gün bakabildik.O günde arıya invert verdik.Detaylı bir kontrol olmadı.Bizde arıları doğal ortamda inceledik.Arılar iyi çalışıyordu.Bu hafta varrova mücadeleside yapmadık.Artık önümüzdeki zamanlarda nasip olursa iyi günlerde çalışmalar devam edecek.
               Çevremdeki doğal bitki örtüsü baharın gelişine sevinir gibi tepki verdi.Nede olsa cemre havadan sonra suyada düştü.Bu ayın 6 sında toprağada düşecek.Yani toprakda ısınmaya başlayacak.Aslında cemre Dünyamızın kutuplar wekseninin yörünge düzlemine eğimine göre değişimi ifade ediyor.Dünyamızın yörüngesindeki konumu değişiyor.Güneş ışınları artık kuzey yarı küreye daha dik gelmeye başlıyor.Durum böyle oluncada önce hava sonra su daha sonrada toprak ısınacak.
         Bu ısınmanın etkisiyle bitkilerde gelişecek.Ancak hava bulutlu yağış yok.Allah kuraklıkdan korusun.4-5 gündür bulutlarlayız ancak,yağmur bize uzak.Bu resimdeki sarı çiçek açan bitki azgan.
                Benim bahar arılığımın favori çiçekleri bu kirişler.Gerçekden enfes polen kaynağı.Üstelik 30-40 gün süren çiçekli dönemide başka bir avantajı.Arılar iyi polen topluyor.Topuklarında kırmızı polenler kirişden siyahlarada laleden.Çoğu arıcı lale polenini göremez.Çünkü:Koyu kahverengi yada siyahımsı olurlar.
                    Bu çiçeklerdede görüldüğü gibi polen torbaları dikkat çeker.Patlayan polen torbalarının poleni arılarca toplanır.Bu olay tabiatın vazgeçilmezidir.Arı polen toplayayım derken erkek  hücrenin spermi olan poleni sağa sola dağıtır.Çiçeklerin döllenmesini sağlar.Bu döllenme bitkinin meyve vermesini sağlar.  
             Bu çiçeklerdede görüldüğü gibi bazılarının polen torbaları arılarca patlatılmış.Polenleri alınmış.
Azgan bitkisinin sarı çiçekleri enfes bir koku yayıyordu çevreye.Bitkide çiçek kokusu varsa nektar var demektir.Ancak bu bahar bitkilerinin nektarı arıya ancak yeter,hatda yetmez.Çünkü;Arılar bunlarla yavru hızını artıracaklardır.
İşte böyle.Antalya bulutlu ancak yağmursuz.İnşallah bu kadar zamandır güneşi göremiyorsak yağmura kavuşuruz,toprakda suya doyar.

Yorumlar

İlhami Uyar dedi ki…
sayın hocam inşallah herşey beklediğiniz gibi olur,yağmur yeterli düşmedi bizdede,bahar mevsiminin tüm beklentileri karşılaması ümidimiz ve isteğimiz kolay gelsin
Unknown dedi ki…
Antalyaya selamlar..

Bu blogdaki popüler yayınlar

KEKİK VE ÇEŞİTLERİ

KARA KEKİK Nosemaya karşı kekik suyu yaparak şerbete karıştırmada kara kekik kullanılmalıdır.Bu kekik timol bakımından en faydalı olan kekik türüdür.Ortalama olarak 1 teneke suya 1-1,5 kg aralığında yaş kara kekik konur.Ateşde kaynatılır.Kaynayınca ada çayı kıvamında sarımtırak yeşilimtrak arası renk alınca ateşden indirilir.Soğumaya bırakılır.Soğuyunca temiz ağzı kapalı bir bidona yada su damacasına konur.Gölge ve ışıksız ortamda saklanır.Kullanırken şerbete % 10 luk karışım yapılarak kullanılır.Baharda şerbete 4 kez Yaz sonu güz başında şerbete 4 kez konulursa arıları nosemaya karşı korur.Bunun yanında vitamin katkısı olarak polivit şurup kullanın. Kara kekik varovaya karşı da kullanılır.İster kurutarak isterseniz yaş olarak temiz sadece bu iş için ayrılmış tütsüyle uçuş deliğinden dolu kovana 5-6 pompa olmak üzere haftada 1 kez kullanılmasını tavsiye ederim.Varova sıkıntısı yaşamazsınız.                                                             TAŞ KEK

ARILARIN KOVAN TERK SEBEBLERİ

Eylül ayı ve son baharda arıcıların yaşadığı en büyük temel aksaklıklardan birisininde arıların kovan terkleridir.Kovan terkleri son yıllarda dünya genelinde çok yaşanmaya başladı.Bu terkler sonucu,kovanı terk eden arıların büyük bir kısmı başka kovanlara girmekteler.Birkısmıda oğul çıkar gibi kovandan ayrılarak kaybolup gitmekte... Kovan terk sebeblerini şöyle sıralayabiliriz; 1-Kovandaki arıların yaz sonu ve sonbahar önü yeterince bal üretememesi;Aç kalma korkusunu hisseden arı strese girer.Aynı stresi bal hasadı sonundada yaşar.(Bundan dolayı hasaddan sonra şerbet veye kek verilmeli)Stres sonucu çözümsüzlük arıların kovanı terk etmelerine sebeb olur. 2-Son Bahar güvesi;Güve petekleri kapladığı zaman(Genelde zayıf arılar)yaşama şartları bozulan arılar kovanı terk eder.Buna güve sürgünüde denir. 3-Kovan kokusu;Genelde arı fazla kokuyu sevmez.Çünkü kokular duyu sistemlerini bozar.Kovan içinde algılama sistemi iyi çalışmaz.Kovana has,ana arı ve işçi arıların durumu norm

ORGANİK VARROA MÜCADELESİ TEKNİKLERİ..

BU YAZI SÜREKLİ GÜNCELLENİR.EN ALTDA GÜNCELLEME TARİHİNİ GÖRECEKSİNİZ. Değerli arıcılar,varova aslında güçlü değil.Arıcı zayıf olunca varova kovana zarar veriyor.Artık varovaya 2018 yılında ilaç kullanmıyoruz.Yarım şerbetliğimizi kovanda arıyı kovana dayadığımız 1.çerçeve yerine koyuyoruz.Baharda arıyı şerbetle beslerken şerbetlik en içte çıta yerinde olunca altına arı petek örüyor.Örülen peteğin gözleri erkek arıdır.Bu petek yumurtaları kapanınca falçata ile kesip toprağa gömüyoruz.Arı hızlabirkaç günde tekrar örüp yumurta atacaktır.Siz takip ediyorsunuz.2.kez kapanınca yine kesip toprağa gömüyoruz.Bu 2 kez petek ksip atma şi 1 ay içinde olursa 3.kez örülen peteğin erkek arı olup olmadığıa dikkat ediyoruz.3. kezde kapatırsa kesip toprağa gömüyoruz.Bundan sonra artık kovanın varovasına bakmıyoruz.Yarım şerbetliğin altına örülen peteklere hiç dokunmuyoruz.Bal olsada balınıda almıyoruz.Arıya bırakıyoruz.Bu uygulama 2018 yılı boyunca sizi varov